Petkov protest: na drugi protestni ljudski skupščini tudi o referendumu za vodo

Slovenija 02. Jul 202120:12 > 22:46 0 komentarjev
Protest
Srdjan Živulovič /BOBO

Protestniki so se na protestu razdelili v različne interesne skupine, kjer so v obliki moderirane razprave oblikovali konkretne pobude za naslavljanje tem, kot so referendum za pitno vodo, javno zdravstvo, zakon o tujcih, uničevanje medijskega prostora in krepitev protestniškega gibanja.

Na Trgu republike je ponovno potekal shod petkovih protestnikov. Tokrat se je ta odvijal v znamenju druge protestne ljudske skupščine, ki je bila namenjena krepitvi zavezništva civilne družbe, nadgradnji vizije prihodnosti Slovenije in skupni zasnovi konkretnih prihajajočih akcij, so sporočili iz Protestne ljudske skupščine. Protesti namreč združujejo pripadnike različnih družbenih sfer, od akademikov, organizacij civilne družbe, sindikatov, kulturnikov ter angažiranih posameznic in posameznikov.

Namen današnje skupščine je bil po navedbah Protestne ljudske skupščine povezati omenjene sfere z namenom oblikovanja konkretnih bojev. Pri tem so se osredotočili na po njihovi oceni trenutno najbolj aktualne tematike, med katere sodijo referendum za vodo, javno zdravstvo, sprememba volilnega sistema, zakon o tujcih, prihodnost in krepitev protestniškega gibanja ter uničevanje medijskega prostora.

Protestnice in protestniki so se na današnjem protestu razdelili v različne interesne skupine, kjer v obliki moderirane razprave oblikujejo konkretne pobude za naslavljanje izpostavljenih problemov. Protestno ljudsko skupščino so protestniki prvič organizirali julija lani kot “odziv na načrtno rušenje osnovnih temeljev demokratične ureditve s strani političnih elit ter onemogočanje neposrednega izražanja volje ljudstva,” so še navedli v sporočilu za javnost pred današnjim shodom.

Protest Protest
Srdjan Živulovič /BOBO
Protest Protest
Srdjan Živulovič /BOBO
Petkov protest Petkov protest
Srdjan Živulovič /BOBO
Protest Protest
Srdjan Živulovič /BOBO
Petkov protest Petkov protest
Srdjan Živulovič /BOBO
Petkov protest proti vladi Petkov protest proti vladi
Srdjan Živulovič /BOBO

Kot so še sporočili, so takrat “na podlagi izzivov današnjega časa oblikovali priporočila, zahteve in pobude.” Zbrali so jih v knjižici Smernice Protestne ljudske skupščine. “Smernice temeljijo na ključnih vrednotah za vključujočo in progresivno družbo, ki so demokratičnost, enakost, enakopravnost, transparentnost, solidarnost, socialna in okoljska pravičnost ter spoštovanje temeljnih človekovih pravic in vladavine prava,” so zapisali v knjižici.

Zbrane smernice se osredotočajo na različna tematska področja in med drugim obravnavajo delavske in socialne pravice, gospodarstvo, okolje in podnebje, medijsko svobodo in sovražni govor, kulturo, izobraževanje, zdravstvo ter demokracijo in vladavino prava. Ker so morali prejšnji teden ob začetku alternativne proslave ob dnevu državnosti proti pripadnikom t. i. rumenih jopičev posredovati tudi policisti, so v Protestni ljudski skupščini tokrat še pred začetkom petkovih protestov pozvali policijo, da poskrbi za varnost vseh protestnic in protestnikov.

Na shodu se je po ocenah policije zbralo okrog 500 ljudi. Protest je potekal mirno, udeleženci pa so se razšli okoli 21. ure. Kot so pojasnili na Policijski upravi Ljubljana, so policisti na shodu opravljali naloge za varovanje državnega zbora, vzdrževali javni red in mir, zagotavljali varnost udeležencev protestnega shoda in urejali promet.

Zoper organizatorja shoda vodijo postopek o prekršku po zakonu o javnih zbiranjih, v primeru dodatno zaznanih prekrškov ali kaznivih dejanj pa bodo ukrepali v skladu z zakonodajo, so še sporočili.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!