Minister Šarec za N1: Aktivirali smo vojsko

Slovenija 16. Maj 202317:44 > 19:08 3 komentarji

Na Štajersko, kjer obilno deževje sproža številne zemeljske plazove, bodo še danes poslali vojsko, je napovedal obrambni minister Marjan Šarec. Sprva bodo pomagali z bagri in tovornjaki tam, kjer dela potekajo že cel dan. Stanovalcem hiš, ki jih ogrožajo plazovi, pa pošiljajo bivalne kontejnerje.

Minister za obrambo Marjan Šarec je zaradi obilnih padavin na širšem mariborskem območju skupaj z državnim sekretarjem Rudijem Medvedom in v. d. generalnega direktorja uprave za zaščito in reševanje Leonom Behinom obiskal Štajersko.

“Največji problem so plazovi, ki jih je ogromno,” je za N1 povedal Šarec. Zaradi tega bodo aktivirali inženirje v Slovenski vojski, na pomoč bodo že danes priskočili z bagri in tovornjaki ter se pridružili tistim, ki so že cel dan na terenu. Preostali vojaki bodo na pomoč priskočili jutri.

Po ministrovih besedah je najpomembnejše varovanje človeških življenj in premoženja, zagotavljanje varnega bivanja, nato pa tudi omogočanje prevoznosti ter dostopa do hiš. Stanovalcem tistih hiš, ki so zaradi plazov ogrožene, bodo zagotovili namestitev v bivalnih kontejnerjih, je napovedal Šarec.

Glede plazišča v Zgornjih Dobrenjah je Šarec po ogledu dejal, da se bo morala občina odločiti, kaj s tem objektom in ali bodo morda stanovalcem zagotovili nadomestne stanovanjske zmogljivosti.

Vojska bo ob tokratnih plazovih in poplavljanju rek uporabila enko taktiko kot so jo lani na Osilnici, je rekel minister. Spomnil je, da so že včeraj dali 72. brigado v pripravljenost, s tem pa zasledujejo načelo, da gredo vse sile takoj na teren. Ko se bo deževje umirilo, bo sledila ocenitev škode, zagotoviti bo treba nadaljnjo sanacijo.

Vojska bo pomagala tudi v Šentilju

Slovenska vojska bo v sredo na terenu pomagala tudi na območju Šentilja, kjer se sicer dež nekoliko umirja, vendar je stanje še vedno zelo nepredvidljivo. Kot je v torek pozno zvečer pojasnila vodja civilne zaščite Šentilj Valentina Ošlovnik, se stanje spreminja iz minute v minuto.

“Zadeve rešujemo sproti,” je povedala in dodala, da je ogroženo celotno območje Šentilja, najhuje pa je od Dobrenja do Štrihovca in od Zgornje do Spodnje Velke. Voda dre iz bregov, nastajajo hudourniki. “Iz še ene hiše smo morali izseliti ljudi, saj je tam zaradi hriba, ki prihaja navzdol, prenevarno zanje,” je dodala. Zaprtih je tudi več cestnih odsekov. Ekipe danes ne bodo šle domov, za pomoč so prosili tudi vse gasilce, je še povedala vodja Civilne zaščite Šentilj.

Agencija RS za okolje je zaradi pričakovanih obilnih padavin za območje severovzhodne Slovenije za torek izdala rdeče opozorilo za območje ob rekah Pesnica in Ščavnica, ki lahko poplavita v večjem obsegu, ter za reke s povirji v Slovenskih goricah, na Pohorju, Halozah in v porečju Krke. Na območju severovzhodnega dela države grozi tudi več zemeljskih plazov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje