Nov primer nasilja v zdravstvu: pacient napadel zobozdravnico

Slovenija 21. Avg 202409:06 > 10:58 9 komentarjev

Pred enim mesecem se je v Zdravstvenem domu Ljubljana – Center zgodil nov primer nasilja. Pacient je grozil, žalil in napadel zobozdravnico. Po odhodu iz ordinacije je zagrozil, da jo bo našel na domu in z njo fizično obračunal.

Zdravstvo pretresa nov primer nasilja, tokrat v Zdravstvenem domu Ljubljana – Center, kjer je pred mesecem dni pacient v zdravstveni ordinaciji grozil, žalil in fizično obračunal z zobozdravnico, je v izjavi za javnost povedal zobozdravnik Robert Kovačević.

Pacient je bil redno naročen in odklonilen do terapije, ki jo je predlagala zobozdravnica. “Po pogovoru sta se dogovorila za zdravljenje, kot ga je predlagala zobozdravnica. Ta je aplicirala injekcijo. Takoj po aplikaciji je pacient postal agresiven, začel pljuvati, odrinil zobozdravnico, jo žalil in do nje agresivno pristopil. Grozil ji je, da ji bo razbil zobe,” je dejal.

Zobozdravnica je skušala umiriti položaj, a to ni bilo mogoče, zato je iz ordinacije pobegnila v čakalnico. Tam so ji po Kovačevićevih besedah na pomoč priskočili čakajoči pacienti. Napadalec je po dogodku zapustil enoto, ob tem pa grozil, da jo bo poiskal na domu in z njo fizično obračunal. Po njegovem odhodu sta se medicinska sestra in zobozdravnica zaprli v ordinacijo, kjer sta počakali do prihoda policije.

Foto: Husmir Deljanin/N1

“To so stvari, ki rušijo zmožnost ekip pomagati pacientom”

“Ta dogodek je nesprejemljiv. Vzbuja strah in velik stres za celotne ekipe. Zobozdravnica je po dogodku odšla na bolniško. Nazadnje, ko smo bili z njo v kontaktu, je bil strah še vedno prisoten. To so stvari, ki se ne smejo dogajati,” je poudaril Kovačević.

V tem letu so po njegovih navedbah obravnavali več dogodkov, v katerih je morala posredovati policija. Samo v enoti ZD Ljubljana – Center so v preteklih treh mesecih zaradi incidentov štirikrat klicali policijo. “To so stvari, ki rušijo zmožnost ekip pomagati pacientom. Spoštovanje in zaupanje sta osnova, temelj in predpogoj za kakršnokoli obliko zdravljenja,” je dodal.

Kaj lahko v enoti storijo ob takšnih dogodkih? Kot razlaga Kovačević, lahko obvestijo policijo, ki sproži postopek, in uvedejo postopek za menjavo zdravnika oziroma zobozdravnika.

V zadnjem obdobju več primerov nasilja v zdravstvu

O povečanju števila primerov nasilja v zdravstvu poročajo tudi iz drugih zdravstvenih ustanov. V javnosti je pred meseci odmeval primer s celjskega pediatričnega urgentnega centra, kjer naj bi otrokov oče brcnil v vrata in nasilno vstopil v ambulanto. Moški je obtožbe kasneje sicer zanikal.

Prav tako so v Zdravstvenem domu Metlika pred meseci opozorili, da je povečanje nasilja povezano tudi z vse daljšimi čakalnimi dobami.

V Zdravniški zbornici Slovenije so ob podpori Lekarniške zbornice Slovenije in Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije zato zbrali 7.500 podpisov, s katerimi so 22. julija v državni zbor vložili predlog zakona o spremembi kazenskega zakonika z vzpostavitvijo kaznivega dejanja napada na zdravstvenega delavca.

Na primer nasilja se bo ob 13. uri odzvala tudi predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje