Po državi močne nevihte: voda zalila vrtec in številne kleti, ponekod tudi toča

Slovenija 28. Maj 202419:07 0 komentarjev
Toča pri Slovenj Gradcu
Toča pri Slovenj Gradcu (Foto: NEURJE.SI/FACEBOOK)

Popoldanska neurja, ki so se razbesnela nad državo, so ponekod povzročila tudi škodo. V osrednjem delu Slovenije, na Dolenjskem in Štajerskem je meteorna voda zalila več leti, na Škofljici pa tudi prostore vrtca. Padala je toča, sprožilo se je več zemeljskih plazov. Veter je na Štajerskem odkril dve strehi in podrl več dreves.

Slovenijo je dosegla fronta s hladnim in nestabilnim zrakom, zaradi katere so se v delih države že dopoldne začeli pojavljati plohe. Bolj pestro vremensko dogajanje je prineslo popoldansko deževje z nevihtami, ponekod pa je padala tudi toča.

“Precej pestro dogajanje po Sloveniji in v okolici, kot je vidno na radarski sliki. V Slovenj Gradcu je padala tudi sodra oziroma manjša toča. Največ udarov strel trenutno beležimo na vzhodu države,” so na družbenem omrežju Facebook zapisali pri portalu Neurje.si.

Zaradi obilne količine padavin, ki so padle v kratkem času, je poplavljala meteorna voda. Po podatkih Uprave za zaščito in reševanje je meteorna voda v večjem obsegu poplavila v okolici Ljubljane, delih Dolenjske in Štajerske. Danes popoldne so skupaj zabeležili 81 dogodkov, poroča STA.

Naraščanje hudourniških vodotokov je ogrožalo objekte ter poplavljalo cestišča.

Na Škofljici je meteorna voda poplavila nekaj kletnih prostorov, stanovanjskih objektov in garaž. Voda je vdrla tudi v prostore vrtca, sprožil se je zemeljski plaz. Na terenu so enote gasilske zveze Škofljica.

Na območju Slovenj Gradca so po zadnjih podatkih zabeležili 18 dogodkov. Gasilci prostovoljnega gasilskega društva so iz kletnih prostorov in stanovanjskih objektov črpali vodo in s folijo prekrili dve strehi. Meteorna voda je poplavila tudi dve cesti v Starem trgu, piše na spletni strani Centra za obveščanje.

Dež in meteorna voda sta nevšečnosti povzročala tudi v okolici Maribora, kjer so gasilci PGD Rače Fram in PGD Oplotnica preusmerjali vodo s cestišča in čistili prepuste za večji pretok vode. V okolici Hoč se je sprožil tudi zemeljski plaz, pri Slivnici je zalilo več objektov.

V občini Kungota se je zaradi vetra drevo podrlo na cesto, gasilci so ga že odstranili.

Meteorna voda je zalila tudi kleti stanovanjske hiše v Metliki.

Po napovedih Agencije za okolje se bo deževje postopoma umirilo, posamezne plohe bodo vztrajale le še na posameznih območjih. Padavine, ki se bodo nadaljevale tudi v noč, bodo v sredo zjutraj postopno ponehale. Čeprav se bo jutri čez dan od severozahoda znova jasnilo, popoldne na skrajnem zahodu ni izključena kakšna kratkotrajna ploha.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!