Arso za večji del države izdal rdeče opozorilo

Slovenija 04. Avg 202305:54 > 10:45 1 komentar
Rdeče opozorilo za večji del države
Rdeče opozorilo za večji del države (Foto: Arso)

Agencija RS za okolje (Arso) je za večji del države razglasila rdeče opozorilo. "V naslednjih 24 urah v večjem delu države pričakujemo še od 40 do 80 milimetrov dežja, krajevno predvsem v južni in jugovzhodni Sloveniji od 100 do 150 milimetrov, zato smo rdeče obarvali tudi jugovzhodni del Slovenije," je sporočil Arso.

Ponoči so hitro in močno poplavile številne reke v zahodni, osrednji in severni Sloveniji, v večjem obsegu so poplavile predvsem reke v porečjih Poljanske Sore, Kokre, Gradaščice, Kamniške Bistrice, Savinje in Drave. V jutranjih urah v zgornjem toku že upadajo Poljanska Sora, Gradaščica, reke na zgornjem Gorenjskem, Kokra, Kamniška Bistrica in skrajno povirje Savinje, v srednjem in spodnjem toku močno pa še naraščajo. Vodnatost rek v južni Sloveniji je to noč ostala srednja in povečini nespremenjena, je sporočila Agencija RS za okolje (Arso).

Težišče poplavnega dogajanja se bo danes čez dan iz zahodne Slovenije pomaknilo na območja osrednje, vzhodne in južne Slovenije. Poplavljena območja ob rekah na Gorenjskem, Koroškem in v osrednji Sloveniji se bodo v zgornjih odsekih rek začela zmanjševati, povečevala pa se bodo v srednjem in spodnjem toku.

Danes čez dan in ponoči bodo hitro naraščale reke v porečjih Savinje, Drave, Mure, Krke in Kolpe ter Sava v srednjem in spodnjem toku. Zlasti v južni in jugovzhodni Sloveniji bo danes še verjetno silovito naraščanje in poplavljanje hudourniških vodotokov. Predvsem zvečer in v noči na soboto bodo reke na tem širšem območju poplavljale v večjem obsegu.

Višina padavin do petka do 9:30 – padavine so padle v okoli 12 urah.

Arso
Arso

Zemljevid, ki ga je objavila agencija, kaže, da bodo danes poplavljale vode v večjem delu države:

V soboto čez dan bo večina manjših rek začela upadati, razmere na večjih rekah se bodo postopno umirjale šele v soboto proti večeru in v nedeljo.

Ponekod ni padla niti kaplja dežja, drugje pa močni nalivi

“Medtem ko marsikje po državi še ni padla niti kaplja dežja ali je padlo le nekaj mm, je ponekod v severni, severozahodni in delu osrednje Slovenije že padlo več kot 100 mm,” so zjutraj sporočili z Arsa. Vremenoslovec Blaž Šter je komentiral, da je “tole zelo slabo”. “Od 20. ure je v pasu od severne Primorske, Gorenjske, Savinjske in Koroške marsikje nalilo več kot 100 mm, krajevno celo od 150 do 200 mm,” je tvitnil in dodal, da pas močnih padavin še kar vztraja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje