Oranžni alarmi: visoke temperature, možnost hudih neurij in požarna ogroženost

Slovenija 04. Jul 202212:32 > 12:39 0 komentarjev
požarna ogroženost požar suša
Tina Kosec/BOBO

V Sloveniji zvonijo oranžni alarmi – razlogi ležijo v veliki toplotni obremenitvi, veliki požarni ogroženosti v naravnem okolju, pa tudi v možnosti nastanka močnejših neviht proti večeru in ponoči.

Agencija RS za okolje (Arso) opozarja na veliko toplotno obremenitev v nižinah. Zaradi visokih temperatur je razglasila tudi oranžno opozorilo. Danes se bo živo srebro po napovedih povzpelo do 36 stopinj Celzija.

Proti večeru in ponoči so možne močnejše nevihte z lokalnimi neurji. Na jugu Slovenije obstaja možnost neviht tudi v torek zjutraj in dopoldne. Jutri bo malce hladneje, a temperature ponekod še vedno lahko dosežejo 30 stopinj Celzija.

Uprava RS za zaščito in reševanje je s 1. julijem razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja po vsej državi. Z dnem razglasitve velike požarne ogroženosti je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov oziroma snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, kuriti kresove, zunaj pozidanih površin uporabljati predmete, naprave oziroma izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo v požar.

V času razglašene velike požarne ogroženosti bosta Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in policija izvajala poostren nadzor.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!