Nataša Pirc Musar in nemški kolega v Berlinu o Gazi in gospodarskem sodelovanju

Slovenija 15. Jan 202413:27 > 16:49 1 komentar
Nataša Pirc Musar in Frank-Walter Steinmeier
Foto: Matjaž Klemenc / UPRS

V Berlinu se je predsednica republike Nataša Pirc Musar srečala z nemškim kolegom Frank-Walterjem Steinmeierjem, njun pogovor se je vrtel okoli vojne na Bližnjem vzhodu. Slovenska predsednica je poudarila, da je mirna rešitev konflikta ključna za stabilnost regije. Predsednika sta govorila tudi o gospodarskem sodelovanju, Pirc Musar pa se je Nemčiji zahvalila tudi za pomoč ob poplavah.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar se je danes v Berlinu sešla z nemškim kolegom Frank-Walterjem Steinmeierjem. V ospredju pogovora so bile nujnost dodatne krepitve gospodarskega sodelovanja med državama ter aktualne razmere na Bližnjem vzhodu in v Ukrajini, so sporočili iz predsedničinega urada.

Predsednica je v pogovoru v okviru dvodnevnega obiska ob robu rokometnega evropskega prvenstva v Berlinu izrazila globoko zaskrbljenost nad nasiljem in konfliktom na Bližnjem vzhodu, zlasti v Gazi. “Situacija v Gazi zahteva takojšnje prenehanje izvajanja zločinov in pobijanja civilistov. Mirna rešitev konflikta je ključna za stabilnost regije in upanje za ljudi, ki tam živijo,” je poudarila predsednica. Obenem je jasno obsodila tudi napad Hamasa na Izrael.

Izpostavila je odlične odnose med Slovenijo in Nemčijo. Poudarila je pomen gospodarskega sodelovanja v luči spremenljivih izzivov v svetu in se nemškemu kolegu zahvalila za tehnično pomoč pri odpravljanju posledic ujme, ki je avgusta lani prizadela Slovenijo. “Naša strateška partnerstva temeljijo na skupnih vrednotah in ciljih. Zaveza k sodelovanju, tako na političnem kot gospodarskem področju, ostaja ključna za prihodnost naših držav,” je poudarila Pirc Musar.

Nataša Pirc Musar na obisku v Nemčiji
Foto: Matjaž Klemenc / UPRS

Predsednika sta se tudi strinjala, da bo zelo pomembna visoka udeležba na letošnjih evropskih volitvah junija. Po državah Evropske unije se namreč širi val nezadovoljstva, ki se v Nemčiji med drugim odraža tudi s protesti kmetov.

Predsednica je sicer v Berlinu kot častna pokroviteljica poslovnega središča, ki ga je v sklopu moškega evropskega prvenstva za moške v Berlinu organizirala Rokometna zveza Slovenije v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport, agencijo Spirit, Slovensko turistično organizacijo, Nemško gospodarsko zbornico in slovenskim veleposlaništvom v Nemčiji.

V sklopu tega je bila Pirc Musar danes osrednja govorka na poslovni konferenci o prihodnosti slovensko-nemškega gospodarskega sodelovanja v zelenem prehodu. “Skupaj smo model dobrega sodelovanja v EU, Natu in drugih mednarodnih forumih,” je poudarila. Slovensko gospodarstvo je označila za dinamično in pripravljeno odzivati se na spremembe, slovenska podjetja pa so po njenih besedah so agilna, dinamična in zanesljiva.

Tudi o podnebnih spremembah, vesoljski tehnologiji in umetni inteligenci

Omenila je tudi spodbudna prizadevanja Slovenije in Nemčije na področju boja proti podnebnim spremembam. Med drugim državi sodelujeta pri vesoljski tehnologiji, avtomobilski industriji in razvoju letala na tekoči vodik. Veliko priložnosti za sodelovanje bo po njeni ocenil ponudil tudi zeleni prehod. Ob zaključku govora je Pirc Musar omenila umetno inteligenco, ki po njenem prinaša veliko prednosti, a bi jo bilo treba previdno regulirati.

Na programu ima tudi srečanje s častnim konzulom Slovenije v Spodnji Saški Dirkom Stenkampom. Zvečer pa bo navijala za slovenske rokometaše, ki se bodo v zadnji tekmi prvega dela tekmovanja pomerili z Norvežani.

Že v nedeljo je predsednica nagovorila zbrane na sprejemu za reprezentante in Slovence, živeče v Berlinu. Izrazila je podporo slovenskim športnikom, ki bodo letos tekmovali na prvenstvih v Nemčiji ter čestitala rokometašem za odličen začetek evropskega prvenstva. Posebej se je zahvalila rojakom, ki so svoje življenjske priložnosti našli v nemški prestolnici. “Ste naši ambasadorji v tujini, nosilci naše kulture, jezika in vrednot. Vaša predanost ter ponos do domovine sta izjemno pomembna, saj predstavljate most med Slovenijo in Nemčijo ter ostalim svetom,” jim je sporočila.

Pirc Musar je bila na uradnem obisku pri Steinmeierju februarja lani. Takrat sta govorila predvsem o ruski agresiji na Ukrajino, širitvi Evropske unije na Zahodni Balkan, podnebni diplomaciji in podnebnih spremembah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje