Ozračje “mrčasto zaradi puščavskega prahu”, vrednosti delcev PM10 so povišane

Slovenija 30. Mar 202411:15 > 13:42 1 komentar
Vreme
Foto: vremenoslovec/X

Po več deževnih dnevih je danes končno posijalo sonce. Že zgodaj dopoldne so temperature ponekod dosegle blizu 20 stopinj Celzija. Kljub temu pa je ozračje, kot se je izrazil meteorolog agencije za okolje Blaž Šter, mrčasto zaradi puščavskega prahu. Ob njegovem prehodu čez Slovenijo bodo danes in v nedeljo v zraku povišane ravni delcev PM10.

Za praznični konec tedna nas spet razveseljuje sonce. Današnji dan pa bo po napovedih meteorologov najtoplejši letos.

Najvišje temperature so zjutraj izmerili v Katarini nad Ljubljano, in sicer 10 stopinj Celzija, prav toliko so izmerili tudi na merilni postaji letališča Portorož. Ob 10. uri so 18 stopinj Celzija izmerili v Biljah pri Novi Gorici in Novem mestu, za stopinjo topleje je bilo v Kočevju in Murski Soboti. Ob 13. uri je bilo najtopleje v Črnomlju in v Novem mestu – živo srebro se je dvignilo na 23 stopinj Celzija, stopinjo manj pa so termometri pokazali v Celju, Murski Soboti in v Cerkljah ob Krki.

Ob jasni in topli soboti bo na vremensko dogajanje vplival tudi puščavski prah iz severne Afrike, ki je v preteklih dneh že zajel Slovenijo. Ob prehodu hladne fronte v sredo ga je prineslo skupaj s padavinami. Velja sicer dodati, da je puščavski prah precej običajen pojav.

Meteorolog Arsa Blaž Šter je na družbenem omrežju X zapisal, da je kljub sončnemu in toplemu dnevu ozračje mrčasto, saj je zrak obogaten s puščavskim prahom. Ta bo zaznamoval tudi jutrišnjo nedeljo, ko bo na vzhodu države še večinoma sončno. Drugod bo oblačno, v zahodnih in ponekod severnih krajih se bodo občasno pojavljale krajevne padavine, lahko tudi nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od 16 do 24, na severozahodu okoli 11 stopinj Celzija, napovedujejo na Arsu.

Povišane ravni delcev PM10

Po napovedih Arsa bodo zaradi prehoda puščavskega prahu čez Slovenijo danes in v nedeljo v zraku povišane ravni delcev PM10. Arso predlaga redno spremljanje izmerjenih urnih vrednosti delcev oziroma indeksa kakovosti zunanjega zraka ter prilagoditev aktivnosti na prostem. Glede na indeks kakovosti zraka je bila ob 12. uri kakovost zraka na merilnih mestih po državi dobra, razen na območju Črne na Koroškem, kjer je bila kakovost zraka slaba, ter območju Maribora, kjer je bila sprejemljiva.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) vsem prebivalcem, zlasti pa ranljivim skupinam, med katerimi so dojenčki in otroci, starejši, srčni in pljučni ter sladkorni bolniki ob povišani onesnaženosti zraka z delci priporočajo, naj gibanje na prostem omejijo na čas, ko je onesnaženost zraka v dnevu najnižja. Pri tem svetujejo izogibanje bližini prometnic. “Izberimo park ali gozd, ne izvajajmo napornejših fizičnih aktivnosti, omejimo se na sprehod,” priporoča NIJZ.

Park Tivoli
Foto: Bor Slana/ BOBO

Onesnaženost zraka z delci ima lahko pomembne vplive na zdravje ljudi. Povišane ravni delcev v zraku se po navedbah NIJZ pojavljajo predvsem pozimi, ko se cestnemu prometu, ki je pomemben vir onesnaženosti zraka, in industrijskim virom priključijo še dodatni viri – kurišča in neugodni podnebni pogoji.

Puščavski prah bo dokončno odplaknila ponedeljkova fronta, ko se bo dopoldne na zahodu Slovenije dež okrepil. Pas padavin se bo popoldne pomikal proti vzhodu, za njim bodo na Primorskem in Notranjskem zvečer krajevne plohe. Še bo pihal jugozahodnik.

Letošnja zima najtoplejša do sedaj

Čeprav smo v koledarsko pomlad vstopili pred slabimi 10 dnevi, pa je bila letošnja zima najtoplejša na svetovni ravni, odkar obstajajo meritve s temperaturnim odklonom 0,78 stopinje Celzija, nad povprečjem obdobja 1991-2020. Zima v Evropi je bila po zimi 2019/2020 druga najtoplejša zima, odkar obstajajo meritve in je bila za 1,44 stopinje Celzija nad povprečjem obdobja 1991–2020, so zapisali meteorologi na Arsovi Facebook strani.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje