Poplave so po Mežiški dolini raznesle mulj, onesnažen s svincem

Slovenija 30. Avg 202313:59 > 16:32 3 komentarji
poplave 2023, Meža
Reka Meža v Mežici (Foto: Žiga Živulović, BOBO)

Na družbenih omrežjih so se razširili izsledki analize tal s Prevalj, ki kažejo, da je zemlja močno onesnažena s svincem, kadmijem in cinkom. Gre za analizo, ki jo je opravilo podjetje Envit in je močno razburila prebivalce Koroške. Tudi rezultati državnega vzročenja, ki so jih predstavili pozneje, so pokazali podobne kritične vrednosti težkih kovin. Glede na zgodovino Mežiške doline gre za pričakovane rezultate, pravijo pristojni, a so poplave zdaj onesnaženi mulj raznesle po še širšem območju.

Prebivalci Koroške so zaskrbljeni zaradi rezultatov analize tal, ki kaže, da je zemlja močno onesnažena s svincem, kadmijem in cinkom – mejne vrednosti so presežene za desetkrat. Dokument se je množično razširil po družbenih omrežjih in sprožil številna vprašanja. Pristojni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje  (NIJZ) in Agenciji za okolje so poudarili, da je panika odveč, a vendar so tudi uradne državne meritve v Mežiški dolini pokazale podobne rezultate.

Vzorce s Prevalj (rezultati v spodnjem dokumentu) so analizirali v laboratoriju podjetja Envit, spin-out podjetju ljubljanske univerze, ki se ukvarja z okoljskimi tehnologijami. Kot nam je pojasnil direktor podjetja in profesor biotehnologije na oddelku za agronomijo Biotehniške fakultete Domen Leštan, so civilni zaščiti takoj po poplavah ponudili pomoč pri analizah tal s prizadetih območij. “To bi potekalo tako, da bi ljudje na občino prinesli vzorce tal, ki bi jih vzeli po naših navodilih za pravilno vzorčenje, nato bi jih anonimizirali in analizirali,” pojasnjuje Leštan.

Podjetje, ki se ukvarja z razvojem metod in naprav za čiščenje onesnaženih tal, ima na Prevaljah demonstracijski obrat, kjer prikazujejo svojo inovacijo, ki omogoča učinkovito odstranjevanje težkih kovin iz tal. “Ljudje so vzorce prinesli kar tja in sosedov nismo mogli zavrniti, zato smo vzorce vzeli v analizo, čeprav smo si postopek zamislili drugače,” pravi Leštan. Vzorec posušijo, zmeljejo, presejejo in analizirajo.

Analiza, ki so jo opravili, kaže preseženo kritično vrednost svinca in cinka ter preseženo opozorilno vrednost kadmija.

poplave tla vzorec envit

So rezultati pravilni?

“Ker so ljudje vzorce samoiniciativno prinesli v analizo, ne moremo vedeti, ali so bili pravilno odvzeti, ali je šlo za naplavino ali za tla,” pravi Leštan, a dodaja, da je njihova metoda zanesljiva. “Če v laboratoriju določimo te vrednosti, je onesnaženost tam 100-odstotno taka,” je prepričan. “Gre za metodo xRF, nekakšen hiter test onesnaženosti, ki sicer ni tako natančna, je pa zelo zanesljiva.”

Drugače na Arsu in NIJZ pravijo, da laboratorij Envit ni akreditiran za to analizo, kar drži. “Analize tal, ki so narejene s hitro terensko metodo s pomočjo rentgenskih žarkov (xRF), niso najbolj točne,” pravi uradni odgovor agencije za okolje. “Rezultate analiz vzorcev je treba, poleg primerjave z vrednostmi onesnaževal v Uredbi o tleh, vedno primerjati in ovrednotiti glede na obstoječe podatke o vsebnosti onesnaževal v tleh na obravnavanem območju,” še dodajajo.

Analize vzorcev, ki so jih vzeli na Arsu, izvaja Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH). “Postopek zahteva ustrezno suhe vzorce, razklop vzorcev v kislini in nato analizo s pomočjo induktivno sklopljene plazme z masno spektrometrijo. Gre za standardizirano in akreditirano metodo, ki pa traja dlje časa,” so poudarili.

Nekatere vrste zelenjave vsrkavajo težke kovine iz tal, druge pa ne. Več o tem lahko preberete v tem članku.

PREVALJE, POPLAVE
Sanacija po poplavah na Prevaljah; BOBO

Tudi rezultati državnega monitoringa kažejo na onesnaženje

Popoldne so državne institucije predstavile svoje rezultate.

Državni monitoring morebitnega onesnaženja po poplavah poteka pod okriljem Arsa. Vzorce nanesenega mulja in tal so odvzeli na 21 mestih v porečjih Sore, Pšate, Kamniške Bistrice, Gradaščice, Save, Savinje, Drave, Mure in Meže.

Danes so predstavili zgolj rezultate 11 vzorcev iz naplavin Meže od Črne na Koroškem do Dravograda.

Analiza Arso Meža
N1

Kot je na predstavitvi rezultatov dejala znanstvenica z Instituta Jožef Stefan Tea Zuliani, je tudi njihovo vzorčenje pokazalo presežene vrednosti. “Tabela sveti, kar pomeni, da so vse vrednosti presegle vrednosti, določene v uredbi o emisijah strupenih snovi v okolje,” je dejala Zuliani. Rezultati so pričakovani glede na zgodovino rudarjenja v Mežiški dolini, je še dodala.

Po besedah Janje Turšič z agencije za okolje je njihova analiza pokazala na zares visoke vrednosti cinka, kadmija in svinca. “Predvsem svinec je v vseh primerih presegel kritične vrednosti. Na podlagi rezultatov ugotavljamo, da je prišlo do premeščanja materialov ob reki, ker imajo tudi tla ob reki Meži podobne vrednosti,” je pojasnila.

Kaj rezultati pomenijo za zdravje?

Svinec je nedvoumno zdravju škodljiv, lahko povzroči resne okvare možganov in ledvic. Dokazano je tudi, da imajo otroci, izpostavljeni prevelikim količinam, nižji inteligenčni količnik.

“Potrebna je primerjava, kaj je bilo zgodovinsko na nekem območju, da lahko ukrepe obravnavamo,” je povedala predstojnica območne enote NIJZ Ravne na Koroškem Neda Hudopisk. “Na žalost imamo v dolini marsikaj že iz zgodovine, na kar ves čas opozarjamo. Tudi Program ukrepov za izboljšanje kakovosti okolja v zgornji Mežiški dolini, program zmanjševanja svinca, ki ga izvajamo že od leta 2007, je namenjen temu,” poudarja.

Dodaja, da je Meža na neki način odplaknila tudi ta program, saj je ostanke težkih kovin nanesla tudi na območja, kjer jih prej ni bilo (toliko). “Dejstvo je, da moramo ukrepe maksimalno izvajati naprej, ponekod od začetka,” pravi Hudopisk.

NIJZ sicer na območju od poplav ni zabeležil akutnih zastrupitev ali pojava drugih bolezni, ki bi lahko bile povezane s težkimi kovinami. So pa opozarjali, naj se izvaja zgolj mokro čiščenje, ob katerem se ne praši, saj je zdravju najnevarnejši svinčev prah. Prav tako veljajo opozorila o tem, naj se otroci ne igrajo v onesnaženi zemlji (ki je zdaj na še širšem območju) in naj bodo starši še toliko pozornejši na higieno otroških rok.

Rezultati analize naplavin niso presenetili strokovnega direktorja NIJZ Ivana Eržena. “V 15 letih, kolikor je program trajal, smo z ukrepi dosegli bistveno izboljšanje. Žal je Meža v tej poplavi veliko teh ukrepov odnesla, prišlo je do razkritja površin, ki so bile prej sanirana,” je dejal.

Eržen je poudaril, da gre za vrednosti v tleh, ki same po sebi niso nevarne za zdravje, dokler ne pridejo v telo. Svinec prehaja v kri predvsem prek vdihavanja, ne toliko prek prebavnega trakta. Kadmij se ne absorbira v telo tako, da bi to lahko bilo nevarno. Tudi pretekle analize krvi otrok niso pokazale preseženih vrednosti kadmija.

še Eržen:

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje