Pahor podpisal ukaz o odpoklicu veleposlanika Toneta Kajzerja, a ni zadovoljen

Slovenija 20. Sep 202222:17 8 komentarjev
Tone Kajzer
Žiga Živulović jr./BOBO

Predsednik republike Borut Pahor je podpisal ukaz o odpoklicu veleposlanika v ZDA Toneta Kajzerja, ki mu očitajo kršitve zakona o zunanjih zadevah. Ob podpisu ukaza je Pahor izrazil nezadovoljstvo, saj je vlada pod vodstvom premierja Roberta Goloba sklep o odpoklicu Kajzerja sprejela, ne da bi se pred tem posvetovala z njim. Prav tako je pozval k dodatnemu premisleku o ukrepih in ravnanjih za okrepitev profesionalnosti diplomacije.

Predsednik republike Borut Pahor se je po današnjem telefonskem pogovoru s predsednikom vlade Robertom Golobom odločil, da glede na vse okoliščine podpiše ukaz o odpoklicu veleposlanika v ZDA Toneta Kajzerja, so sporočili iz urada predsednika republike.

Vlada je, kot smo že poročali, minuli teden sprejela predlog o odpoklicu veleposlanika v ZDA Kajzerja zaradi kršitve zakona o zunanjih zadevah. Veleposlanik je namreč nepooblaščeno poslal depešo ministrstva za zunanje zadeve predsedniku SDS Janezu Janši, ta pa jo je objavil. Zunanje ministrstvo je po Janševi objavi zaupne depeše sporočilo, da preiskuje sum zlorabe z dokumenti ministrstva, ki jih uporablja v komunikaciji med uslužbenci po mreži, ki obsega okoli 60 diplomatsko-konzularnih predstavništev.

Pahor nezadovoljen nad potekom dogodkov

Ob podpisu ukaza o odpoklicu veleposlanika je Pahor predsedniku vlade Golobu “izrazil nezadovoljstvo, ker je vlada sprejela sklep o odpoklicu brez predhodnega posvetovanja z njim, saj po že sprejeti odločitvi vlade ni več možnosti za morebitne drugačne rešitve”, so še sporočili iz predsednikovega urada. Goloba je opozoril na vprašanje sorazmernosti predlaganega ukrepa oziroma doslednosti takega ukrepanja v vseh podobnih primerih.

Po Pahorjevem mnenju bi bilo prav tako prav, da se postopek odpoklica veleposlanikov v prihodnje formalno uredi enako kot postopek imenovanja veleposlanikov, kjer je posvetovanje s predsednikom republike sestavni del postopka odločanja. Predlagal je tudi, “naj se dodatno premisli o ukrepih in ravnanjih, kako okrepiti profesionalnost diplomacije, da bo ta lojalna državi, ne pa strankarskim in drugim parcialnim interesom”.

Pred tem je predsednik republike v New Yorku, kjer poteka 77. zasedanje Generalne skupščine ZN, že opravil posvet z ministrico za zunanje zadeve Tanjo Fajon in je tudi njej izrazil nezadovoljstvo, da pred odločanjem vlade z njim ni bilo opravljeno nobeno posvetovanje o tej zadevi, so še sporočili iz predsednikovega urada.

Prvi slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel je sicer Pahorja pozval, naj Kajzerja ne odpokliče in predlog vlade zavrne, ker da veleposlanik ni naredil ničesar narobe. Kot je dejal, ga pri tem podpira tudi ustavni pravnik Peter Jambrek. V SDS pa so zaradi napovedanega odpoklica Kajzerja napovedali interpelacijo proti zunanji ministrici Fajon. Po neuradnih navedbah bi jo lahko vložili še ta teden.

Tone Kajzer je bil sicer na položaj veleposlanika v ZDA imenovan jeseni 2020, v času vlade Janeza Janše. Zamenjal je predčasno odpoklicanega Staneta Vidoviča, ki je šel za veleposlanika na Irsko. V Washington pa je šel neposredno s položaja državnega sekretarja na zunanjem ministrstvu, ki ga je vodil vidni član SDS Anže Logar, zdaj predsedniški kandidat, ki namerava kandidirati s podpisi volivcev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje