Kako so Golobovi preverjali, ali je sodelovanje Tine Gaber konflikt interesov

Slovenija 31. Mar 202305:54 13 komentarjev
Srečanje državne sekretarke Maksimiljane Polak s predstavnico Društva za zaščito in pomoč živalim v stiski Lajka, na katerem je bila tudi Tina Gaber
Srečanje državne sekretarke Maksimiljane Polak s predstavnico Društva za zaščito in pomoč živalim v stiski Lajka, na katerem je bila tudi Tina Gaber (GOV.si)

Predsednik vlade Robert Golob je v torkovem intervjuju izrazil prepričanje, da pri sodelovanju njegove partnerke Tine Gaber v vladni delovni skupini za pravice živali ne gre za konflikt interesov. Zadevo so vnaprej preverili pri komisiji za preprečevanje korupcije (KPK), je dejal. Na KPK pa so nam povedali, da uradnega vprašanja iz kabineta predsednika vlade o tem niso dobili. Za kakšno vnaprejšnje preverjanje je torej šlo?

Ob članstvu partnerke predsednika vlade Roberta Goloba Tine Gaber v delovni skupini za pravice živali, ki so jo pred kratkim ustanovili v premierjevem kabinetu, in ob njenem neformalnem delovanju v strateškem svetu za prehrano se pojavlja vprašanje, ali gre morda za konflikt interesov. Predsednik vlade je v torkovem intervjuju za POP TV dejal, da je prepričan, da konflikta interesov ni.

Poudaril je, da gre za posvetovanja izključno s civilno družbo in dodal: “Vnaprej smo preverili, tudi pri komisiji za preprečevanje korupcije, na kakšen način naj se ta posvetovanja izpeljejo, da bo stvar znotraj vseh zakonskih okvirjev. In izpeljana so bila natančno tako, kot je bilo napovedano.”

A na komisiji za preprečevanje korupcije so nam povedali, da uradnega vprašanja iz kabineta predsednika vlade o tej zadevi niso prejeli. Dopustili pa so možnost, da so se “predstavniki vlade o omenjeni temi z našimi sodelavci pogovarjali na katerem koli od usposabljanj, ki jih pogosto izvajamo”.

Ob tem so na KPK navedli, da so pri usposabljanjih o institutih zakona o integriteti in preprečevanju korupcije zelo aktivni – med drugim redno usposabljajo o dolžnem izogibanju nasprotju interesov in o transparentnosti delovanja kot predpogoju visoke stopnje integritete uradne osebe in organa, pri katerem je ta oseba zaposlena. “Z usposabljanji zavezance ozaveščamo in seznanjamo z njihovimi obveznostmi in potencialno tveganimi situacijami ter kako v njih pravilno ravnati. Morda so predstavniki vlade iz tega sklepali, kako morajo v konkretnih primerih postopati,” so za N1 pojasnili na KPK. Po nadaljnje odgovore o tem, kako so premierjevi sodelavci preverjali morebitni konflikt interesov pri sodelovanju Golobove partnerke, pa so nas napotili na kabinet predsednika vlade.

Srečanje državne sekretarke Maksimiljane Polak s predstavniki društva Tačke pomagačke, na katerem je bila tudi Tina Gaber
Srečanje državne sekretarke Maksimiljane Polak s predstavniki društva Tačke pomagačke, na katerem je bila tudi Tina Gaber (GOV.si)

V premierjevem kabinetu so nam dejali, da so se Golobove navedbe nanašale na pojasnila, ki so jih v kabinetu pridobili vnaprej. “V ta namen smo preučili javno dostopna sistemska priporočila in pojasnila KPK, saj smo želeli zagotoviti transparentno delovanje v vseh različnih situacijah, ko se predstavniki kabineta predsednika vlade srečajo s predstavniki civilne družbe. Prav tako je KPK v kabinetu organizirala usposabljanje na temo izvajanja obveznosti v zvezi z zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije,” so poudarili.

Iz odgovorov KPK in kabineta torej izhaja, da se predstavniki Golobovega kabineta uradno na KPK niso obrnili. Pa tudi neuradno niso pri članih komisije preverjali konkretnega primera sodelovanja premierjeve partnerke Tine Gaber v delovni skupini za pravice živali.

Je pa predsednik vlade po besedah njegovih sodelavcev nekomu od zaposlenih v kabinetu naročil, naj preuči doslej objavljena priporočila in pojasnila KPK, ki se nanašajo na delovanje partnerjev politikov, in navedbe predstavnikov komisije na jesenskem usposabljanju zaposlenih v kabinetu. Iz mnenja tega zaposlenega, ki ga je ustno prenesel predsedniku vlade, pa je Robert Golob nato razbral, da pri omenjenem udejstvovanju njegove partnerke ne gre za konflikt interesov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje