Neurje pustošilo po Hrvaški: v kampu Sirena v Novigradu podrtih 200 dreves

Slovenija 22. Jul 202309:16 > 17:40 1 komentar
Uničenje v kampu Sirena
Bralec

Dva dni po silovitem neurju, ki je predvsem v Zagrebu povzročilo obsežno razdejanje in vzelo štiri življenja, je Hrvaško v petek popoldne dosegel nov nevihtni sistem. Ta je največ preglavic povzročil v Istri in na Kvarnerju, kjer te dni dopustuje veliko Slovencev. Zaradi vdora vode pa so začasno morali prekiniti tudi sejo sabora v prestolnici, poročajo hrvaški mediji.

Silovito neurje je znova prizadelo tudi sosednjo Hrvaško, najhuje je bilo v letoviških mestih Poreč in Novigrad na istrskem polotoku, kjer te dni dopustuje veliko Slovencev. V četrtek so ob divjanju neurja umrle štiri osebe.

Hrvaško je v petek popoldne zajel nov nevihtni sistem, ki je poleg Zagreba najbolj prizadel še Kvarner in Istro. Tam je okoli 16. ure popoldne začelo močno pihati veter, padala je tudi toča. Veter je ruval drevesa in lomil veje, ki so padale po avtodomih, prikolicah in šotorih. Hrvaški mediji poročajo, da je bilo najhuje v kampu Sirena v Novigradu, kjer je padlo skoraj 200 dreves. Ob padcu drevesa je bila na parkirišču poškodovana ena oseba, še pet jih je kasneje zaprosilo za zdravniško pomoč. Poškodovan je tudi hotel Maestral, je za hrvaško tiskovno agencijo Hina povedal načelnik štaba civilne zaščite istrske županije Dino Kozlevac.

Poškodovan je tudi kamp Laguna, poškodovanih je veliko avtomobilov in prikolic, številna drevesa v mestu so podrta. Po podatkih hrvaških oblasti je bilo v divjanju neurja poškodovanih sedem ljudi, šest v kampu v Novigradu in eden v Opatiji.

Trenutno poteka sanacija škode po neurju. Na terenu je trenutno 150 gasilcev, policistov in pripadnikov drugih pristojnih služb, razmere pa so pod nadzorom. Po besedah načelnika civilne zaščite istrske županije Dina Kozlevca so gasilci v kampu Sirena in središču mesta Novigrad odstranili vsa tista drevesa, ki so predstavljala nevarnost za ljudi.

V mestu so drevesa padla na tri stavbe in na manjšo cerkev iz 15. stoletja, ki je del kulturne dediščine. Pri sanaciji pomagajo tudi zasebna podjetja s svojo gradbeno mehanizacijo.

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL/BOBO
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL/BOBO
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL/BOBO
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL/BOBO
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL/BOBO
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL/BOBO

Hrvaška uprava za zaščito in reševanje je sporočila, da so prejeli obvestilo o pogrešani osebi, ki naj bi se nahajala na jadrnici pred obalo Novigrada, zato so že sprožili iskalno akcijo. Po do zdaj zbranih informacijah iskalna akcija še vedno poteka. Po poročanju N1 Zagreb naj bi šlo za Italijana, ki je tik pred nevihto padel s plovila.

V pristaniškem mestu Reka je ob silovitem neurju sunek vetra podrl dvigalo v pristanišču, ob tem je nastala večja gmotna škoda.

Tudi Zagreb je doseglo neurje, ki pa vendarle ni bilo tako silovito, kot tisto v četrtek, ko so življenje izgubile štiri osebe. Zaradi močnega deževja je voda vdrla tudi v poslopje hrvaškega sabora. Predsednik sabora Goran Jandroković je zaradi tega za deset minut prekinil sejo, vhodna vrata hrvaškega parlamenta pa so zaprli in zaščitili z brisačami. Župan Zagreba Tomislav Tomašević je sporočil, da gasilci v prestolnici posredovali 200-krat, da pa poškodovanih ni bilo.

Nevihtna fronta je pozno popoldan povzročila nekaj preglavic tudi prebivalcem na vzhodu Hrvaške, od koder pa ne poročajo o večji škodi. Na Hrvaškem je danes mogoče pričakovati nove nevihte, morda tudi orkanske vetrove, dež in točo, poroča hrvaški portal Index. Za Istro, še posebej območje Reke, pa tudi Dubrovnika na jugu, je danes hrvaški meteorološki zavod objavil rdeči alarm. Na območju Reke so ga objavili zaradi možnosti neurja, v Dubrovniku pa zaradi vročinskega vala. Za skoraj vso državo pa velja oranžno opozorilo pred neurji.

Tudi danes so možna neurja

V večini hrvaških pokrajin bo danes deloma sončno, občasno se bo pojavljala delna oblačnost. Nekatere krajevne plohe se lahko pojavijo že v dopoldanskem času. Popoldne in proti večeru pa so možne nove nevihte z močnim vetrom in tudi točo. V Dalmaciji bo vreme povečini sončno in suho, pihal bo šibak do zmeren severni in severozahodni veter. Na Jadranu bo pihal jugozahodni veter.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje