Novost: cepljenim in prebolevnikom ne bo treba v karanteno

Koronavirus 08. Jul 202116:33 > 19:09 0 komentarjev
mejni prehod
BOBO

Za cepljene proti covidu-19 in prebolevnike pri vračanju z območij na rdečem ali temno rdečem seznamu od sobote ne bo več obvezna karantena, je odločila vlada. Tujci z območij na rdečem seznamu bodo morali v vsakem primeru v karanteno, v državo pa bodo lahko vstopili, če bodo predložili negativni PCR test in dokazali, da imajo prostor za prestajanje karantene. Tujcem z območij na temno rdečem seznamu vstop v državo ni dovoljen.

Vlada je na seji izdala odlok, ki določa pravila za vstop v državo, je na tiskovni konferenci povedala vladna govorka Maja Bratuša. Odlok, ki v veljavo vstopa v soboto in bo veljal do srede, uvaja nekaj sprememb.

Vstop iz držav na zelenem seznamu

Pri vstopu državljanov iz držav na zelenem seznamu sprememb ni. Veljajo vsi pogoji, kot so veljali do sedaj.

Vstop iz držav na oranžnem seznamu

Za osebe, ki v Slovenijo vstopajo iz držav na oranžnem seznamu, je nekaj sprememb. V državo bodo brez napotitve v karanteno lahko vstopali tudi tisti, ki imajo bodisi evropsko digitalno potrdilo bodisi digitalno potrdilo tretje države. Tisti, ki ob vstopu v državo ne bodo predložili ustreznega dokazila, bodo morali v desetdnevno karanteno na domu.

Če bo šlo za tujca, ki nima prebivališča v Sloveniji, se mu bo vstop v Slovenijo dovolil in se ga bo napotilo v karanteno na domu za deset dni, če bo dokazal, da ima zagotovljen prostor, kjer bo prestajal karanteno. Sicer se mu vstop v državo ne dovoli.

Vstop iz držav na rdečem seznamu

Oseba, ki prihaja iz države na rdečem seznamu, lahko v Slovenijo vstopi brez napotitve v karanteno, če predloži potrdilo o prebolelosti, potrdilo o cepljenju ali potrdilo o cepljenju za prebolevnike. Oseba, ki takšnega potrdila ne predloži, se napoti v desetdnevno karanteno.

Desetdnevna karantena je še naprej obvezna za tujce, ki v Sloveniji nimajo prebivališča in pridejo iz območja na rdečem seznamu. Pred tem morajo tujci predložiti negativni rezultat PCR testa in dokazati, da imajo zagotovljen prostor za prestajanje karantene. V nasprotnem primeru se tujcu vstop v Slovenijo ne dovoli.

Vstop iz držav na temno rdečem seznamu

Oseba, ki prihaja z območja na temno rdečem seznamu, lahko vstopi v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu, če predloži potrdilo o prebolelosti, potrdilo o cepljenju ali potrdilo o cepljenju za prebolevnike. Osebe, ki tega ne bodo predložile, bodo morale v karanteno.

Tujci, ki prihajajo iz območja na temno rdečem seznamu in nimajo prebivališča v Sloveniji, v državo ne morejo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!