Po napetem dnevu v Pomurju: evakuacije preklicane, ponekod še utrjujejo nasipe

Slovenija 06. Avg 202321:23 0 komentarjev
Poplavljena Mura (Foto: BOBO)

Po napeti nedelji v Pomurju se situacija ob narasli reki Muri, ki je v soboto poškodovala del protipoplavnega nasipa in ogrozila več vasi, umirja. Evakuacije so pristojni preklicali in ljudje so se lahko vrnili domov. Ponekod še vedno poteka utrjevanje protipoplavnih nasipov. Pretok Mure, ki je danes v Gornji Radgoni dosegel rekord, se je po 17. uri začel nekoliko občutneje zmanjševati.

Potem ko so danes v Pomurju tudi ob pomoči hrvaškega helikopterja sanirali vodni nasip na območju Dolnje Bistrice, so se razmere ob reki umirile. Občina Črenšovci je preklicala evakuacijo nekaj sto vaščanov, vseeno pa pripadniki civilne zaščite ponekod preventivno črpajo vodo ter polagajo vreče za ojačanje nasipov.

Vodni nasip na območju Dolnje Bistrice je Mura prebila v soboto popoldne, zaradi česar so morali evakuirati nekaj sto ljudi. Takoj je stekla sanacija nasipa, danes zjutraj je začel pomagati tudi helikopter Slovenske vojske, nato je na pomoč prišel še helikopter iz Hrvaške.

“Tako da sta zdaj aktivirana dva helikopterja za prenašanje težkih betonskih blokov, s katerimi ekipe zapirajo nasip,” je dopoldne ob ogledu poškodovanega nasipa povedal obrambni minister Marjan Šarec.

Županja občine Črenšovci Vera Markoja je nato zvečer preklicala evakuacijo in vaščanom Dolnje Bistrice prek družbenih omrežij sporočila, da se lahko vrnejo v svoje domove.

Mura Mura
Mura (Foto: N1)
Mura Mura
Mura (Foto: N1)
poplave ob Muri poplave ob Muri
Poplave ob Muri (Foto: Slovenska vojska/zajem zaslona
poplave ob Muri poplave ob Muri
Poplave ob Muri (Foto: Slovenska vojska/zajem zaslona
poplave ob Muri poplave ob Muri
Poplave ob Muri (Foto: Slovenska vojska/zajem zaslona
Pogled iz zraka na poškodovan nasip ob Muri Pogled iz zraka na poškodovan nasip ob Muri
Pogled iz zraka na poškodovan nasip ob Muri (Foto: Slovenska vojska/zajem zaslona)
Helikopter Slovenske vojske posreduje ob Muri Helikopter Slovenske vojske posreduje ob Muri
Helikopter Slovenske vojske posreduje ob Muri (Vir; Slovenska vojska)
Dolnja Bistrica Dolnja Bistrica
Dolnja Bistrica (Foto: Sobotainfo /BOBO)
Poplavljena Mura (Foto: BOBO)

Medtem pa na terenu ostajajo pripadniki civilne zaščite. “Za višanje in ojačanje nasipov preventivno polagamo vreče vzdolž Mure,” je za STA povedal poveljnik civilne zaščite za Pomurje Martin Smodiš. Vreče polagajo na relaciji od Gornje Radgone prek Vučje vasi ter Zgornjega in Spodnjega Krapja do Mote, na drugem bregu reke pa v Ižakovcih, Melincih, Donji Bistrici, Hotizi, Kotu in Benici.

Hidrolog Janez Polajnar je danes na novinarski konferenci v Ljubljani povedal, da so na Muri pri Gornji Radgoni zabeležili rekordno velik pretok, in sicer 1.450 kubičnih metrov na sekundo. Do popoldneva se je pretok tam postopno zmanjšal na 1.419 kubičnih metrov na sekundo, v spodnjem toku pa ima ustaljen pretok in se do jutra ne bo zmanjševal.

Pretok Mure se je nekoliko hitreje začel zmanjševati po 17. uri, kažejo podatki agencije za okolje.

graf mura
Arso

Reševanje napete situacije v Pomurju smo ves dan spremljali tudi na N1. Kako je poplavljeno območje zgledalo iz zraka in kako so poškodbe reševali vojaški helikopterji, si lahko ogledate v spodnjih videoposnetkih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!