Najslabše plačanim v zdravstvu 150 evrov dodatka

Slovenija 24. Jan 202316:41 > 16:58 1 komentar
Zdravniki, sestre
Žiga Živulović jr./BOBO

Zaposleni v v zdravstvu in socialnem varstvu, ki sodijo v plačno skupino J, bodo po odločitvi vlade lahko prejeli dodatek za povečan obseg dela. Bolj obremenjeni javni uslužbenci bodo lahko na mesec prejeli do 150 evrov bruto dodatka za polni delovni čas.

Vlada je na dopisni seji sprejela posebni vladni projekt za plačno skupino J v zdravstvu in socialnem varstvu, ki omogoča izplačevanje delovne uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela. Javnemu uslužbencu se lahko za posamezni mesec od januarja izplača dodatek v višini do 150 evrov bruto za polni delovni čas, so sporočili z Ukoma.

Preberite še: Koalicija enotno v zdravstveno reformo

Kot so sporočili z urada vlade za komuniciranje, se zaradi trenutne situacije na področju zdravstva in socialnega varstva javni uslužbenci v plačni skupini J soočajo s povečanimi obremenitvami zaradi interventnih zakonov iz leta 2022.

Med njimi so našteli zakon o nujnih ukrepih za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema, zakon o nujnih ukrepih za zajezitev širjenja in blaženja posledic nalezljive bolezni covid-19 na področju zdravstva ter zakon o nujnih ukrepih za povečanje prihodkov upokojencev in omejitev dviga oskrbnin na področju socialnega varstva.

Posledično prihaja do odpovedi pogodb ali pa izvajalci na podlagi razpisanih prostih delovnih mest za delovna mesta v plačni skupini J ne morejo dobiti ustreznih zaposlitev. Zato je vlada sprejela posebni vladni projekt, ki bo vzpostavil možnosti dodatnega nagrajevanja bolj obremenjenih javnih uslužbencev na določenih delovnih mestih v plačni skupini J.

Javnemu uslužbencu se lahko za posamezni mesec izplača delovna uspešnost iz naslova povečanega obsega dela v višini do 150 evrov bruto za polni delovni čas.

Razpoložljiva masa sredstev na ravni posameznega izvajalca posebnega vladnega projekta se izračuna tako, da se število zaposlenih v plačni skupini J pri posameznem izvajalcu posebnega vladnega projekta za predpretekli mesec glede na mesec obračuna delovne uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela pomnoži s 100 evri. K tej masi sredstev se prištejejo prispevki delodajalca za socialno varnost, pojasnjujejo na Ukomu.

Vlada se je zavezala, da bo delovna uspešnost iz tega naslova prvič izplačana pri plači za mesec januar 2023. Finančna sredstva za projekt bodo zagotovljena iz proračunskih sredstev ministrstva za zdravje ter ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Vlada se je k sprejetju posebnega projekta za plačno skupino J zavezala v decembrskem dogovoru o odpravi plačnih nesorazmerij v zdravstvu in socialnem varstvu. Glede na dogovor se bo delovna uspešnost izplačevala vse do uveljavitve sistemskih sprememb plačnega sistema.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje