Novi svet RTVS bo z delom začel v ponedeljek

Slovenija 01. Jun 202316:50 3 komentarji
,andrej grah whatmough
Borut Živulovič/BOBO

Vršilec dolžnosti generalnega direktorja RTV Slovenija (RTVS) Andrej Grah Whatmough je za ponedeljek sklical prvo sejo novega sveta RTVS.

Ustavno sodišče je prejšnji teden odpravilo začasno zadržanje izvrševanja dela novele zakona o RTV Slovenija. Za to so se odločili, ker – kot so navedli – v aktualni sestavi ustavnega sodišča ni zmožno priti do vsebinske odločitve glede skladnosti novele zakona o RTVS z ustavo.

Vršilec dolžnosti generalnega direktorja RTVS Andrej Grah Whatmough je danes za ponedeljek ob 18. uri sklical prvo sejo novega Sveta RTV Slovenija, so sporočili iz službe za odnose z javnostmi RTVS.

Upravljanje in nadzor javnega servisa se bo namreč v skladu z novelo zakona o RTVS s programskega in nadzornega sveta (v programskem svetu je trenutno 29 članov, v nadzornem pa 11) preneslo na novoustanovljeni enotni svet RTVS, ki ima 17 članov. Kot posvetovalno telo sveta novela uvaja petčlanski finančni odbor.

Javni zavod bo po določbah novele vodila in upravljala štiričlanska uprava in ne več generalni direktor, tako je po konstituiranju sveta zavoda pričakovati tudi konstituiranje uprave.

V svet RTVS je bilo sicer izvoljenih pet predstavnikov zaposlenih na javni radioteleviziji, in sicer Gregor Drnovšek, Sašo Hribar, Boštjan Ogris, Robert Pajek in Luka Zebec, svet delavcev RTVS pa je v ta organ izvolil Ilinko Todorovski. Andrea Bartole in Robert Požonec sta v novem svetu RTVS predstavnika italijanske oziroma madžarske narodne skupnosti.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je na podlagi poziva registriranim verskim skupnostim izbrala predstavnico Evangeličanske cerkve Klaudijo Sedar, Varuh človekovih pravic pa je na podlagi poziva nevladnim organizacijam s področja varstva človekovih pravic in svoboščin izbral direktorja Centra za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij Gorana Forbicija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti (SAZU) je na predlog Znanstvenoraziskovalnega sveta SAZU v svet RTVS imenovala filozofa Tadeja Troho, Informacijski pooblaščenec je imenoval novinarko Špelo Stare, ki jo je predlagalo Društvo novinarjev Slovenije, Olimpijski komite Slovenije pa nekdanjega kajakaša Andraža Vehovarja. Svet za trajnostni razvoj in varstvo okolja je imenoval direktorico okoljske nevladne organizacije Umanotera Gajo Brecelj, Nacionalni svet za kulturo novinarja Igorja Prassla in režiserja Aleša Novaka, Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije pa Andrejo Trtnik.

Novela tudi določa, da svet RTVS najpozneje v 15 dneh po konstituiranju objavi javni razpis za predsednika in člane uprave.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje