Zvezdan Martić odstopil z mesta predsednika uprave RTVS

Slovenija 28. Maj 202419:29 > 22:42 28 komentarjev
Zvezdan Martič
Zvezdan Martič. (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Z mesta predsednika uprave Radiotelevizije Slovenija je odstopil Zvezdan Martić. Med razlogi je navedel izgubo zaupanja med svetniki zavoda.

Predsednik uprave Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Zvezdan Martić je podal odstopno izjavo.

Med razlogi za odstop je Martić navedel izgubo zaupanja med svetniki, ki so mu jo izkazali po predlogu o imenovanju Alenke Vodončnik za članico uprave, izhaja iz odstopne izjave, ki jo je Martić posredoval N1.

Še preden je Svet RTV odločil o imenovanju Vodončnik, je kandidatka prijavo na razpis umaknila. Nato je predlog imenovanja umaknil še Martić.

Martić je za STA pojasnil, da sta na javni razpis prispeli dve prijavi, ena nepopolna in neveljavna, druga pa je izpolnjevala vse zakonsko zahtevane pogoje. “Kot predlagatelj nisem imel nobene zakonske osnove, da to prijavo zavrnem. Znan je primer, da je kandidat, ki se je na dosedanje razpise za predsednika ali člane uprave neuspešno prijavil, že vložil tožbo,” je povedal. Danes pa je po elektronski pošti prejel njeno izjavo, da umika prijavo, zato je predlog umaknil.

Svetniki na seji kritični do Martića

Kljub umiku prijave in imenovanja je Svet RTV danes opravil izredno sejo, svetniki pa so bili do dela Martića na njej zelo kritični. To je bil glavni razlog, da se je sedaj nekdanji predsednik uprave RTVS odločil za odstop.

“Že dlje časa ugotavljam, da obstajajo razhajanja med Upravo in nekaterimi člani Sveta RTV. Čeprav svoje delo izvajam v skladu z zakonom, je po današnji izredni seji Sveta RTV jasno, da med večino svetnikov nimam več zaupanja in da to postaja ovira za delovanje RTV,” je zapisal.

Za N1 je pojasnil, da sicer razlogov za odstop v svojem delu ni našel, v skladu z zakonsko predpisanimi razlogi ga ne bi mogli razrešiti niti svetniki, je prepričan. A ob nezaupanju večine dela ne more nadaljevati v korist zavoda, pravi.

Pojasnil je tudi, da so razmere na RTV zaradi nezadostnega financiranja s strani ustanovitelja še vedno izredno težke, a boljše od začetnih.

“Delovanje v tako težkih razmerah zahteva številne nepriljubljene poteze in ukrepe, tudi odrekanje, zato je razumljivo, da prihaja do nezadovoljstva, frustracij”, je zapisal v izjavi.

Odstop Martića je predsednik Sveta RTVS Goran Forbici nocoj za Odmeve komentiral z besedami, da so “kakšna razhajanja v pogledih seveda bila, bile pa so tudi kakšne stične točke”. Kot je pojasnil, bo Svet RTVS najprej razrešil predsednika uprave glede na njegovo odstopno izjavo, zatem mora imenovati vršilca dolžnosti predsednika uprave. Temu bo v skladu z zakonom sledil razpis za novega predsednika uprave.

Štiričlanska uprava v skladu z novelo zakona o RTVS vodi zavod namesto generalnega direktorja, kot je veljalo po prejšnji ureditvi. Martića je julija lani na mesto predsednika uprave imenoval svet RTVS. Dva člana uprave je Martić nato izbral sam, in sicer nekdanjega direktorja Centra urbane kulture Kino Šiška Simona Karduma, ki je medtem decembra odstopil, in Andreja Trčka iz pravne pisarne RTVS. Član uprave je tudi delavski direktor Franci Pavšer.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje