Po odstopu Martića opozorila, da stanje na RTVS postaja skrb vzbujajoče

Slovenija 29. Maj 202415:27 > 16:11 12 komentarjev
Predsednik uprave RTVS Zvezdan Martić
Nekdanji predsednik Uprave RTVS Zvezdan Martić (Foto: Žiga Živulović /BOBO)

Potem ko je včeraj z mesta predsednika uprave Radiotelevizije Slovenija odstopil Zvezdan Martić, v Društvu novinarjev Slovenije opozarjajo, da stanje postaja skrb vzbujajoče. Ministrica za kulturo Asta Vrečko pa je ob odstopu Martića poudarila, da so težave javne radiotelevizije dolgotrajne.

Dan po odstopni izjavi predsednika uprave Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Zvezdana Martića v Društvu novinarjev Slovenije (DNS) opozarjajo, da stanje na zavodu postaja skrb vzbujajoče.

V sporočilu za javnost so zapisali, da jih v društvu skrbi dejstvo, da RTVS z Martićevim odstopom ostaja brez dveh članov uprave. “Še bolj pa skrbi dejstvo, da mesta v upravi niso atraktivna za prijavo kompetentnih kandidatov,” so dodali in s tem spomnili na razlog za odstop Martića.

V DNS so opozorili tudi, da je RTVS v zelo občutljivem obdobju, ki sledi “načrtni in sistematični razgradnji pod prejšnjim vodstvom”. Dodali so, da so ob imenovanju Zvezdana Martića na čelo uprave opozarjali na pomen transparentnega delovanja in nujnost vizije razvoja profesionalnega in modernega medija, ki se bo odmaknil od preteklih praks. “Želeli in upali smo, da bo šlo na bolje.”

“Kljub razmeram poudarjamo, da si RTVS zasluži dobro vodstvo, ki bo razumelo izzive časa in ne bo bežalo pred reševanjem nakopičenih težav. Potrebnega bo nekaj poguma in vizije, pa tudi podpore odločevalcev. A RTVS je treba postaviti na noge. Tu dileme ni. To je zahtevala tudi javnost na referendumu in to si javnost tudi zasluži,” so tudi jasni v Društvu novinarjev Slovenije.

Kaj je Martić zapisal v odstopni izjavi?

Martić je v včerajšnji odstopni izjavi zapisal, da že dlje časa ugotavlja, da obstajajo razhajanja med upravo in nekaterimi člani sveta RTVS, po torkovi seji pa je postalo jasno, da med večino svetnikov nima več zaupanja, kar postaja ovira za delovanje RTVS. Svetniki so bili med drugim precej kritični do njegovega predloga o imenovanju Alenke Vodončnik za članico uprave. Na izredni seji sveta RTVS je včeraj Martić pojasnil, da je bila to edina zakonsko ustrezna in veljavna prijava na mesto za članico uprave. V odstopni izjavi je opozoril tudi na še vedno težke razmere zaradi nezadostnega financiranja.

Po odstopni izjavi mora zdaj Martića razrešiti svet RTVS. Zatem imenovati vršilca dolžnosti predsednika uprave, temu pa bo skladno z zakonom sledil razpis za novega predsednika uprave.

Nad stanjem zavoda, ki je ostal še brez drugega člana uprave, so zaskrbljeni tudi v Koordinaciji novinarskih sindikatov na RTVS. Predsednica Helena Milinković je zapisala, da torkovo dogajanje “prav v ničemer ne prispeva k stabilizaciji razmer in povrnitvi zaupanja javnosti v delovanje javnega medija”.

“Nasprotno, nastale razmere še dodatno zavirajo dolgoročno programsko in kadrovsko načrtovanje ter pogovore z ustanoviteljem glede stabilnega in zadostnega financiranja dejavnosti javnega medija,” je prepričana.

Razmere, ko sta operativna le še dva od štirih članov uprave, eden od njiju pa bo še nekaj časa na daljši bolniški odsotnosti, jih skrbijo, saj pomenijo novo krizo v že tako kritičnih razmerah. Namesto stabilizacije po dveh letih stavke in škodljivih finančno-kadrovskih odločitvah prejšnjega vodstva, zavod hromi nova kriza in negotovost, meni.

Kdo bo rešil “nezavidljivo” finančno stisko zavoda?

Čeprav so politični pritiski popustili, se je novo vodstvo znašlo v nezavidljivem položaju ob “opustošeni finančni sliki zavoda”, so tudi zapisali v DNS. V društvu pravijo, da so pričakovali odločno ukrepanje brez sklepanja kompromisov pri kakovosti novinarskega dela, a da so jih zadnje poteze večkrat razočarale. Nezadovoljstvo z načinom reševanja razmer se je po besedah DNS razširilo tudi med zaposlenimi.

Na finančne težave RTVS je ob odstopu Martića spomnila tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko. Ob tem je poudarila, da so težave zavoda dolgotrajne in se niso začele z mandatom te vlade.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko (Foto: Žiga Živulović jr. /BOBO)

Ministrica Vrečko je danes vnovič izpostavila, da je financiranje RTVS jasno določeno z zakonom, kar po njenem mnenju preprečuje politično vpletanje v program preko financiranja. Ob prispevku, ki ga določa zakon, pa je aktualna zagotovila še dodatna sredstva v višini 15 milijonov evrov, je dodala.

Kako konkretno se bo vladna koalicija lotila reševanja finančnih težav javnega zavoda, sicer ministrica še ne razkriva. Naj bi pa rešitve za to vprašanje prinesla novela zakona o RTVS, ki bo po zagotovili Vrečko kmalu tudi v javni razpravi. Kot je poudarila, je nujno, da financiranje neodvisnega medija, ni odvisno vsakokratne politike. Vir stabilnega financiranja je po njeni oceni trenutni RTV-prispevek. “Več podrobnosti pa bo jasnih, ko bomo nov zakon dali v razpravo,” je obljubila ministrica.

K dolgoletnim težavam Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je botroval tudi stari zakon o RTVS, ki je v svojem jedru predpostavljal predvsem politično upravljanje zavoda, je v današnji izjavi ocenila ministrica Vrečko. “Po drugi strani pa sta tudi prejšnja vlada in vodstvo močno prispevala k odnosu znotraj hiše,” je dejala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje