Padel letošnji temperaturni rekord v Sloveniji: kje so izmerili največ?

Slovenija 17. Jul 202318:09 1 komentar
vročina, pes, sladoled
PROFIMEDIA

Slovenijo je zajel tretji vročinski val, živo srebro se je danes marsikje povzpelo nad 35 stopinj Celzija. Tudi marsikje po nižinah je bilo več kot 34, padel je tudi letošnji temperaturni rekord – v kraju Dobliče pri Črnomlju so termometri pokazali kar 37,2 stopinje Celzija.

Slovenijo pesti že tretji vročinski val. Kot je agencija za okolje objavila na Twitterju, so se temperature danes po nižinah povzpele nad 34. Padel je tudi letošnji temperaturni rekord  – v Dobličah pri Črnomlju so namerili vrtoglavih 37,2 stopinje Celzija.

Precej visoko so se termometri povzpeli tudi v Metliki, kjer so izmerili 36,1 stopinje Celzija. V Podnanosu, Novem mestu in na letališču Cerklje ob Krki 35,9. V Celju, Trebnjem 34,9. V ljubljanskem Bežigradu, Dolenjah in Slovenskih Konjicah 34,8. Na Ptuju so se temperature povzpele do 34,5 in v Kočevju in na letališču Portorož do 34,4 stopinje Celzija.

Kot so še sporočili z agencije za okolje, vročino spremlja tudi visoka vlažnost zraka. Temperatura rosišča je bila marsikje nad 22 stopinj Celzija, kar je zelo veliko za Slovenijo. Temperature rosišča ob 15. uri: Koper 25,7, Kubed 24,8, Jeruzalem 22,5, Novo mesto 22,2, Metlika 22,1, Rogaška Slatina 22 in Maribor 21,5 stopinje Celzija.

Zaradi velike toplotne obremenitve je agencija za okolje izdala oranžno opozorilo. V večjem delu Slovenije bo sredi dneva in popoldne po nižinah velika toplotna obremenitev, na Primorskem pa bodo visoke temperature tudi v noči na torek.

V drugi polovici tedna kaže, da vsaj v notranjosti Slovenije ne bo šlo čez 30 stopinj Celzija, morda bo na Primorskem kakšna stopinja nad 30, drugod vročine ne bo, bo pa vreme ostalo precej nestanovitno. A ker bo nekoliko hladnejše, se bo verjetnost neurij od petka nekoliko zmanjšala, je za STA povedal Brane Gregorčič z agencije za okolje.

Jutri bo ob nevihtah možno hitro naraščanje posameznih hudourniških vodotokov. Danes bo ta pojav verjeten predvsem na severu in severovzhodu države, jutri pa v večjem delu države. V sredo popoldne in zvečer pa bodo začele naraščati reke v severni polovici Slovenije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje