“Odšel je točno tako, kot bi si sam želel: oddaja, košarka in kratek spanec”

Slovenija 09. Sep 202309:35
Sašo Hribar
Žiga Živulovič jr./Bobo

Po novici o smrti legendarnega radijskega voditelja in satirika Saša Hribarja so se od njega poslovili številni pretreseni sodelavci, ljudje, s katerimi je vrsto let sodeloval pri Radiu Ga Ga in tisti, katerih življenj se je tako ali drugače dotaknil na hodnikih javne radiotelevizije.

Novica o smrti legendarnega radijskega voditelja Saša Hribarja je pretresla slovensko javnost in vse, ki se jih je satirik v svojem življenju tako ali drugače dotaknil.

Njegove zadnje besede v etru so bile “Martina, splača se!”, izrekel jih je ob koncu oddaje Radio Gaga. Kot so dejali na Radio Prvi, je bil Sašo Hribar pronicljiv govorec, ki je v vsakem trenutku ujel čvrst stik s soustvarjalci in z občinstvom. Izjemen retorik, brez dlak na jeziku, hitrih in čvrstih argumentacij, ki so bile največkrat izražene prek satire, parodije in pamfleta. Bil je tudi dolgoletni član Programskega sveta RTV.

“Odločil se je, da bo tegobam življenja kljuboval s satiro in humorjem. Odšel je nenadoma in nepričakovano, tja, kjer pravila ne omejujejo duha,” je zapisala Simona Moličnik s Prvega programa Radia Slovenija.

“Genij je bil v tem, kar je delal, in genij bo ostal za vse večne čase”

Za MMC je spregovoril tudi Srečo Katona, tonski tehnik, ki je sodeloval tako pri prvi kot tudi zadnji oddaji Radia Gaga. Tonskega tehnika poznajo tudi poslušalci legendarne satirične oddaje zaradi slavnega Hribarjevega “Katona, daj avizo!”, ki ga je uporabil, ko je moral zbrati ideje in usmeriti sodelavce. Katona, stric iz ozadja, je dejal, da je avizo spustil tudi takrat, ko so se v oddaji začeli zelo “režati”, zvesti poslušalci pa vedo, da se to ni zgodilo redko.

Sašo Hribar
Foto: Borut Živulovič/BOBO

Kot je povedal tonski tehnik, je imel Hribar koncept za oddajo na začetku kar v glavi, šele zadnja leta je imel s seboj papir. “Genij je bil v tem, kar je delal, in genij bo ostal za vse večne čase.”

Bojan Kranjc, ki je bil scenarist in avtor formata oddaje Hri-Bar, pa je za MMC dejal, da je o Sašu Hribarju lažje povedati tisoč besed kot napisati dva stavka. “Edino, kar me pomirja, je dejstvo, da četudi veliko prezgodaj, je odšel točno tako, kot bi si sam želel: lep dan, petek, dopoldne oddaja, popoldne košarka na domačem igrišču in potem kratek spanec … Ki se je tokrat zavlekel v neskončnost. Zelo ga bom pogrešal.”

Odzval se je tudi Svet delavcev RTV Slovenija oziroma Robert Pajek. Zapisal je, da bodo seje sveta brez Hribarjevega glasnega oglašanja drugačne, brez humornih vložkov, ki so prinesli nasmeške na njihove obraze in tiho odobravanje, “saj je vse, kar je rekel, bilo res”. Član Sveta delavcev je bil od same ustanovitve, predan je bil zastopanju zaposlenih in razpravljanju o prihodnosti RTV.

“Spominjam se, ko smo ustanavljali odbore v novem mandatu Sveta delavcev in sem te vprašal: Sašo, v katerem odboru hočeš sodelovati? Ti pa si odgovoril, v nobenem, razen če ustanovite novega, za kreativnost in ustvarjalnost. Sedaj imamo odbor, tebe pa ni več med nami. Vem pa, da boš kot svetnik, še vedno bedel nekje nad nami in v naših srcih,” je še zapisal Pajek.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.