Tonin o napetosti med NSi in SDS: Razloge za neuspeh mora vsak poiskati pri sebi

Slovenija 31. Maj 202212:26 > 16:54 15 komentarjev
Ljudmila Novak in Matej Tonin
Foto: Fotomontaža/BOBO/N1

Predsednik stranke NSi Matej Tonin se je odzval na besedni obračun evropskega poslanca Milana Zvera in poslanke Ljudmile Novak, ki se na srečanju Evropske ljudske stranke (EPP) nista strinjala, kaj so vzroki za poraz strank dosedanje vlade na aprilskih volitvah. Tonin je v odzivu med drugim zapisal, da mora razloge za neuspeh "vsak poiskati pri sebi", več besed pa je namenil prihodnjim izzivom svoje stranke. Bolj odločna je bila podpredsednica NSi Vida Čadonič Špelič. Kot je dejala za N1, "Ljudmila Novak vedno pove, kar si misli. In tudi tokrat je povedala. Ima pravico."

Na včerajšnjem srečanju Evropske ljudske stranke (EPP), največje politične skupine v Evropskem parlamentu, sta evropska poslanca iz Slovenije besedno obračunala. Milan Zver, izvoljen na listi SDS, je skušal kolegom razložiti vzroke za poraz njegove stranke na aprilskih parlamentarnih volitvah. Pri tem je krivdo zvalil tudi na medije, Gibanje Svoboda pa označil kot ekstremno levo. Nato se je oglasila Ljudmila Novak, izvoljena na listi NSi, ki je med drugim dejala, da je njena stranka vedno žrtev nekaterih potez predsednika vlade Janeza Janše.

Ljudmila Novak, ki je dodatna pojasnila na družbenih omrežjih objavila že sinoči, se je na Twitterju oglasila tudi danes. Zapisala je, da je nekoč dejala, da desnica potrebuje več demokracije. “Danes dodajam še samorefleksije. Kdor ob porazu ni zmožen pogledati resnici v oči in je zaradi svoje šibkosti pripravljen celo pod vprašaj postaviti suverenost in integriteto lastne domovine, ne more biti moj sogovornik,” je dodala.

Na dogajanje na včerajšnjem srečanju se je danes prek Twitterja odzvala stranka NSi, ločeno pa tudi njen predsednik Matej Tonin. “Glede na rezultate dela naše vlade smo verjetno vsi koalicijski partnerji pričakovali, da bo naša vlada lahko nadaljevala s svojim delom. Razloge zato pa mora vsak poiskati pri sebi. NSi konfliktov nikoli ni ustvarjala niti ni v njih sodelovala. In tako bo tudi v prihodnje,” je zapisal. Kot je dodal, “bo prihodnji izziv NSi oblikovati jasno desno-sredinsko in programsko močno alternativo aktualni vladi.” Po njegovih besedah imajo v stranki izdelan program in ekipo, ki se je že izkazala z delom. “Prepričan sem, da je prihodnost na strani NSi,” je zaključil.

“O izidu nedavnih volitev imamo lahko različna mnenja in razlage – so pa za resno analizo bolj kot na mednarodnem parketu tovrstne razprave dobrodošle na internih sestankih matičnih strank,” pa so prek uradnega profila na Twitterju sporočili iz NSi. “Ne glede na podrobnosti pa je jasno naslednje: Na desni sredini nas čaka kar nekaj dela in razmisleka, da do naslednjih volitev zgradimo pravo alternativo vladi, ki se pravkar sestavlja. V NSi to že delamo,” so dodali.

Že dopoldne se je sicer na dogajanje v skupini EPP odzvala podpredsednica stranke NSi Vida Čadonič Špelič, ki je bila na aprilskih volitvah izvoljena v državni zbor. Za N1 je povedala, da Ljudmila Novak vedno pove, kar si misli. “In tudi tokrat je povedala. Ima pravico. Ona je vedno na strani resnice in je vedno na strani svoje stranke. Navsezadnje je njena bivša predsednica,” je dodala.

Vida Čadonič Špelič
Žiga Živulović jr./BOBO

Na vprašanje, ali tudi sama deli mnenje, da je NSi “žrtev nekaterih potez predsednika vlade Janeza Janše”, pa je podpredsednica NSi odgovorila, da je zanjo pomembno, da je NSi “popolnoma samostojna stranka, da je naslednica slovenskih krščanskih demokratov, ki se ves čas svojega delovanja zavzemajo za temeljne krščanske vrednote, na katerih temelji sodobna Evropa in s tem tudi Slovenija. Morda včasih ljudje dobijo občutek, da se nagiba sem ali tam, ampak zame je pomembno, da je to desnosredinska stranka, z zelo jasnimi vrednotami. In teh vrednot ne spreminja. Pri nas se ve, kdo smo, kaj smo, kaj mislimo in predvsem to, da predstavljamo poštenega in delavnega slovenskega človeka”.

Za komentar smo poklicali tudi več vidnih članov in poslancev stranke SDS, vendar niso bili dosegljivi oziroma so nas napotili na predstavnike za odnose z javnostmi. Od tam odgovora še nismo prejeli.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje