Šestan: Zaprosili bomo za dodatne helikopterje in vojake

Slovenija 06. Avg 202311:48 > 16:08

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je sporočil, da so pripravili prošnjo za mednarodno pomoč v spopadanju s posledicami katastrofalnih poplav. Prek vojaških kanalov bodo zaprosili za dodatne helikopterje in vojaške enote, prek evropskega mehanizma civilne zaščite pa za opremo in stroje. Nad Slovenijo je sicer nova nevihtna linija, ki lahko povzroči vnovično naraščanje hudournikov.

Civilna zaščita je pripravila zaprosilo za mednarodno pomoč, ki so jo že poslali v kabinet predsednika vlade, je sporočil poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan. Kot je pojasnil, bodo za dodatne helikopterje in vojake zaprosili prek vojaških komunikacijskih kanalov.

Za ostalo opremo, med katero sodijo tudi montažni mostovi, stroje in njihove upravljalce bodo zaprosili prek evropskega mehanizma civilne zaščite. “Če odziv tu ne bo tak, kot si ga želimo, bomo poskusili tudi prek bilateralnih sporazumov,” je še dodal poveljnik.

Šestan je komentiral tudi stanje na terenu. Znova so poskusili s prebojem do Črne na Koroškem, a žal neuspešno. “Še vedno se išče kopenski prehod do Črne. Moramo ga najti, sicer ga bomo naredili na novo,” je bil odločen. Okoli 16. ure je preboj do Črne uspel, saj so zasilno usposobili makadamsko pot iz Šoštanja.

Šestan je napovedal, da bodo danes vzpostavili tudi cestno povezavo do Luč v Zgornji Savinjski dolini, ureja pa se tudi vodovod v Mozirju, Nazarjah in Rečici ob Savinji. “Po potrebi po zraku pošiljamo agregate in vse potrebno,” je še dejal poveljnik civilne zaščite.

Ob Muri so skušali poškodovani nasip s helikopterji popraviti že včeraj ponoči, vendar vreme letenja ni omogočalo, je povedal Šestan. Danes so z enim helikopterjem začeli dovažati betonske bloke in tako zasilno zamašili puščanje. Preventivno so evakuirali Dolnjo Bistrico, Hotizo in Kot, v naseljih Gabrje, Benica in Petanjci pa so odredili priprave na evakuacijo vseh, ki živijo v bližini reke.

Nad Slovenijo nova nevihtna linja, hudourniki lahko znova narasejo

Sloveniji se bliža nevihtna linija, ki bo najprej zajela severozahod, od tam pa bo potovala proti jugovzhodu, napovedujejo na Arsu. Kot je povedal meteorolog Blaž Šter, bo prinesla kratkotrajne nalive, močan veter in drobno točo, ki bo verjetna predvsem na Primorskem. Ob morju bo zapihala tramontana. “Dogajanje bo kratkotrajno, vse skupaj bo minilo v kakšni uri. Zvečer se bo stanje umirilo,” je na novinarski konferenci povedal Šter. Vreme se bo v naslednjih dneh umirilo, v ponedeljek lahko pričakujemo še kakšno ploho ali nevihto, a večjih padavin do konca tedna ne pričakujemo.

Težišče poplavnega dogodka se je premaknilo v Pomurje, saj je reka Mura začela zjutraj dodatno naraščati. “Trenutno na vtoku v državo v Gornji Radgoni beležimo rekordni pretok 1.450 kubičnih metrov na sekundo,” je povedal hidrolog Janez Polajnar. Kot je pojasnil, je ta voda prišla z avstrijske strani po naravni poti in nanjo pretočne hidroelektrarne niso vplivale. Ta količina vode naj bi se prek Mure na slovenski strani iztekla v 24 urah, je napovedal Polajnar.

Po Sloveniji so poplavljena tudi območja ob sotočju Save in Krke. Sava trenutno upada, a ima še vedno visok pretok. Pretok Krke se je ustalil, vendar je iztok zaradi visoke Save na sotočju teh rek upočasnjen. Drugod po državi se reke vračajo v struge. “Popoldan pa ob napovedanih nevihtah zaradi ranljivosti terena pričakujemo težave z zastajanjem padavinske vode. To se bo dogajalo tudi tam, kjer to ni običajno,” je dejal Polajnar. Na območjih, ki so bila v preteklih dneh prizadeta, lahko porastejo manjši hudourniki, kar velja za Gorenjsko, Koroško, osrednjo Slovenijo, okolico Ljubljane, Pomurje in tudi Dolenjsko.

V ponedeljek bo zaživela aplikacija, prek katere bodo lahko državljani prizadetim ponudili pomoč. Vsak bo lahko prek nje ponudil opremo ali prostovoljno delo. Več o aplikaciji, za katero bodo skrbeli pripadniki notranjskega in obalnega štaba civilne zaščite, bodo pristojni razkrili jutri.

Na terenu vsi razpoložljivi vodarji

Direktorica Direkcije RS za vode Neža Kodre je dejala, da so na terenu vsi pripadniki vodarske službe. “Ne glede na umirjanje vodotokov so bili potrebni intervencijski ukrepi za zagotavljanje pretočnosti strug. Na vseh teh območjih se prožijo plazovi, ki zahtevajo interventne ukrepe,” je povedala Kodre. Ob Muri, kjer je v soboto popustil del protipoplavnega nasipa, so vodarji in drugi uslužbenci direkcije vso noč skušali z vrečami in materialom popraviti poškodbe. “Okrepili smo kontrole vzdolž nasipov ob Muri, saj bo ta še vsaj dve uri rahlo naraščala,” je povedala direktorica direkcije za vode in ocenila, da bodo aktivnosti ob Muri tekle še 48 ur.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.