Vlada bo RTVS namenila dodaten denar. Kakšen znesek se obeta?

Slovenija 27. Nov 202317:28 > 22:40 23 komentarjev
Radiotelevizija Slovenija
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Po več sestankih uprave RTVS in predstavnikov vlade se je slednja odločila, da javnemu zavodu nameni dodaten denar. Po neuradnih informacijah N1 naj bi RTVS dobila letos pet milijonov evrov in prihodnje leto še deset milijonov. Približno 10-milijonska naj bi bila letošnja izguba javnega zavoda.

Radioteleviziji Slovenija se obeta dodaten denar. Po več sestankih uprave RTVS in predstavnikov vlade se je slednja odločila, da največji kulturni instituciji v državi pomaga s proračunskimi sredstvi.

“Zaradi finančnega položaja javnega zavoda RTV Slovenija so se predstavniki ministrstva za finance in ministrstva za kulturo večkrat sestali s člani uprave. Po proučitvi stanja je bilo dogovorjeno, da bo Vlada Republike Slovenije za letošnje in prihodnje leto zagotovila dodatna sredstva za financiranje programov za narodnosti in s tem povečala financiranje s strani države,” so sporočili z vladnega urada za komuniciranje (Ukom).

Dodali so, da bosta generalni sekretariat vlade oziroma urad za narodnosti o nadaljnjih korakih v zvezi s financiranjem in višino sredstev obvestila RTV Slovenija. “Dolgoletne krize RTV Slovenija ne bo mogoče odpraviti le s posamičnimi interventnimi ukrepi, zato vlada pričakuje, da bo k reševanju zatečenega stanja aktivno pristopilo tudi vodstvo zavoda in našlo ustrezen način, ki bo omogočil delovanje RTV Slovenija kot sodobnega medijskega servisa,” so še zapisali v Ukomu.

Po informacijah N1 naj bi vlada RTVS zagotovila letos pet in prihodnje leto še deset milijonov evrov. Uprava zavoda si je prizadevala, da bi urad vlade za narodnosti namenil dodatna sredstva za sofinanciranje narodnostnih programov, za katere zakon o RTV Slovenija določa, da se financirajo iz državnega proračuna v deležu, ki se ne financira iz prispevka.

Predsednik uprave RTVS Zvezdan Martić je za N1 potrdil, da se je vlada odzvala na poziv uprave. “Vlada nam je zagotovila, da nam bo tako za letošnje leto, ko imamo težave z likvidnostjo, kot za prihodnje leto, pomagala s finančnimi sredstvi na način, kot ga omogoča zakon, to je z večjim sofinanciranjem narodnostnih programov oziroma programov za narodnostne manjšine,” je dejal Martić. O tem, koliko denarja bo RTVS dobila, še ni želel govoriti.

zvezdan martič
Zvezdan Martič (Foto: MMC RTV Slovenija)

Ta denar sicer RTVS iz proračuna dobiva prek urada za narodnosti, ki ga v sporočilu za javnost omenja tudi vladni urad za komuniciranje. Običajna sredstva iz proračuna so sicer nižja od stroškov, ki jih ima RTVS s programi za manjšine, ki jih med drugim pripravljajo v Kopru in Lendavi.

Forbici: Dodaten denar prinaša olajšanje, a ne dovolj za program, kot je letošnji

Predsednik sveta RTVS Goran Forbici je v večerni oddaji Arena na TV Slovenija dejal, da gredo vsa sredstva, ki jih prejme hiša, v program, ne glede na to, ali gre za produkcijske stroške, plače ali pa vzdrževanja stavbe. Letošnjih pet milijonov bo po njegovem porabljenih za program, ki je večinoma že bil ustvarjen, deset milijonov evrov pa bo namenjenih za naslednje leto. “Nedvomno gre za olajšanje, saj bi se brez tega denarja vsi skupaj spraševali, kako sploh nadaljevati,” je dejal Forbici.

Z dodatnim denarjem bo po njegovih besedah mogoče postaviti nek programski in finančni načrt, še vedno pa ne bo dovolj sredstev za program, kot je letošnji. Za to bo naslednje leto zmanjkalo vsaj osem milijonov evrov, če pa bi želeli prenašati tudi olimpijske igre in evropsko nogometno prvenstvo, pa manjka še dodatnih pet milijonov evrov.

Goran Forbici
Goran Forbici (Foto: Igor Kupljenik/BOBO)

Glede sklepa, s katerim so upravi naložili izračun, kako bi nekateri programski rezi vplivali na poslovanje, in ki je javnost in zaposlene precej razburilo, je Forbici povedal, da jim je uprava zahtevane podatke že poslala. Da preučujejo različne scenarije, je dejal in povedal, da razume razburjenje, a da bi to bilo še veliko večje, če bi izvedeli za ugotovitve morebitnih linearnih rezov, za katere so izračune zahtevali že pred tem. Izračuni glede ukinjanja nekaterih programskih enot, ki trenutno niso na mizi, so po njegovem pokazali, da bi nekaj prihranili. Predsednik sveta RTVS je še dejal, da ni na svetu zavoda, da pripravlja finančni in programski načrt, pač pa je to naloga uprave.

Vir: STA

Napovedana velika izguba

Letošnja izguba naj bi nanesla okrog 10,5 milijona evrov. Kot smo poročali, je zaradi napovedane velike izgube, ki jo bo kot kaže letos pridelal RTV Slovenija, svet zavoda upravi naložil, naj izračuna, kakšne bi bile finančne in kadrovske posledice, če bi ukinili nekatere programe in uredništva oziroma znižali plače.

Med predlogi za izračun so ukinitev glasbene produkcije, ukinitev informativnega programa drugega programa TVS, Radia Si, regionalnih programov radia in televizije Koper in Maribor, mediateke, založniške dejavnosti in predvajanja radijskih programov na srednjem valu in progresivno znižanje plač tako, da je skupni privarčevani znesek enak znižanju povprečne plače za en in za dva plačna razreda.

Na napovedano morebitno krčenje so se burno odzvali zaposleni v teh programih, ki bi morda s prihodnjim letom utihnili. Krčenju ostro nasprotujejo tudi sindikati. Sindikat kulturnih in umetniških ustvarjalcev RTV Slovenija je izrazil ogorčenje zaradi predloga ukinitve glasbene produkcije kot ene od možnih poti reševanja finančne krize zavoda. Kot so zapisali v izjavi za javnost, generator krize nista simfonični orkester ali big band, temveč večletna politična kratkovidnost in pomanjkanje vizije pristojnih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje