Neurje na severovzhodu države podiralo drevesa in odkrivalo strehe

Slovenija 17. Jul 202310:38 > 18:19 0 komentarjev
Gasilci Dvorjane
FOTO: Gasilci Dvorjane

Ponoči bodo predvsem v severovzhodni Sloveniji možne močnejše nevihte, zato so na agenciji za okolje izdali opozorilo. Majhna, a precej močna nevihtna celica se je popoldne iz Avstrije pomikala proti Mariboru. Neurje, ki je zajelo severovzhodni del države, je povzročilo nekaj nevšečnosti. Veter je podiral drevesa in odkrival strehe.

Ponoči bodo v severni in severovzhodni Sloveniji nastale posamezne nevihte. Meteorolog Agencije RS za okolje (Arso) Blaž Šter je pozno popoldne na Twitterju opozoril, da se je v Avstriji razvila močna nevihta, ki pa mogoče ne bo dosegla krajev po Sloveniji. “Upajmo, da razpade preko hribov oziroma čez Peco,” je dodal. Nevihta se je nato zvečer razbohotila nad Slovenj Gradcem.

Popoldne se je sicer majhna, a precej močna nevihtna celica iz Avstrije pomikala proti Mariboru.

Čeprav so meteorologi Arsa sprva opozorili, da nevihto po vsej verjetnosti spremlja toča, pa po podatkih Facebook strani Neurje.si prebivalci o toči niso poročali. “Sedaj se stanje umirja, proti večeru pa pričakujemo še aktivnosti na severu države,” so zapisali.

Ob vremenski fronti so centri za obveščanje zabeležili več dogodkov. Neurje je po sedaj zbranih podatkih najbolj prizadelo območje regijskega centra za obveščanje Maribor, pa tudi Murske Sobote. Aktiviranih je bilo štirinajst prostovoljnih gasilskih enot in ena poklicna. O podrtih drevesih so poročali iz občin Šentilj, Sveta Ana, Starše, Ruše, Gornja Radgona, Puconci, Duplek in Cerkvenjak. Strehe je odkrivalo v Cerkvenjaku in Mariboru.

Ker bo tudi jutri in v sredo povečana verjetnost za nevihte po vsej državi, so zato na Arsu izdali opozorilo. Možna bodo krajevna neurja s točo, sunki vetra in močnimi nalivi.

Padel je temperaturni rekord

Slovenijo sicer pesti že tretji vročinski val. Temperature so se v ponedeljek po nižinah povzpele nad 34 stopinj Celzija. Padel je tudi letošnji temperaturni rekord – v Dobličah pri Črnomlju so namerili vrtoglavih 37,2 stopinje Celzija.

Oranžno opozorilo
Arso

V drugi polovici tedna kaže, da vsaj v notranjosti Slovenije ne bo šlo čez 30 stopinj Celzija, morda bo na Primorskem kakšna stopinja nad 30, drugod vročine ne bo, bo pa vreme ostalo precej nestanovitno. A ker bo nekoliko hladnejše, se bo verjetnost neurij od petka nekoliko zmanjšala, je za STA povedal Brane Gregorčič z Arsa.

Danes in jutri bo ob nevihtah možno hitro naraščanje posameznih hudourniških vodotokov. Danes bo ta pojav verjeten predvsem na severu in severovzhodu države, jutri pa v večjem delu države. V sredo popoldne in zvečer pa bodo začele naraščati reke v severni polovici Slovenije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!