Nadaljevanje sojenja vodilnim v Novi KBM: štiri hrvaške priče čakali zaman

Svet 22. Jun 202312:56 0 komentarjev
Nova KBM
Miloš Vujinović/BOBO

Na mariborskem sodišču so v nadaljevanju sojenja nekdanjim vodilnim v Novi KBM zaman čakali štiri vabljene priče iz Hrvaške. Dve priči se za svojo odsotnost nista opravičili, dve pa sta okrivili praznik, ki ga danes praznujejo na Hrvaškem. Sojenje se bo nadaljevalo naslednji teden.

Na mariborskem sodišču bi se po nekaj tednih premora moralo nadaljevati sojenje nekdanjim vodilnim v Novi KBM, ki jim specializirano državno tožilstvo očita sporne posle s hrvaškimi nepremičninami, a je vse skupaj minilo v čakanju štirih vabljenih hrvaških prič, ki jih ni bilo. Ob tem je obramba znova zahtevala združitev vseh sodnih postopkov.

Na današnji narok je senat pod vodstvom Danile Dobčnik Šošterič vabil odvetnika Senada Vukovića, povezanega s projektom Maslina, Gordano Pavlović, revizorko Janjo Kulić ter nekdanjega lastnika zadarskega kamnoloma Iva Zubčića, ki ga je poceni prodal enemu od slamnatih podjetij, preko katerih je nato hrvaška hčerinska družba nekoč druge največje slovenske državne banke Multiconsult prišla do zemljišča za projekt Bili galeb, a naj bi ga po mnenju tožilstva močno preplačala.

Na sojenju ju ni bilo zaradi praznika

Zadnja dva se nista niti opravičila, medtem ko sta se Vuković in Kulić izgovorila na to, da je na Hrvaškem danes praznik. Prvi je sporočil, da zaradi slepote potrebuje spremljevalca, ki pa si ga zaradi praznika ni uspel dobiti, druga pa, da je za te dni že pred časom načrtovala počitnice. Ob tem je še dodala, da je bila zaslišana že pred nekaj leti, ko je na štiriurnem zaslišanju povedala vse, zato je nesmiselno, da jo ponovno vabijo, saj je medtem tudi že marsikaj pozabila.

Čeprav se je tožilka Mojca Petan Žura strinjala, da ponovno vabljenje obeh ni nujno, je pri tem vztrajala obramba, ki je ob tem danes znova zahtevala združitev vseh sodnih procesov v omenjeni zadevi, ki trenutno potekajo ločeno. Po njihovih informacijah namreč po tistem, ko naj bi stekli postopki zoper vse obdolžene, ni več nobenih zadržkov, da ne bi sojenje potekalo skupaj, saj bo po njihovem njihovim klientom le tako omogočena pravična obramba.

Sodni senat se danes o tej zahtevi ni izrekel, tožilka pa je takšno možnost kategorično zavrnila, saj da so postopki v zelo različnih fazah in bi bila združitev neekonomična, obramba pa po njenem tudi ni pojasnila, s čim naj bi bile kršene pravice obtoženih. V primeru, da senat obrambi ne bo prisluhnil glede združitve, so zagovorniki danes zahtevali, da se jim omogoči vsaj zaslišanje soobtoženih.

Sojenje se bo nadaljevalo naslednji teden, ko na sodišču pričakujejo štiri nove priče, tokrat slovenske, med njimi tudi mariborskega poslovneža Zorana Šolajo, ki pa se je v preteklosti prav tako že nekajkrat opravičil.

Specializirano državno tožilstvo se trudi dokazati, da so obtoženi – ob nekdanjemu predsedniku uprave banke Matjažu Kovačiču še nekdanja članica Manja Skernišak, nekdanji direktor KBM Fineka in pozneje KBM Leasinga Igor Šujica in njegov predhodnik Boris Cekov – sredi prejšnjega desetletja s svojim vplivom dosegli, da je banka Multiconsultu odobrila osem kreditov, s katerimi je prek nakupa poslovnih deležev različnih hrvaških projektnih družb prihajala do nepremičnin na Hrvaškem. Ker naj bi nakupe občutno preplačali, naj bi tako po mnenju tožilstva banko oškodovali za dobrih 25 milijonov evrov.

Sodišče je zaradi težav pri vabljenju hrvaških soobtoženih sklenilo slednje začasno izločiti iz skupnega procesa in zanje postopke pelje posebej. V enem poteka sojenje nekdanjemu direktorju Multiconsulta Tomislavu Blagusu, v drugem pa še nekaj hrvaškim državljanom, ki so bili v posle vpleteni bodisi službeno ali kot lastniki slamnatih podjetij.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!