Vodni viri zaradi suše na preizkušnji, po državi razglašena požarna ogroženost

Slovenija 01. Jul 202213:44 > 13:59 0 komentarjev
požarna ogroženost požar suša
Tina Kosec/BOBO

Vodni viri so zaradi dolgotrajne suše še vedno na preizkušnji, razmere pa kritične, opozarjajo pri Rižanskem vodovodu Koper, kjer so vnovič pozvali k varčni in odgovorni uporabi vode. "Z odgovornim ravnanjem vodooskrba ne bo ogrožena," so zapisali v današnjem sporočilu za javnost. Uprava RS za zaščito in reševanje pa je z današnjim dnem za celotno Slovenijo razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja.

Kot so navedli, so z nedavnim pozivom istrskih županov k varčni rabi vode dosegli, da se poraba vode v zadnjih dneh kljub vrhuncu turistične sezone ni povečala. Ob tem so sicer spomnili na varčevalne ukrepe, ki so jih v preteklosti ob podobnih razmerah morali uporabiti, kot so prepoved zalivanja vrtov, zelenih površin in športnih igrišč, prepoved pranja javnih in zasebnih površin ter vozil in prepoved polnjenja bazenov in tuširanja na plažah. “S tovrstnimi ukrepi smo se že leta 2012 izognili redukcijam vode. Te so sicer le skrajna možnost, ki se je bomo na vse načine poskušali izogniti,” so poudarili.

Občane so ob tem pozvali, naj poleg varčne rabe upravljalca obvestijo o morebitnih okvarah in poškodbah na vodovodnem sistemu ter upoštevajo ukrepe in navodila Rižanskega vodovoda. K odgovornemu ravnanju s pitno vodo je pred dnevi pozvala tudi Agencija RS za okolje (Arso), ki je navedla, da je v večjem delu zahodne, osrednje in jugozahodne Slovenije že prisotna izrazita suša, ki lahko ob vročinskem valu preide tudi na mejo izjemne suše.

Na Upravi za zaščito in reševanje pa so z današnjim dnem razglasili veliko požarno ogroženost naravnega okolja. Od danes je tako poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kurjenje in požiganje na območjih ob infrastrukturnih objektih. Prepovedano je tudi kurjenje kresov, izvajanje ognjemetov ter sleherne aktivnosti, ki lahko povzročijo požar.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!