Umrl je legendarni radijski voditelj Sašo Hribar

Slovenija 08. Sep 202319:42 > 21:32
Sašo Hribar
BOBO

V 64. letu starosti je umrl radijski voditelj in satirik Sašo Hribar. Legendi slovenske satire so se že poklonili kolegi z Radiotelevizije Slovenija (RTVS), pa tudi drugi, ki so s Hribarjem sodelovali ali prijateljevali.

Nenadoma je umrl Aleksander (Sašo) Hribar, star je bil 63 let.

Sašo Hribar je bil legendarni radijski voditelj, ki si ga bo javnost najbolj zapomnila po oddaji Radio Ga Ga na Prvem programu Radia Slovenija. Dolga leta je vodil tudi satirično oddajo Hri-Bar na nacionalni televiziji. Bil je član programskega sveta Radiotelevizije Slovenija in nato član novega Sveta RTV kot izvoljeni predstavnik zaposlenih.

“V oddaji Radio Ga Ga, ki se je rodila leta 1989 in je pomenila prelomnico v slovenskem radijskem humorju, je Sašo Hribar ustvaril arzenal neponovljivih radijskih likov, ki so zrasli iz njegovega cinično satiričnega duha in zaživeli prek njegove izjemne glasovne mimikrije. [ … ] Na začetku 90. let se je predstavil tudi na malih ekranih, kjer je nastopil kot voditelj tedaj priljubljene oddaje Titanik in pozneje še kot voditelj kompleksne televizijske oddaje Hri-bar. V njej je med drugim moderiral pogovore med ‘liki’ vodilnih slovenskih politikov in javnih osebnosti,” so ob njegovi smrti zapisali na spletišču RTV Slovenija (MMC).

“Humor je zadeva, ki nastaja spontano, humor vpliva na čustva ljudi, je povezava med raciem in duševno sposobnostjo dojemanja,” je Hribar o svojem pristopu k umetnosti humorja povedal v intervjuju za MMC.

Leta 2006 je prejel Ježkovo nagrado za izjemne dosežke za satiro v oddajah Radio Ga Ga in Hri-bar.

Sašo Hribar se je rodil 19. marca 1960 v Celju. Po študiju metalurgije in po avdiciji ter glasovnem usposabljanju je leta 1985 postal radijski povezovalec na Radiu Slovenija. V nočnem programu je hitro pokazal svoj dar za imitacijo, saj si je izmislil lik bioenergetika, s tem pa takoj pritegnil številne poslušalce, ki so ga spremljali skoraj štiri desetletja. Ustvaril je več kot 30 izmišljenih osebnosti, ustvarjalnemu opusu pa so se sčasoma pridružili politiki z obeh strani političnega spektra.

Med tistimi, ki so dolgo časa sodelovali s pokojnim Sašem Hribarjem, je tudi Marjan Šarec, ki je bil pred odhodom v politiko del satirične ekipe Radia Ga Ga. “Brez njega bi bila Slovenija v teh 33 letih povsem drugačna,” je dejal v odzivu za N1.

Sašo Hribar
Foto: Borut Živulovič/BOBO

“Sašo Hribar, počivaj v miru”

Na žalostno novico so se že odzvali nekateri Hribarjevi kolegi z RTVS, pa tudi drugi, ki so z radijskim voditeljem sodelovali ali prijateljevali. “Nobena satira ne preseka kot kruta realnost resničnega življenja. Sašo, počivaj v miru,” je na družbenem omrežju X zapisal odgovorni urednik Prvega programa Radia Slovenija Danijel Poslek.

“Sašo je bil prijatelj, sodelavec, soborec. Vedno na pravi strani, vedno v boju za t.i. malega človeka, kar je vsak od nas,” je o Hribarju za MMC povedal predsednik uprave RTV Slovenija Zvezdan Martić. “Slovenija in vsa slovenska javnost sta izgubili človeka, ki ga ne bo mogoče nadomestiti. Čeprav nas je desetletja spravljal v smeh, nas je na koncu pustil v solzah.”

Od pokojnega kolega so se v skupnem zapisu poslovili tudi svetniki Sveta RTV, ki so poudarili, da je bil Hribar neutrudni borec za kakovost osrednjega slovenskega javnega medija. “Bil je znan po svojem ostrem jeziku, a mi si ga bomo zapomnili po njegovem ostrem duhu. Njegova smrt predstavlja za nas in celotno RTV Slovenija veliko izgubo,” so zapisali.

Hribarju se je na družbenem omrežju X poklonil tudi urednik, scenarist in avtor formata oddaje Hri-Bar Bojan Krajnc. “Nimam besed. Kot bi se odlomila ena ogromna skala in za seboj pustila tako praznino, da človeka kar zmrazi. Bila sva tesno povezana, tako službeno kot zasebno, vrsto let. Poseben človek z veliko talenti in zdravega razuma,” pa je Krajnc zapisal v odzivu za N1.

Na Valu 202 so Hribarja imenovali za radijskega velikana, pionirja in genija. “Sašo, počivaj v miru. Pogrešali te bomo,” so dodali.

Na smrt radijskega kolega se je odzval tudi glasbeni urednik in voditelj na Valu 202 Andrej Karoli.

Voditeljica oddaje Tednik Jelena Aščić pa je na družbenem omrežju Facebook zapisala: “Kakšen šok, kakšna izguba. Sašo Hribar, počivaj v miru. Bil si res poseben in veliko si nam dal, pogrešali te bomo.”

Franci Kek je zapisal, da je umrl eden največjih. “Mnogo prekmalu,” je dodal v zapisu na družbenem omrežju X.

Kolumnist na MMC Slavko Jerič je radijsko legendo označil za lucidnega in inteligentnega posameznika. “Spogledoval se je z (meta)fiziko. Velikan.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.