Odpadno blato bi bilo lahko iz ptujske čistilne naprave

Slovenija 11. Jun 202115:17 > 16:55 0 komentarjev
Odpadno blato
Sobotainfo/BOBO

Komunalno blato, ki so ga neznanci odložili na območju občine Hoče-Slivnica in s katerim so povzročili ekološko katastrofo, bi lahko prihajalo iz čistilne naprave ptujskega komunalnega podjetja. Slednjo so namreč čistili ravno dan pred tem.

Komunalno blato, ki so ga za zdaj uradno še vedno neznani storilci prejšnji teden nelegalno odložili na območju Pivole v občini Hoče-Slivnica in s tem povzročili ekološko katastrofo, naj bi prihajalo iz čistilne naprave Komunalnega podjetja Ptuj. Slednjo so namreč čistili ravno na dan, ko je bilo blato odloženo, je poročal časnik Večer.

Policisti naj bi bili odgovornim že tesno za petami, tudi po zaslugi videoposnetkov, v katere so se ujeli tovornjaki s komunalnim blatom, še poroča časnik.

Na Policijski upravi Maribor za zdaj podrobnosti še niso ne razkrili, saj da kriminalistična preiskava še vedno intenzivno poteka.

V Komunalnem podjetju Ptuj so odgovornost v celoti in nedvoumno zanikali. Direktor podjetja Janko Širec je potrdil, da se z omenjenim dogodkom ukvarjajo že od konca prejšnjega tedna, ko so se pojavile prve informacije o nezakonitem ravnanju.

Zmogljivosti skladišča le za nekaj dni

Še bolj pozorni so postali zato, je dejal Širec, ker so ravno dan pred tem, ko so izvedeli za dogodek, od njih odvažali večje količine blata. Iz količine in časa dogajanja so lahko hitro sklepali, da bi lahko bilo tam tudi njihovo blato. “Seveda pa moramo počakati do konca preiskave,” je poudaril prvi mož ptujske komunale.

Že v začetku tedna so od svojega pogodbenega prevzemnika, celjskega podjetja CEP, zahtevali poročilo, ali so z blatom, ki so ga prevzeli omenjeni dan, ravnali v skladu s pogodbo oziroma z okoljevarstvenim dovoljenjem. Poročilo so prejeli in to jih je začasno pomirilo, a jim po besedah Širca nadaljnji dogodki vseeno niso dali miru.

Kot je protokol oddaje komunalnega blata pojasnil vodja odvajanja in čiščenja odplak v Komunali Ptuj Jernej Šömen, slednjega začasno odlagajo v skladišče, kjer zmogljivosti zadoščajo za štiri do pet dni, nato pa za odvoz poskrbi izbrani izvajalec. Komunalno podjetje blato naloži na tovornjake, prevoznike pa izbere pogodbeni partner. Naloženi tovornjak stehtajo, natančno popišejo registrsko številko tovornjaka, dan odvoza ter količino odpeljanega materiala.

“Potem ko tovornjak zapusti območje čistilne naprave, vozilom seveda ne sledimo, v dobri veri, da ta blato odpeljejo na lokacijo, kjer z njim ravnajo v skladu z okoljskimi predpisi in kot je določeno v pogodbi z izvajalcem,” je dejal Šömen.

Nespoštovanje pogodbe

Širec je še pojasnil, da so že v začetku tedna stopili v stik z ustreznimi inšpekcijskimi službami, v torek jih je obiskal okoljski inšpektor, ki so mu predali vse informacije in dokumentacijo, med drugim tudi registrske tablice, čas nalaganja in naložene količine. Poročila o dogodku je zahtevala tudi ptujska županja Nuška Gajšek v imenu večinskega lastnika komunalnega podjetja.

Po njegovih besedah pogodba s podjetjem CEP natančno določa, da je potrebno blato odpeljati v mariborsko Surovino, vmes so se dogovorili, da ga lahko del izvozijo v Avstrijo, šele po dogodku pa so od podizvajalca izvedeli, da naj bi blato vozili v Zalog pri Ljubljani. Nespoštovanje pogodbe bodo razrešili v prihodnosti, je še napovedal in dodal, da trenutno s podizvajalcem še vedno sodelujejo.

Iz mariborske družbe Surovina so medtem sporočili, da niso in ne prevzemajo komunalnega blata od ptujske komunale na nobeno izmed svojih lokacij, prav tako v zvezi z navedeno problematiko niso sodelovali s podjetjem CEP. Vsakršno povezanost z obravnavanimi nezakonitimi ravnanji Surovina kategorično zanika.

Registrske tablice iz posnetkov, ki so jih pridobili pristojni na območju Pivole, se ujemajo s tistimi, ki so bile zabeležene pri odvozu blata iz čistilne naprave, zato je velika verjetnost, da gre za blato iz Ptuja. “Težko presojam, kakšna verjetnost je, pričakujem pa, da bodo organi pregona to v najkrajšem času razrešili,” je dejal direktor.

Ob tem in preteklih podobnih dogodkih v Dramljah in na Krasu je Širec danes še pozval odgovorne na državni ravni, da vendarle začnejo reševati problematiko kopičenja odpadnega blata v Sloveniji, potem ko tega Madžarska že nekaj časa ne prevzema več.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!