Podjetja, ki so dobavila prenosnike, osumljena dogovarjanja o cenah

Slovenija 18. Apr 202412:18 > 14:50 5 komentarjev
AVK, agencija za varstvo konkurence
Jan Gregorc / N1

Agencija za varstvo konkurence je danes preiskala prostore dobaviteljev 13.000 prenosnih računalnikov državi. Ti računalniki so bili tudi glavni razlog za interpelacijo ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh. AVK štiri podjetja sumi nedovoljenega dogovarjanja o cenah in usklajenega ravnanja pri oddaji ponudb. "Preiskava ni povezana z delom ministrstva in ne vpliva na postopek razdelitve prenosnih računalnikov," so poudarili na ministrstvu.

Kot je na svojih spletnih straneh objavila Javna agencija RS za varstvo konkurence (AVK), so nenapovedane preiskave v podjetjih Lancom, Unistar, Gambit Trade in Acord-92 izvedli prejšnji četrtek na podlagi odredbe ljubljanskega okrožnega sodišča zaradi utemeljenega suma, da so sklenila prepovedan omejevalni sporazum.

Preiskana podjetja naj bi se dogovorila glede cen osebnih računalnikov v postopkih oddaje javnih naročil in si pri tem razdelila naročila ter po tem tudi usklajeno ravnala pri oddaji ponudb v teh postopkih, zlasti v primeru javnega naročila ministrstva za digitalno preobrazbo, so pojasnili v AVK.

S tem naj bi se podjetja dogovarjala oziroma usklajeno ravnala glede določanja prodajnih cen osebnih računalnikov, glede oddaje prikrojenih ponudb v postopkih javnega naročanja osebnih računalnikov za potrebe javnih naročnikov in glede delitve trga prodaje osebnih računalnikov javnim naročnikom na območju Slovenije. To lahko po navedbah AVK predstavlja omejevalni sporazum in usklajeno ravnanje med podjetji, katerega cilj je preprečevati, omejevati ali izkrivljati konkurenco na ozemlju Slovenije in na znatnem delu notranjega trga EU, ter bi lahko prizadelo trgovino med državami EU.

prenosniki, SKLADIŠČE
Prenosni računalniki v skladišču (Foto: Ministrstvo za digitalno preobrazbo)

Kot so pojasnili v agenciji, imajo v preiskovalnem postopku na voljo več preiskovalnih instrumentov, pri čemer je poleg zahteve za posredovanje podatkov in zbiranja informacij najpomembnejša prav preiskava, ki tako predstavlja glavno orodje za odkrivanje dokazov, povezanih s kršitvami konkurenčnega prava.

“Dejstvo, da je bila preiskava izvedena, ne prejudicira kršitve zakona o preprečevanju omejevanja konkurence ali pogodbe o delovanju Evropske unije, niti ne izida samega postopka oziroma njegove uvedbe,” so poudarili.

Omenjena četverica podjetij je bila uspešna na lani objavljenem razpisu ministrstva za digitalno preobrazbo za nakup 13.000 prenosnih računalnikov v skupni vrednosti šest milijonov evrov. Razpis je naletel na številne očitke o nepravilnostih in je bil tudi eden glavnih razlogov za marčno interpelacijo ministrice Emilije Stojmenove Duh, ki jo je sicer uspešno prestala.

Ministrstvo zaupa v postopke

“Ministrstvo zaupa v postopke, ki jih vodi Agencija za varstvo konkurence, preiskava pa z ministrstvom in delom ministrstva ni povezana in ne vpliva na postopek razdelitve prenosnih računalnikov,” so poudarili na ministrstvu Emilije Stojmenove Duh.

Ob tem so spomnili, da je MDP upravičenim šolam in zavodom, katerih ustanoviteljica je Republika Slovenija, ter občinam prenosne računalnike že razdelilo, preostalih 10.000 pa bo prek javnega poziva Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada Republike Slovenije razdeljenih socialno najbolj ogroženim, torej upravičencem do otroškega dodatka, uvrščenim v prvi dohodkovni razred, ki imajo vsaj enega otroka, ki je vključen v osnovnošolsko izobraževanje. Rok za oddajo vlog začne teči v ponedeljek, 22. 4. 2024, ob 9. uri, in traja do razdelitve razpoložljive računalniške opreme, vendar najdlje do 22. 6. 2024.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje