Nekdanja Golobova državna sekretarka postala direktorica njegovega podjetja

Slovenija 24. Maj 202416:08 9 komentarjev
Maksimiljana Polak
Maksimiljana Polak (Foto: Vlada RS)

Maksimiljana Polak je takoj po razrešitvi z mesta državne sekretarke v kabinetu predsednika vlade postala direktorica podjetja Star Solar, katerega lastnik je premier Robert Golob.

Vlada je na dopisni seji 15. maja Maksimiljano Polak razrešila z mesta državne sekretarke za vzpostavitev dialoga s civilno družbo in koordinacijo državljanskih pobud v kabinetu predsednika vlade. “Mesto državne sekretarke zapušča sporazumno, zaradi osebnih okoliščin. Predsedniku vlade dr. Robertu Golobu se je zahvalila za ponujeno priložnost delovanja v kabinetu predsednika vlade,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Naši sogovorniki iz Golobovih krogov so tedaj poudarili, da Polak nikakor ne spada med tiste, ki se jih je premier v zadnjih mesecih želel znebiti. “Zagotovo odhaja v dogovoru s predsednikom vlade in so zanjo našli nove zadolžitve,” nam je dejal eden od njih. In dodal, da sta Golob in Polak že dolgo tesna sodelavca.

Preden je bila na prvi seji aktualne vlade junija 2022 imenovana za državno sekretarko v premierjevem kabinetu, je bila Polak zaposlena v Gen-I. Kot je razvidno iz njenega življenjepisa, je začela leta 2013 voditi poslovno administracijo družbe in skupine GEN-I, kjer je izvedla reorganizacijo. Delala je tudi kot svetovalka uprave GEN-I – delovala je kot koordinatorica pri pripravi in izvedbi dogodkov ter sodelovala v uredništvu na področju internega komuniciranja.

S premierjevo partnerico Tino Gaber pa so Maksimiljano Polak povezovali sestanki delovne skupine za zaščito živali, ki jo je vodila kot državna sekretarka. Tako se je, kot smo poročali, Gaber marca lani v prostorih vlade udeležila dveh srečanj, ki jih je imela državna sekretarka Polak z zagovorniki živali.

Srečanje državne sekretarke Maksimiljane Polak s predstavnico Društva za zaščito in pomoč živalim v stiski Lajka, na katerem je bila tudi Tina Gaber
Srečanje zdaj nekdanje državne sekretarke Maksimiljane Polak s predstavnico Društva za zaščito in pomoč živalim v stiski Lajka, na katerem je bila tudi Tina Gaber. (GOV.si)

In kakšne so zadolžitve Maksimiljane Polak po odhodu iz premierjevega kabineta? Iz javno dostopnih evidenc je razvidno, da je s 16. majem postala direktorica podjetja Star Solar, katerega lastnik je Robert Golob. Da je postala zastopnica oziroma direktorica te družbe, nam je Polak nato v SMS-sporočilu tudi sama potrdila.

Na čelo Star Solarja je bila sicer julija lani postavljena hčerka Roberta Goloba, ki jo je konec lanskega leta na tem mestu zamenjal Miran Klanjšček, soprog poslanke Svoboda Mirjam Bon Klanjšček. Kot je razvidno iz sklepa novogoriškega okrožnega sodišča, so Miranu Klanjščku pooblastila prenehala 15. maja.

Star Solar, ki se ukvarja s sončnimi elektrarnami, je v središču pozornosti od lanskega novembra, ko je Golob postal lastnik podjetja. Pred tem je bila lastnica njegova zdaj že nekdanja žena Jana Nemec Golob, po ločitvi in delitvi premoženja na pol pa je delež v podjetju pripadel Golobu. Poslovanje podjetja Star Solar bo pod drobnogled vzela tudi parlamentarna preiskovalna komisija, ki je bila ustanovljena na zahtevo državnega sveta.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje