NSi priskočila na pomoč Svobodi: vojak lahko postanete z osnovnošolsko izobrazbo

Slovenija 22. Mar 202313:21 18 komentarjev
Slovenska vojska
Borut Zivulovic/BOBO

Medtem ko je koalicijska Levica poslancem Svobode obrnila hrbet, so jim na pomoč priskočili v opozicijski NSi. Poslanci so tako z 49 glasovi za in petimi proti podprli novelo zakona o službi v Slovenski vojski, ki uvaja znižanje izobrazbenih pogojev za zaposlitev. Vojak tako lahko postane vsak z osnovnošolsko izobrazbo, a pod pogojem, da pripadnik srednješolsko izobrazbo konča na delovnem mestu.

Poslanci koalicijske Svobode so danes s pomočjo opozicijske NSi izglasovali novelo zakona o službi v Slovenski vojski (SV), ki uvaja znižanje izobrazbenih pogojev za zaposlitev v SV pod pogojem, da pripadnik srednješolsko izobrazbo konča na delovnem mestu. Poslanci so novelo izglasovali z 49 glasovi za in petimi glasovi proti.

Državni sekretar na ministrstvu za obrambo Rudi Medved je med včerajšnjo predstavitvijo novele spomnil, da se vojska sooča z močnim pomanjkanjem kadra, zato ministrstvo v noveli predlaga, da se izobrazbeni pogoji za zaposlitev v vojski znižajo na osnovno šolo in nedokončano srednjo šolo. Mlade, ki bi se na ta način zaposlili, bi spodbudili, da nadaljujejo šolanje in znotraj SV opravijo ustrezna usposabljanja.

Poslanka Svobode Andreja Rajbenšu je v predstavitvi stališč poslanske skupine dejala, da novela v svojih rešitvah ni revolucionarna, saj bo vojski omogočila, da pripadnike usmeri v izobraževanje za poklice, ki jih v vojski primanjkuje. Napovedala je podporo zakonu.

Anton Šturbej je v imenu poslanske skupine SDS napovedal, da zakonu ne bodo nasprotovali, ob tem pa opozoril, da bi moral bolj natančno opredeliti delovni čas v SV in na obrambnem ministrstvu v primeru povišane pripravljenosti, saj da raziskave kažejo, da delo v nočnem času in neurejenih časovnih presledkih neugodno vpliva na zdravje zaposlenih.

Janez Žakelj iz poslanske skupine NSi je dejal, da je najboljši promotor zaposlitve v SV zadovoljen vojak, za kar so pomembni dobri medosebni odnosi v vojaških enotah, krepitev ekipnega duha pa je odgovornost častnikov in podčastnikov.

V NSi bi po njegovih besedah večji poudarek dali tudi promociji poklica in večjo predvidljivost kariernega razvoja vojaka. Z nižanjem vstopnih kriterijev po njegovih besedah pada nivo znanja in kompetenc pripadnikov SV, zato so do zakona zadržani, a ga bodo vseeno podprli, je dodal.

Poslanec SD Damjan Zrim je izpostavil, da morajo pripadniki SV na dnevni ravni ravnati premišljeno in preudarno, kar lahko pridobijo le skozi izobrazbo. Kot primer je navedel koncept kulturnega relativizma, ki ga pridobijo v okviru pouka sociologije v srednji šoli. Glede novele zakona imajo v SD pomisleke tudi, ker ni jasno, ali bodo pripadniki vključeni v javni ali zasebni srednješolski program izobraževanja.

Miha Kordiš je v predstavitvi stališča poslanske skupine Levica dejal, da so številke o kadrovskem pomanjkanju v vojski izmišljene. V SV bolj kot vojakov manjka domišljen koncept, kako naj brani domovino, je dejal. Teh 20.000 državljanov, ki ima le nedokončano osnovno šolo, bi po njegovih besedah bolj potrebovalo pomoč in roko države, namesto tega pa jim ponujajo puško in maskirno uniformo. Takšni politiki v Levici absolutno nasprotujejo, je dejal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje