Na seji o nakupu računalnikov nesklepčni, ministrice Stojmenove Duh ni bilo

Slovenija 09. Sep 202407:12 > 13:38 4 komentarji
prenosniki, SKLADIŠČE
Prenosni računalniki v skladišču (Foto: Ministrstvo za digitalno preobrazbo)

Komisija državnega zbora za nadzor javnih financ ni obravnavala nakupa 13.000 računalnikov, ki ga je ministrstvo za digitalno preobrazbo izvedlo lani. Predsednik komisije Jernej Vrtovec je namreč nujno sejo zaradi nesklepčnosti prekinil, nadaljevali jo bodo prihodnji teden.

Seje se ni udeležil del koalicijskih poslancev, prav tako na njej ni bilo ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh. Kot je pojasnil Jernej Vrtovec, niso dobili opravičila ministrice, ampak zgolj obvestilo, da jo bo na seji nadomeščala državna sekretarka na ministrstvu za digitalno preobrazbo Aida Kamišalić Latifić.

Predsednik NSi Matej Tonin je obvestilo ministrstva delil na družbenem omrežju X. Ob tem je napovedal, da bodo krščanski demokrati s sejo komisije za nadzor javnih financ o nakupu računalnikov vztrajali do odstopa ministrice.

Sklic nujne seje komisije o nakupu 13.000 prenosnih računalnikov so zahtevali v poslanski skupini NSi. Njihova zahteva je sledila objavi revizijskega poročila računskega sodišča, ki je ugotovilo, da ministrstvo za digitalno preobrazbo pri lanskem nakupu prenosnih računalnikov za 6,5 milijona evrov ni ravnalo skladno z načeloma učinkovitosti in gospodarnosti. Kot so ugotovili revizorji, ministrstvo ni postavilo jasnih zakonskih podlag za razdelitev računalnikov, pa tudi, da ni jasno, na kakšen način je ministrstvo sploh določilo količino računalnikov.

Zaradi zaznanih korupcijskih tveganj pri nakupu računalnikov je prejšnji teden ministrstvu več priporočil izdala tudi Komisija za preprečevanje korupcije (KPK). Kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije ni potrdila, zato je postopek ustavila, je pa zaznala sum kršitve zakona o javnem naročanju in zadevo odstopila Državni revizijski komisiji.

Na podlagi ugotovitev računskega sodišča in KPK so v NSi predlagali, da bi člani komisije opravili razpravo o nakupu prenosnih računalnikov in sprejeli sklepa, s katerima bi komisija Stojmenovo Duh pozvala k odstopu, predsednika vlade Roberta Goloba pa bi komisija pozvala, da DZ predlaga ministričino razrešitev.

Pritisk na ministrico se tako dodatno stopnjuje, potem ko je SDS zaradi nakupa prenosnih računalnikov zoper njo vložila že drugo interpelacijo. Pri tem iz obeh manjših koalicijskih strank, ki ji že na prvem glasovanju marca letos niso izrekli podpore, tudi tokrat prihajajo skeptični glasovi. Stojmenova Duh sicer še naprej uživa podporo predsednika vlade Roberta Goloba.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje