Moški z brco vstopil v pediatrično ambulanto in zahteval obravnavo otroka

Slovenija 23. Jan 202413:28 9 komentarjev
SB Celje
Fotografija je simbolična. (Foto: Ziga Zivulovic jr./BOBO)

V čakalnici celjskega pediatričnega urgentnega centra se je pretekli konec tedna zgodil varnostni incident. Spremljevalca bolnega otroka je čakanje tako razburilo, da je brcnil v vrata in nasilno vstopil v ambulanto, potem pa je osebju še po telefonu zagrozil, da bo prišel v bolnišnico in vse postrelil.

Iz Splošne bolnišnice Celje so sporočili, da se je pretekli konec tedna na pediatričnem urgentnem centru zgodil varnostni incident, ki je močno pretresel zaposlene in otroke ter njihove spremljevalce, ki so bili med incidentom v čakalnici.

Enega od spremljevalcev bolnega otroka je čakanje tako razburilo, da je z brco v vrata nasilno vstopil v ambulanto in verbalno napadel osebje ter zahteval takojšnjo obravnavo. Osebje je na pomoč poklicalo varnostno službo, moški pa je skupaj z družino zapustil bolnišnico, zato ga ob prihodu varnostnika ni bilo več v čakalnici. Kasneje je po telefonu poklical v ambulanto in zahteval, da ga osebje pokliče, ko bo ob prihodu v bolnišnico lahko takoj obravnavan. Ko mu je osebje povedalo, da bo otrok ob vrnitvi v bolnišnico ponovno triažiran in obravnavan v skladu s stopnjo nujnosti, je zagrozil, da bo prišel v bolnišnico in vse postrelil. Osebje je o klicu poročalo varnostni službi, ki je ukrepala v skladu s sprejetimi protokoli.

V SB Celje poudarjajo, da je pediatrični urgentni center odprt 24 ur na dan 7 dni v tednu in je namenjen obravnavi nujnih stanj otrok do 18. leta starosti. Veliko jih na urgenco pride samih brez napotnice, tja pa otroke napotujejo tudi zdravniki s primarnega nivoja celjske in drugih regij. Zaradi velike dostopnosti pediatričnega urgentnega centra se zgodi, da starši kljub dežurni službi v domačem zdravstvenem domu vozijo otroke več deset kilometrov daleč, kjer posledično nastaja velika gneča, s tem pa se podaljša obravnava vseh otrok, pojasnjujejo. Večina obravnav, med 75 in 90 odstotki, je sicer nenujna. “V pediatričnem urgentnem centru se trudimo, da je ne glede na vse razmere obravnava vsakega otroka strokovna, a to zahteva svoj čas,” so dodali.

Poudarili so, da vzroka za incident ne gre iskati v stavki zdravnikov in zobozdravnikov, saj so otroci do 18. leta po zakonu zaščitena skupina pacientov v času stavke, zato se vse pediatrične obravnave izvajajo nemoteno na vseh nivojih zdravstvenega varstva.

“Razumemo tesnobo in frustracije zaradi morebitnega dolgega čakanja na obravnavo in izvide, a nasilje ni in nikoli ne bo pravi odgovor za reševanje kakršnihkoli problemov in v nobeni od svojih oblik ni sprejemljivo. Nasilje zato odločno obsojamo in takšne dogodke predajamo v obravnavo ustreznim organom,” so še zapisali v celjski bolnišnici.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje