Peti poskus prepovedi frackinga nadaljuje pot v DZ

Slovenija 25. Nov 202117:12 0 komentarjev
arso, fracking
BOBO

DZ je danes s 46 glasovi za in 41 proti sklenil, da je predlog za prepoved hidravličnega lomljenja v Sloveniji, ki so ga vložile poslanske skupine Levica, LMŠ in SD, primeren za nadaljnjo obravnavo. Gre za peti poskus, s katerim želijo preprečiti načrte britanske družbe Ascent Resources za vrtanje v Petišovcih.

DZ je danes opravil prvo obravnavo predloga novele zakona o rudarstvu, s katerim bi v Sloveniji prepovedali pridobivanje ogljikovodikov z metodo frackinga, in sicer na način, da se onemogoči pridobitev rudarske pravice za izkoriščanje ogljikovodikov z vbrizgavanjem vode ali vode z dodatkom kemičnih primesi. DZ je o predlogu z enako vsebino glasoval že štirikrat in vsakič odločil, da ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

Vlada, ki je pred časom napovedala svoj predlog sprememb, predlogu opozicijskih strank nasprotuje. Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Aleš Mihelič je povzel oceno vlade, da bi se v primeru sprejema predlaganih sprememb poseglo v upravičena pričakovanja koncesionarjev, ki temeljijo na njihovih pravnomočnih odločbah. “Sistemski zakon je v vladnem postopku in upam, da bo čim prej v DZ. Naslovil bo bolj ali manj vse danes izpostavljene stvari in verjamem, da bomo dobili prave rešitve,” je napovedal.

Razprava v DZ je bila danes zelo podobna vsem predhodnim. Nataša Sukič (Levica) je v imenu predlagateljev izpostavila, da nihče ne more zagotoviti, da pri izvajanju frackinga ne bo prišlo do nesreče. “Varnega frackinga ni,” je poudarila in ocenila, da je ga je treba v celoti prepovedati.

Robert Pavšič (LMŠ) je ocenil, da DZ odloča o tem, ali bo dal prednost temu, da investitor lahko pričakuje predvidljivo pravno okolje ali pravici živeti v zdravem okolju. Dejan Židan (SD) je povzel, katere države v Evropi in po svetu so prepovedale hidravlično lomljenje, in pozval Slovenijo, naj jim sledi.

Za prepoved hidravličnega lomljenja so tudi v SAB in SNS. Varovanje okolja in varnost ljudi je prednostna naloga SAB, je zatrdil Andrej Rajh. Da se preprečijo načrti britanske družbe za vrtanje v Petišovcih, v SNS podpiramo, je ponovil Dušan Šiško. Mihael Prevc (NSi) pa je povzel vladno oceno, da predlog ni primerno formuliran, da ne upošteva finančnih posledic posega v pridobljene pravice koncesionarja za pridobivanje nafte in zemeljskega plina ter da dopušča vbrizgavanje vseh ostalih medijev, zato ga ne podpirajo. Da ni primeren, ocenjujejo tudi v SDS.

ARSO PROTEST FRACKING DEMONSTRACIJE
BOBO

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!