Magnifico ostal brez soglasja zavoda: bo vztrajal ali izbral novo lokacijo?

Slovenija 19. Jun 202410:37 > 13:46 44 komentarjev
Magnifico, Robert Pešut
Aljaž Uršej/N1

Zavod za varstvo narave ni izdal soglasja za izvedbo Magnificovega koncerta v Tivoliju. Joc Pečečnik je Magnificu ponudil, da ima lahko koncert na Plečnikovem stadionu za Bežigradom.

Zavod za varstvo narave ni izdal soglasja za izvedbo Magnificovega koncerta v Tivoliju, je za N1 povedal Magnificov menedžer Igor Arih. Na odločbo se bodo znova pritožili.

Na zavodu za varstvo narave so za N1 potrdili, da so o primeru odločili, jutri pa bodo podrobnosti pojasnili javnosti.

Še pred izdajo odločbe so posamezniki Magnificu ponudili več drugih možnosti, če koncerta v Tivoliju ne bo. Joc Pečečnik je za N1 potrdil, da je Magnificu na voljo tudi bežigrajski stadion, ki je v Pečečnikovi lasti. Tam sicer že več let ni potekala nobena uradno prijavljena prireditev. Stadion je zaklenjen in ni odprt za javnost, so ga pa lani spomladi zavzeli protestniki iz vrst Mladih za podnebno pravičnost in tam posadili drevesa.

“Dobili smo ponudbe za izvedbo koncerta na bežigrajskem stadionu, na hipodromu v Stožicah in še na več drugih lokacijah, od različnih ljudi, ki si želijo, da bi bil koncert izpeljan,” je za N1 povedal Igor Arih. Njihova prva izbira ostaja Tivoli. Za koncert so že prodali več kot 13.000 vstopnic.

BEŽIGRAJSKI STADION
Foto: Žiga Živulovič/Bobo

Zapleti in pobude

Spomnimo, priljubljeni slovenski glasbenik naj bi imel konec avgusta v osrčju ljubljanskega mestnega parka Tivoli koncert ob 30-letnici glasbenega ustvarjanja. Zavod za varstvo narave je prošnjo organizatorjev zavrnil, po pritožbi pa je ministrstvo za naravne vire in prostor odločitev zavoda razveljavilo in jim jo vrnilo v ponovno odločanje.

Ljubljanski župan Zoran Janković ves čas zatrjuje, da koncert v Tivoliju bo. Župan je večkrat poudaril, da je zavod za varstvo narave odobril izvedbo DM teka, na kateri je bilo več kot 10 tisoč udeležencev, zato po njegovem mnenju ni razlogov, da bi Magnifica na isti lokaciji zavrnili.

Med razlogi za (prvotno) zavrnitev je varovanje rastline evropske gomoljčice in hrošča puščavnika.

Več kot 130 krajinskih arhitektov, biologov, urbanistov, glasbenikov in profesorjev, tudi rektor ljubljanske univerze, je Magnifica pozvalo, naj koncert prestavi na drugo lokacijo, kjer prireditev ne bo imela negativnih posledic na ljudi in naravo.

Včeraj pa je ljubljanski župan sporočil, da bodo mestni svetniki na julijski seji obravnavali predlog spremembe odloga o Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib. Po Jankovićevih besedah bi predlagana sprememba spremenila trenutni odlok in izločila štiri lokacije, na katerih bi bile po novem lahko dovoljene prireditve brez izdaje soglasja zavoda za varstvo narave. To so lokacije na območju Rožnika, sankališče ob bazenu v Tivoliju (kjer naj bi bil Magnificov koncert), območje pri Jakopičevem drevoredu in na lesenem odru pred MGLC (Mednarodnim grafičnim likovnim centrom) na koncu Jakopičevega drevoreda.

Trenutno v odloku med drugim piše, da v krajinskem parku ni dovoljeno organizirati javnih prireditev, ki bi lahko ogrozile ugodno stanje živalskih vrst in njihovih habitatov ter varstvo naravnih vrednot brez predhodnega soglasja zavoda za varstvo narave. Na zavodu so za N1 povedali, da so odločitev sprejeli na podlagi trenutno veljavne zakonodaje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje