Pahor: Odpoklic veleposlanika Kajzerja je nesorazmeren ukrep

Slovenija 21. Sep 202216:08 21 komentarjev
Borut Živulovič /BOBO

Po včerajšnjem podpisu odpoklica veleposlanika ZDA Toneta Kajzerja so danes iz urada predsednika republike Boruta Pahorja sporočili, da gre pri tem za nesorazmeren ukrep, saj da "kršitev predpisa ni imela neposredno škodljivega vpliva".

Predsednik republike Borut Pahor, ki je sinoči podpisal odpoklic veleposlanika v Združenih državah Amerike (ZDA) Toneta Kajzerja, je danes sporočil, da je šlo pri odločitvi za odpoklic za nesorazmeren ukrep, saj da kršitev predpisa ni imela neposrednega škodljivega vpliva za slovenske zunanjepolitične interese.

Pahor je sicer že v včerajšnji utemeljitvi odločitve za podpis ukaza o odpoklicu izrazil nezadovoljstvo, ker z namero vlade o Kajzerjevem odpoklicu ni bil predhodno seznanjen. Zavzel se je, da bi bil postopek odpoklica veleposlanika v prihodnje enak postopku imenovanja. V postopku imenovanja veleposlanika je namreč določeno, da minister za zunanje zadeve predsednika republike seznani s predlogom, ki ga namerava poslati vladi, predsednik republike pa podpiše izjavo, da se je minister z njim posvetoval.

Takega dokumenta v primeru odpoklica dosedanja praksa sicer ne pozna, a “vse do zadnjega – do odpoklica veleposlanika Kajzerja – so kljub temu, da predsednik republike ni podpisal izjave o seznanitvi, o tem potekala ustrezna posvetovanja, kot to določa 17. člen zakona o zunanjih zadevah,” so za STA pojasnili v predsednikovem uradu. Poudarili so, da se je vlada oz. zunanji minister s predsednikom vedno doslej posvetovala še pred sprejeto odločitvijo o odpoklicu.

“Namen teh posvetovanj je ravno uskladitev odločitev pred končno odločitvijo oz. sklepom vlade. Ko vlada enkrat sprejme sklep o odpoklicu bi predsednikova zavrnitev podpisa postavila vlado in državo v zapleten položaj, saj sprejeti sklep vlade že pomeni neko zunanjepolitično dejstvo, ki ga predsednik republike ne more kar tako ignorirati,” so še izrecno poudarili v uradu predsednika. “Sklep vlade o imenovanju namreč vpliva tudi na avtoriteto zunanjega ministra in vlade kot celote, doma in v mednarodni skupnosti,” so zapisali v dodatnem sporočilu.

Na zunanjem ministrstvu so za STA pojasnili, da je bil Kajzer odpoklican v skladu z določili 45. člena zakona o zunanjih zadevah, kjer so naštete obveznosti in prepovedi delovanja diplomatov. 45.a člen govori tudi posebni obveznosti varovanja dokumentov. Predlog za odpoklic na podlagi razlogov iz 45. člena zakona “pripravi minister za zunanje zadeve, določi pa ga vlada po posvetovanju s predsednikom republike”, pojasnjujejo na MZZ.

Že včeraj je sicer Pahor v pogovoru s premierjem Robertom Golobom opozoril na vprašanje sorazmernosti predlaganega ukrepa odpoklica veleposlanika oziroma doslednosti takega ukrepanja v vseh podobnih primerih.

Vlada je, kot smo že poročali, minuli teden sprejela predlog o odpoklicu veleposlanika v ZDA Kajzerja zaradi kršitve zakona o zunanjih zadevah. Veleposlanik je namreč nepooblaščeno poslal depešo ministrstva za zunanje zadeve predsedniku SDS Janezu Janši, ta pa jo je objavil. Zunanje ministrstvo je po Janševi objavi zaupne depeše sporočilo, da preiskuje sum zlorabe z dokumenti ministrstva, ki jih uporablja v komunikaciji med uslužbenci po mreži, ki obsega okoli 60 diplomatsko-konzularnih predstavništev.

Tone Kajzer je bil sicer na položaj veleposlanika v ZDA imenovan jeseni 2020, v času vlade Janeza Janše. Zamenjal je predčasno odpoklicanega Staneta Vidoviča, ki je šel za veleposlanika na Irsko. V Washington pa je šel neposredno s položaja državnega sekretarja na zunanjem ministrstvu, ki ga je vodil vidni član SDS Anže Logar, zdaj predsedniški kandidat, ki namerava kandidirati s podpisi volivcev.

Tone Kajzer
Žiga Živulović jr./BOBO

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje