Zakaj je pekarna Ane Roš še vedno zaprta

Slovenija 16. Jan 202505:10 58 komentarjev
Ana Roš Stojan
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Pekarna Ana priljubljene slovenske kuharske mojstrice Ane Roš Stojan se je konec oktobra zaprla. Čeprav je ekipa sprva napovedala, da ne bo odprta le mesec dni, poslovalnica s pekovskimi dobrotami do nadaljnjega ostaja zaprta. Svoja vrata za obiskovalce naj bi pekarna predvidoma znova odprla spomladi. "Ker pa je odprtje odvisno tudi od obsega dela chefinje Ane in njenih ekip, točno določenega datuma še nimamo," je za N1 sporočila tiskovna predstavnica Ane Roš Stojan.

Konec oktobra je priljubljena Pekarna Ana v središču Ljubljane zaprla svoja vrata. Kuharska mojstrica Ana Roš Stojan je v sporočilu na družbenih omrežjih kot razlog takrat navedla, da si želijo z ekipo osvežiti prostor na Slovenski cesti, pa tudi koncept. “Prostor je majhen, dan je prekratek,” je zapisala.

Dodala je, da si želijo posodobiti predvsem vprašanje “brez odpadkov”, kar je ena njenih prednostnih nalog pri ustvarjanju. “S popolnoma laminiranimi testi se ne morem izogniti veliko nepotrebnim odpadkom, ki temeljijo na najboljšem maslu in najboljši moki. Ti odpadki so odpadki, ki jih ekipa Pekarne Ana ni zmogla reciklirati,” je dodala chefinja.

Roš Stojan je v sporočilu še poudarila, da po dveh letih trdega dela razume, kakšne spremembe je treba sprejeti, da bo pekarna bližje omenjenim vrednotam. “S prenovljenim konceptom bo bližje meni, sezonskosti, teritoriju in trajnosti. Kruh iz droži ostaja moja ljubezenska zgodba, drugačnega ne znam niti jesti,” je zapisala.

Koncept: Gourmet sendviči

Čeprav je kuharska mojstrica sporočilo končala z besedami, da se z obiskovalci ponovno vidijo decembra, pekarna še vedno ne obratuje. Kot je za N1 sporočila tiskovna predstavnica Ane Roš Stojan, bo znova odprta predvidoma spomladi. Ker pa je odprtje odvisno tudi od obsega dela chefinje Ane in njenih ekip (Hiša Franko, JAZ, drugi projekti …), točno določenega datuma še nimajo.

Odprtje pekarne se je zamaknilo, saj je bil konec leta za chefinjo Ano in njene ekipo delovno bolj obsežen kot po navadi. “Polovica ekipe Hiše Franko je uspešno izpeljala 6-tedenski pop-up v Københavnu, druga polovica je vodila Hišo Franko, se nato za dva tedna preselila v Ljubljano za pop-up v sodelovanju z Mastercardom, ekipa JAZ je oddelala pester december, silvestrovo pa smo odpeljali na treh različnih lokacijah. Tukaj sta bila še dogodek v sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Slovenije v Københavnu in Slovensko turistično organizacijo, predstavitev slovenskih vinarjev na Danskem. Veliko nenačrtovane medijske pozornosti in s tem dela pa je prinesla nagrada chefinje Ane, ki jo je prejela v Dubaju v začetku novembra. Gre za priznanje Best Chef Voted By Professionals, kar pomeni, da je po mnenju svojih kolegov, najboljših kuharjev z vsega sveta, postala najboljša med njimi. Glede na povečan obseg dela smo se odločili, da si vzamemo malce več časa za ponovno odprtje Pekarne Ana,” je pojasnila tiskovna predstavnica.

Pekarna Ana
Foto: Aljaž Uršej/N1

In kaj lahko obiskovalci pričakujejo ob ponovnem odprtju poslovalnice? Čeprav Pekarna Ana v prvi vrsti ostaja pekarna, je želja kuharske mojstrice Roš Stojan osredotočiti se bolj na gourmet sendviče, primerne tudi za kosilo, ter sladke in slane pite. “Gostom želimo ponuditi zdrav in uravnotežen obrok. V mislih imamo predvsem nekoga, ki se mogoče nima časa usesti v restavracijo, pa si vseeno želi okusnega in polnovrednega obroka. Koncept bo imel še večji fokus na čim manj odvržene hrane in na ustvarjanju z lokalnimi in sezonskimi sestavinami.”

Spomnimo, da ni prvič, da se je pekarna pod vodstvom vrhunske šefinje Ane Roš začasno zaprla. Po odprtju 7. oktobra 2022 se je pekarna soočala z velikim navalom povpraševanja, zato so med 24. oktobrom in 2. novembrom leta 2022 že zaprli svoja vrata. Pekarni so morali tedaj na pomoč priskočiti tudi zaposleni iz Hiše Franko.

POSEBNI VIDEO: “Ne dovolim si vzeti možnosti, da kritično govorim o katerikoli vladi”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje