Nadaljevanje sojenja vodilnim v Novi KBM: zaslišali dva zaposlena v banki

Slovenija 13. Feb 202416:33 2 komentarja
Nova KBM
Foto: Miloš Vujinović/BOBO

Danes se je nadaljevalo sojenje nekdanjemu prvemu človeku Nove KBM Matjažu Kovačiču in članici uprave Manji Skernišak za domnevno zlorabo položaja pri poslih banke z družbo, ki je bila v lasti nekdanjega Dela Revij Mateja Raščana.

Na mariborskem sodišču se je po skoraj dveh mesecih z zaslišanjem dveh prič nadaljevalo sojenje nekdanjima članoma uprave Nove KBM Matjažu Kovačiču in Manji Skernišak za domnevno zlorabo položaja pri poslih banke z družbo Monera, ki je bila v lasti nekdanjega lastnika Dela Revij Mateja Raščana.

Slednjemu odslej sodijo v ločenem postopku.

Specializirano državno tožilstvo v omenjeni zadevi nekdanjemu prvemu možu takrat še državne banke in članici uprave očita zlorabo položaja pri odobritvi neustrezno zavarovanega bančnega posojila Moneri leta 2008 v višini 7,5 milijona evrov za financiranje nakupa dela delnic družbe Dela Revije.

Drugi očitek se nanaša na sklenitev kupoprodajne pogodbe za terminski nakup delnic srbske družbe Proinvestments v višini nekaj več kot pet milijonov evrov, s čimer naj bi Raščan finančno pokril še drugi del delnic Dela Revij.

Zlasti glede slednjega posla sta bila danes na sodišče kot priči vabljena takratna uslužbenca sektorja investicijskega bančništva v Novi KBM Daniel Medved in Bojan Strahija, oba še danes zaposlena v banki, ki je zdaj pod okriljem madžarske skupine OTP.

Oba sta povedala, da se prav veliko iz obdobja pred 16 leti ne spominjata več, Medved pa je dejal, da bi na konkretna vprašanja lažje odgovarjal, če bi mu sodišče predložilo listine o poslih. Vendar je predsednica senata vztrajala pri tem, da na vprašanja odgovarja iz spomina, saj da le tako lahko zagotovijo verodostojnost pričanja.

Aktualni vodja sektorja investicijskega bančništva je zato na več vprašanj odgovoril, da brez listin ne more podati konkretnih odgovorov, je pa potrdil, da se spominja posla v zvezi z delnicami družbe Proinvestments, saj je pri njem opravljal vrednotenje vrednostnih papirjev.

Matjaž Kovačič in Matej Raščan
Matjaž Kovačič in Matej Raščan. (Foto: BOBO)

Kot je povedal, so v sektorju takrat pripravili cenitev, pa tudi njeno pesimistično in optimistično različico, za to pa ga je zadolžil eden od nadrejenih, bodisi Strahija ali Igor Muhič. Potrdil je, da je na sklepu o izvedbi posla njegov paraf, s čimer pa da je zgolj potrdil pravilnost zapisanih številk, medtem ko o zneskih ni odločal.

Na vprašanja obrambe je zatrdil, da nanj ni nihče pritiskal, ali mu grozil z izgubo službe, da se s članoma uprave o tem ni nikoli pogovarjal, je pa bil na sestanku, na katerem je bil prisoten tudi Raščan. Prepričan je, da je bil sklenjeni posel nezakonit, je pa večkrat poudaril, da sam o njem ni odločal, pač pa je pri poslu sodeloval po navodilu nadrejenih.

Še manj konkreten je bil Strahija, ki je bil v tistem času Medvedu nadrejen. Zaradi časovne oddaljenosti se veliko ne spominja več, je pa verjetno sodeloval pri pripravi pogodb. Kot je povedal, je bila naloga sektorja v standardizirani obrazec vnesti konkretne podatke, ki so jih posredovali nadrejeni.

Tudi on od Kovačiča in Skernišak ni dobil nobenih navodil, da se posel mora izvesti, sicer pa večinoma pri zadevi ni bil zraven, zato o njej niti ni dobro informiran. Meni pa, da je bil sklep o sklenitvi nakupa delnic sprejet z ustrezno skrbnostjo ter v skladu z bančnimi pravili.

Sodni senat je iz sodnega postopka iz zdravstvenih razlogov že pred časom izločil tretjeobtoženega Raščana, zoper katerega pa postopek zdaj teče ločeno. Ali bo tako ostalo do konca, sodnica za zdaj ni znala pojasniti, trenutno pa sojenje zanj poteka vzporedno, kar pomeni dvojno zasliševanje prič in hkrati nezadovoljstvo obrambe.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje