Obremenjujoče ugotovitve KPK za ministrico Emilijo Stojmenovo Duh

Slovenija 05. Sep 202410:16 > 13:52 1 komentar
prenosniki, MDP
Foto: Ministrstvo za digitalno preobrazbo

Komisija za preprečevanje korupcije je pri nakupu 13.000 računalnikov ministrstva za digitalno preobrazbo zaznala več korupcijskih tveganj in sum kršitve zakona o javnem naročanju. Med drugim je KPK ugotovila, da vsebina razpisne dokumentacije ustvarja videz, da so tehnične specifikacije prilagojene ponudnikom, kar kaže na sum usklajenega nastopa v postopku javnega naročila.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je zaključila postopek obravnave sumov nepravilnosti pri nakupu 13.000 računalnikov ministrstva za digitalno preobrazbo (MDP), ki ga vodi Emilija Stojmenova Duh. Komisija je zaznala več korupcijskih tveganj in sum kršitve zakona o javnem naročanju.

“Ker MDP ni prijavilo vseh oseb, ki so sodelovale pri javnem naročilu in so dolžne poročati o premoženjskem stanju, in ker vsi sodelujoči niso oddali prijave premoženjskega stanja, bo KPK sume teh kršitev preverila v ločenem postopku,” so sporočili s komisije.

KPK je postopek začela na podlagi prijave, ki jo je prejela konec leta 2023. Ta je izpostavljala sume nepravilnosti pri izvedbi nakupa 13.000 računalnikov, ki jih je za 6,5 milijona evrov nabavilo ministrstvo. V predhodnem preizkusu je KPK preučila razpisno dokumentacijo in pojasnila različnih deležnikov, poleg MDP še ministrstva za javno upravo in Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada, ki je zadolžen za razdeljevanje prenosnikov.

“Komisija je pri tem zaznala številna korupcijska tveganja tako pri izvedbi javnega naročila za nakup 10.000 prenosnih računalnikov kot tudi pri sklenitvi aneksa za nakup dodatnih 3.000 računalnikov,” so zapisali pri KPK in pojasnili, da je komisija preventivni organ s področja preprečevanje korupcije, ki “kadar zazna tveganja za nastanek korupcije ali drugih kršitev, sprejme ustrezna priporočila in predlaga ukrepe za odpravo tveganj”.

ministrstvo za digitalno, prenosniki, stojmenova duh
Foto: Egon Parteli, N1

“Brez jasnih ciljev, meril in kriterijev”

Po oceni KPK so bili postopki izvedbe javnega naročila MDP izpeljani “brez jasnih ciljev, meril in kriterijev”, saj so bili ti določeni šele naknadno, s sprejetjem novele zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, ki je v posebnih določbah retroaktivno določila seznam upravičencev do računalnikov.

Spomnimo, MDP je prenosnike naročilo lani, dobavljeni so bili novembra. V prvotni različici zakona je bilo upravičencev več kot pol milijona, vrstni red razdeljevanja pa ni bil določen. Zato so morali zakon popraviti, računalnike pa so nato začeli razdeljevati šele junija letos. MDP za skladiščenje računalnikov plačuje najemnino, okrog 2.500 evrov na mesec.

Komisija je preučila tudi aneks za nakup dodatnih 3.000 računalnikov. Kot smo poročali, je po avgustovski ujmi vlada z interventnim zakonom predvidela, da bo del računalnikov namenila občinam, ki so prijavile v poplavah uničeno opremo. A razdelili so jim le 39 prenosnikov, ostale so nato dobili osnovne šole in drugi šolski zavodi.

Aneks je bil po mnenju KPK sklenjen v nasprotju s 95. členom zakona o javnem naročanju, “saj nakup ni bil neposredno povezan s prvotnim naročilom, niti niso bili kasneje ti dodatni računalniki uporabljeni za namen osnovnega javnega naročila”, so zapisali pri KPK in pojasnili, da je bilo teh 3.000 prenosnikov namesto za mehanizem za zagotavljanje dostopa do računalniške opreme vsem upravičencem (posameznikom) v skladu z zakonom o spodbujanju digitalne vključenosti, namenjenih javnim zavodom. “S takšnim ravnanjem je MDP tudi omejil oziroma izključil možnost drugih ponudnikov, da bi lahko ponudili svoje blago,” so poudarili na KPK. Sum kršitve zakona o javnem naročanju je komisija odstopila v reševanje pristojni Državni revizijski komisiji.

Robert Šumi, KPK
Robert Šumi, KPK (Foto: Jan Gregorc / N1)

Prenosnikom bo potekla garancija

KPK je opozorila še, da niso bila ustrezno upoštevana temeljna načela javnega naročanja, predvsem načelo zagotavljanja konkurence med ponudniki in načelo sorazmernosti. “Vsebina razpisne dokumentacije namreč ustvarja videz, da so tehnične specifikacije prilagojene ponudnikom, ki so z računalniki razpolagali in pri katerih je naročnik opravil analizo trga,” so poudarili.

Komisija je ob tem zaznala še druga korupcijska tveganja oziroma nepravilnosti, in sicer da MDP ob pripravi različnih vsebinskih sklopov javnega naročila ni upošteval dejanskih potreb; da ni zagotovil ustreznih varovalk glede garancijskih rokov opreme, saj obstaja velika verjetnost, da bo večina računalnikov na voljo za uporabo šele po preteku garancijskega roka; da so ponudbe oddali le tisti ponudniki, pri katerih je MDP predhodno opravil analizo trga, pri čemer je bil vsak od štirih ponudnikov najugodnejši v enem od štirih sklopov, kar kaže na sum usklajenega nastopa v postopku javnega naročila.

Dobavitelje prenosnikov, to so podjetja Lancom, Unistar, Gambit Trade in Acord-92, je zaradi utemeljenega suma, da so sklenila prepovedan omejevalni sporazum, preiskovala tudi Agencija za varstvo konkurence. Podjetja naj bi se dogovorila glede cen osebnih računalnikov v postopkih oddaje javnih naročil in si pri tem razdelila naročila ter po tem tudi usklajeno ravnala pri oddaji ponudb.

Komisija je na MDP naslovila priporočila, da v prihodnje pred izvedbo javnega naročila pripravi jasne kriterije upravičencev do izposoje računalniške opreme; pripravi smernice oziroma pravila ustreznega načrtovanja nabav in priprave razpisne dokumentacije, tako da bodo dosledno spoštovana temeljna načela javnega naročanja (še posebej zagotavljanje konkurence med ponudniki in sorazmernost); da z ustreznimi usposabljanji zagotovi profesionalizacijo zaposlenih, ki izvajajo javna naročila, ter da opravi notranjo revizijo tega javnega naročila.

Stojmenova Duh
Foto: Žiga Živulović, Bobo

Da MDP pri nakupu 13.000 prenosnih računalnikov ni ravnalo skladno z načeloma učinkovitosti in gospodarnosti, v končnem revizijskem poročilu ugotavlja tudi računsko sodišče. Med drugim ni jasno, na kakšen način je ministrstvo določilo količino računalnikov, zaradi zapoznelega razdeljevanja so nastali stroški skladiščenja, prenosnikom pa se izteka garancija, so opozorili revizorji.

Ministrica Emilija Stojmenova Duh je zaradi prenosnikov že prestala eno interpelacijo, kmalu pa jo čaka še ena. Pred poslanci se bo zagovarjala na redni seji, ki se bo začela 23. septembra. Prvič so jo podprli poslanci koalicijskih Gibanja Svoboda in SD, ne pa tudi Levice, ki so se vzdržali. Za njen odhod je glasovalo 31 poslancev, 42 jih je bilo proti.

V Gibanju Svoboda še naprej poudarjajo, da ima Stojmenova Duh njihovo podporo. Stranka Levica je ministrico povabila na sestanek, ki bo prihodnji teden, nato pa se bodo odločili o nadaljnjih korakih. Glede na to, da je v koalicijski pogodbi zapisano, da poslanci vladnih strank ne smejo rušiti ministrov, pa je mogoče pričakovati, da se bodo pri glasovanju o interpelaciji ponovno vzdržali. Enako bi utegnili ravnati tudi poslanci SD. Iz njihovih vrst je sicer mogoče slišati, da se v Svobodi o usodi Stojmenove Duh za zdaj sploh nočejo pogovarjati. Vse pogovore o interpelaciji in drugih aktualnih zadevah prelagajo na čas po koalicijskem vrhu, ki bo prihodnji četrtek.

Medtem razdeljevanje prenosnih računalnikov poteka. Trenutno je odprt tretji javni poziv za izposojo računalnikov, na katerega se lahko prijavi bistveno širši krog upravičencev: posamezniki do vključno šestega dohodkovnega razreda, ki imajo vsaj enega osnovnošolskega otroka. Zgornja meja povprečnega mesečnega dohodka na osebo je tako 820,51 evra neto, pri dodeljevanju prenosnih računalnikov pa imajo prednost tisti iz nižjih dohodkovnih razredov. Prvotno je bilo predvideno, da bo širitev kroga upravičencev po dohodkovnih razredih potekala bolj postopoma.

Z MDP so sporočili, da je število oddanih vlog že večje, kot je na voljo prenosnih računalnikov. Rok za oddajo vlog na tretjem pozivu se sicer izteče 30. septembra.

Ministrstvo minimizira ugotovitve KPK

Z ministrstva so po objavi obremenjujočega poročila sporočili, da je KPK postopek ustavila, da “ni ugotovila kršitve integritete, ni podala kazenske ovadbe ali uvedla prekrškovnega postopka zoper nobenega funkcionarja ali uslužbenca ministrstva” ter da je “izdala zgolj štiri priporočila, med katerimi je ministrstvo dve izpolnilo že marca letos, s spremembo zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, s katero je določilo jasne kriterije upravičencev do izposoje računalniške opreme”.

“Glede izvedbe notranje revizije javnega naročila in usposabljanja oseb, odgovornih za javna naročila, pojasnjujemo, da priporočil MDP ne more izvršiti,” so dodali na ministrstvu Stojmenove Duh, saj da je za to pristojno ministrstvo za javno upravo, kar so tudi pojasnili protikorupcijski komisiji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje