Nove številke na razpisu za specializacijo družinske medicine

Slovenija 22. Jun 202311:09 0 komentarjev
Zdravnik
Žiga Živulović jr./BOBO

Po spomladanskem razpisu zdravniških specializacij za letošnje leto je ministrstvo za zdravje v začetku junija spremenilo število razpisanih mest. Mesta za specializacijo v zdravstvenih domovih so namreč ostala prazna, na nacionalni razpis pa se je prijavil kandidat preveč. Po potezi ministrstva izbirni postopek zdaj ne bo potreben.

Na spomladanskem razpisu zdravniških specializacij so številna razpisana mesta za specializacijo družinske medicine pri zdravstvenih domovih ostala prazna. Na 13 razpisanih mest na nacionalnem razpisu družinske medicine pa se je prijavilo 14 kandidatov. Ker je ministrstvo za zdravje število mest nekoliko spremenilo, izbirni postopek ne bo potreben.

Na ministrstvu za zdravje so namreč v začetku junija sprejeli spremembe sklepa o določitvi specializacij za spomladanski razpis specializacij v letošnjem letu. S spremembo so za eno mesto mesto, na 17, zmanjšali število razpisanih mest za specializacijo družinske medicine v Zdravstvenem domu (ZD) Ljubljana, za eno, torej na 14, pa povečali število razpisanih mest na nacionalnem razpisu. Pod sklep je podpisan minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, na svoji spletni strani pa ga je objavila Zdravniška zbornica Slovenije.

Zanimanje mladih zdravnikov za družinsko medicino je nizko

Za tak korak se je minister, kot je razvidno iz sklepa, odločil zaradi kritičnega pomanjkanja zdravnikov specialistov družinske medicine in zaradi izredno nizkega zanimanja mladih zdravnikov za to specializacijo.

Ob tem so na ministrstvu poudarili, da bo zaradi spremembe sklepa pridobljen en dodaten specializant družinske medicine. “Še vedno pa bo ostalo dovolj mest za izvajalca ZD Ljubljana, za katerega se je sicer v prvem razpisnem roku na 18 razpisanih mest prijavil le en kandidat,” so dodali.

Zdravniška ordinacija
Denis Sadiković/N1

Predsednik odbora za osnovno zdravstvo zdravniške zbornice Rok Ravnikar je odločitev ministrstva ocenil kot razumno. “Obžalujem, da se že prvotno niso odločili za več mest za nacionalni razpis, in upam, da bo jeseni načrtovanje boljše,” je dejal za STA.

Sprva je namreč kazalo, da bo na spomladanskem nacionalnem razpisu zdravniških specializacij za družinsko medicino potekal izbirni postopek, kljub temu da v državi zelo primanjkuje družinskih zdravnikov.

Na nacionalni razpis za družinsko medicino se je na sprva 13 razpisanih mest namreč prijavilo 17 kandidatov, trije so nato prijavo prenesli. Na veliko več, sprva 87 razpisanih mest za specializacijo pri znanih izvajalcih, pa se je sprva prijavilo 10 kandidatov.

Zamenjava specializacije omogoča fleksibilnost

Na paradoks je opozorila tudi predsednica zdravniške zbornice Bojana Beović, ki je poudarila, da nacionalni razpis specializantu, ki lahko v času specializacije denimo zamenja svoje okolje zaradi družinskih razmer, omogoča fleksibilnost.

Razlika je v tem, da morajo pri nacionalnih razpisih zdravniki po koncu specializacije ostati v javni zdravstveni mreži, vendar se lahko za delodajalca odločijo šele po koncu specializacije. Če pa specializacijo opravljajo pri znanem izvajalcu, torej zdravstvenem domu, pa morajo zdravniki sprejeti njegovo ponudbo za prvo zaposlitev za enako časovno obdobje, kot je trajala specializacija. V primeru družinske medicine je to štiri leta.

Na ministrstvu so sicer maja za STA napovedali, da se bo odbor za načrtovanje zdravniških specializacij pred pripravo jesenskega razpisa seznanil s problematiko prijavljanja kandidatov na nacionalnem razpisu specializacije iz družinske medicine, pediatrije in urgentne medicine ter razmislil o drugačnem načinu priprave predloga jesenskega razpisa z več mesti za območje celotne države.

Ob tem je Ravnikar opozoril, da slabi delovni pogoji ostajajo osnovni problem za nizko zanimanje za specializacijo družinske medicine.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!