Nad Ptujem se je skoraj razvil tornado

Slovenija 03. Jun 202418:33 2 komentarja
Lijakast oblak
Foto: Kaja Korpar/@Neurje.si/FACEBOOK

Iz okolice Ptuja poročajo o nastanku lijakastega oblaka, iz katerega običajno nastanejo tornadi. Tokrat se to ni zgodilo, a "ni veliko zmanjkalo", so zapisali ljubiteljski vremenoslovci s portala Neurje.si.

Nov teden se je začel z burnim vremenskim dogajanjem. Na vreme pri nas trenutno vpliva odcepljeno višinsko jedro hladnega zraka, ki se čez Slovenijo in zahodni Balkan pomika proti srednji in vzhodni Evropi, so zapisali na agenciji za okolje (Arso).

Prebivalci okolice Ptuja prek Facebookovega profila Neurje.si poročajo tudi o lijakastem oblaku. “Ni dosti zmanjkalo,” so zapisali ob fotografijah, na kateri se oblak vrtinči pod kopico sivih oblakov. Sodeč po fotografijah se je lijakast oblak nahajal nad naseljem Borovci, po navedbah komentarjev pod Facebookovo objavo pa se je nato pomaknil proti Varaždinu.

Lijakast oblak je vrtinec, ki se tal ne dotakne in je pogosto predpogoj za nastanek tornada. Če se dotakne tal, nastane tornado. Največkrat takšen oblak nastane v superceličnih nevihtah, kakršna se je, kot je na družbenem omrežju X zapisal Arso, pozno popoldne razvila prav južno od Ptuja.

Za vzhod države so vremenoslovci z Arsa že izdali oranžno opozorilo zaradi možnosti za razlivanje rek in hudourniške poplave.


Bonus video: Ekskluzivno veliko soočenje Roberta Goloba in Janeza Janše

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje