Kdaj bo vožnjo z avtobusom LPP mogoče plačati s plačilno kartico?

Slovenija 10. Jun 202312:23 5 komentarjev
LPP
Foto: Peter Kostrun/BOBO

Voženj z mestnim avtobusom v Ljubljani še vedno ni mogoče plačati z bančno kartico. Novost, ki so jo mestni svetniki potrdili pred osmimi meseci, naj bi zaživela v drugi polovici leta. Kmalu naj bi začela delovati tudi nova mobilna aplikacija z dodatnimi funkcijami.

Novost na mestnih avtobusih so v Ljubljanskem potniškem prometu (LPP) napovedali že septembra, ko so začeli testirani nove čitalce za validacijo.

Takrat so ocenjevali, da bodo lahko potniki vožnje z bančno kartico plačevali že v prvi polovici leta, vendar so nato časovnico januarja spremenili.

Zdaj napovedujejo, da bo nova možnost za plačilo voženj uvedena v drugi polovici leta. Prav tako bo kasneje od začetnih napovedi začela delovati tudi nova mobilna aplikacija Urbana. Kot so sporočili z LPP, je aplikacija za mobilna operacijska sistema Android in iOS “trenutno v zaključni fazi internega testiranja in bo predvidoma pred poletjem predstavljena javnosti”.

LPP je posodobitev validatorjev napovedal konec septembra, nato pa so odločitev potrdili še ljubljanski mestni svetniki.

Stari validatorji od leta 2009

Novi validatorji, ki so že nameščeni na avtobusih, bodo razširili možnost plačevanja voženj. Zdaj je mogoče vožnje plačati z mestno kartico Urbano in z uporabo aplikacije Valu Monete na vašem pametnem telefonu, kjer pa morate imeti naloženo imetje. Na novih boste lahko po nadgradnji prislonili tudi bančno kartico, vendar boste morali na novost še nekoliko počakati.

Za menjavo naprav na avtobusih so se na LPP odločili po 14 letih. Pred tem so bili na avtobusih od leta 2009 zeleno-sivi validatorji, ki so takrat po besedah LPP “predstavljali vrhunec tehnologije”. Menjava je takrat sovpadala z uvedbo enotne mestne kartice Urbana.

Pred letom 2009 smo vožnje z avtobusom plačevali z žetoni, gotovino, mesečne vozovnice pa so bile na plastificiranih kartončkih.

Število potovanj še vedno ni na ravni iz leta 2019

Mestni potniški promet je v zadnjem letu zaznal veliko rast števila potnikov v primerjavi z letom 2021. Vendar je treba dodati, da je bilo leto 2021 še močno v znamenju epidemije covida-19, zato je bolj merodajno primerjanje z letom 2019, zadnjim predcovidnim letom.

Lani so v mestnem linijskem prometu našteli 28 milijonov potovanj, kar je še vedno 25 odstotkov manj kot leta 2019 (36,3 milijona potovanj).

V letnem poročilu so navedli, da je bilo lansko leto uspešno in se potniki vračajo na avtobus, v zadnji četrtini leta pa so prepeljali enako število potnikov kot v primerljivem obdobju leta 2019.

“V mestnem linijskem prevozu opažamo, da se število validacij iz leta v leto povečuje, vendar še nismo dosegli leta 2019. Pri številu uporabnikov se potrjujejo naše ugotovitve, da so uporabniki, ki so v času zaprtja javnega prevoza prešli na druge načine prevozov, tudi ostali pri teh načinih potovanja (električni skiro, avto, kolo, peš). Ugotavljamo tudi, da se uporabniki, ki imajo terminske vozovnice, vozijo več, uporabnikov z vrednostno vozovnico pa ni več toliko, kot jih je bilo prej,” so zapisali v letnem poročilu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje