Oblak prahu nad Anhovim: Merilne naprave Salonita niso zaznale odstopanj

Slovenija 11. Mar 202210:54 0 komentarjev
Salonit Anhovo
Salonit Anhovo

Na začetku februarja so merilniki onesnaženja, ki so jih v Anhovem postavili prebivalci sami, pokazali ogromno povečanje prašnih delcev. Takrat je v cementarni potekal remont, peč je bila ugasnjena. Gre za neakreditirane merilnike, rezultati niso uradni. Uradni merilniki cementarne Salonit Anhovo pa niso zaznali nobenih odstopanj, so sporočili iz podjetja. Zakonodaja podjetju nalaga le objavljanje dnevnih povprečij onesnaženja, ne pa tudi, kako se to spreminja iz uro v uro. Prebivalci meritvam podjetja ne zaupajo.

Prebivalci Anhovega in okoliških vasi ne zaupajo meritvam onesnaževal, ki jih opravlja podjetje Salonit, zato so sami kupili merilne naprave in jih namestili v bližino cementarne, v kraj Gorenje Polje. V noči z nedelje na ponedeljek s 7. na 8. februar so naprave zaznale ogromno povečanje prašnih delcev, o čemer smo pisali v članku Oblak prahu nad Anhovim: V Salonitu trdijo, da niso krivi, saj imajo remont.

Podjetje Salonit sicer, kot mu nalaga zakonodaja, meri izpuste na dimniku rotacijske peči za proizvodnjo klinkerja in jih sproti objavlja na svoji spletni strani. Toda povečane količine prašnih delcev so prebivalci na svojih merilnikih zaznali v času remonta cementarne, ko je peč ugasnjena, prav tako kot merilnik na njenem izpustu.

Poleg tega ima Salonit postavljena tudi dva avtomatska merilnika prašnih delcev v bližini cementarne, eden je v Morskem, drugi pa na Gorenjem Polju, torej v neposredni bližini merilnika, ki so ga v tem kraju postavili tudi prebivalci sami. Meritve izvaja Salonit, Agencija za okolje (ARSO) jim je zanje izdala pooblastilo in rezultate objavlja tudi v svojih poročilih. Zdaj so nam iz podjetja posredovali podatke s teh dveh merilnih mest, toda ti v noči s 7. na 8. februar (niti v dneh pred in po tem) niso pokazali nobenih odstopanj, trdijo v Salonitu. Zakonodaja podjetju nalaga merjenje in objavljanje podatkov o dnevnih (24-urnih) povprečjih onesnaževal, ne pa tudi urnih ali polurnih meritev.

“Meritve koncentracij delcev PM 10 na merilnih mestih Gorenje Polje in Morsko niso pokazale nobenih odstopanj na omenjene datume,” pravijo v Salonitu in pojasnjujejo, da “sta na graf dodani merilni mesti Nova Gorica in Gorica (z merilne mreže Agencije za okolje). Tako lahko vidite, da trend meritev na Gorenjem Polju in v Morskem sledi ostalima dvema merilnima mestoma. Na graf kasneje dodamo tudi meteorološke podatke (količine padavin in veter), ki prav tako vplivajo na koncentracije delcev v zraku. Kako so krajani, ki imajo nameščeno svojo merilno postajo, prišli do rezultatov, ki ste jih objavili v članku 11. februarja, nam ni znano. Gre za vrednosti okoli 1000 µg/m³ v času nekaj ur.”

Eko Anhovo: Ključne so urne vrednosti

V Društvu Eko Anhovo in dolina Soče so svoje merilnike delcev PM 10 in PM 2,5 postavili na različnih lokacijah v okolici cementarne, da bi podatke lahko primerjali z uradnimi podatki o prašenju. “Naši merilniki res niso del uradne merilne mreže kakovosti zraka in niso kalibrirani, vendar so v preteklosti že večkrat zaznali kratkotrajna onesnaženja, tako imenovane izredne dogodke, ko so vrednosti onesnažil s trdimi delci pokazale 500 µg/m³ in več. Pri tem je treba poudariti, da merilniki beležijo 30-minutne intervale, torej kratkotrajna onesnaženja, v nasprotju s Salonitovimi podatki, kjer so vrednosti trdih delcev preračunane na 24-urno povprečje,” so zapisali v društvu.

V 24-urnem povprečju, so prepričani, se lahko skrijejo tudi morebitna kratkotrajna povečanja količin prahu. Iz Salonita pa so na naše vprašanje, ali imajo zabeležene tudi urne ali polurne vrednosti, odgovorili, da ne. “Imamo le dnevne vrednosti meritev PM 10.” Da morajo spremljati in objavljati le te, določa Uredba o kakovosti zunanjega zraka. “Merilniki so avtomatski referenčni vzorčevalniki, namenjeni zunanjim meritvam,” pojasnjujejo v Salonitu. “V shrambi instrumenta so filtri, ki jih vzorčevalnik sam (avtomatsko) zamenja ob datumu in uri, ki jih predhodno nastavimo. Čas vzorčenja je 24 ur. Instrumenti so redno kalibrirani.”

Glede na zakonodajo je meritev reprezentativna, če je na razpolago 75 odstotkov urnih povprečij, torej 18 urnih meritev od 24.

V anhovskem društvu so prepričani, da Salonit “nedvomno razpolaga z izmerjenimi urnimi povprečnimi vrednostmi za to obdobje, saj obe merilni postaji, ki merita imisijo, ves čas normalno obratujeta”. Dodajajo, da si v društvu “že vrsto let prizadevamo za spremembo zakonodaje in uvedbo strožjega nadzora, ki bi industrijskim onesnaževalcem onemogočil odpustke v obliki povprečnih vrednosti in zavajanje, ki si ga zahvaljujoč zlobiranim pravilom danes lahko privošči Salonit”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!