Po ovadbi premierja: prvi odziv Boštjana Lindava in odvetnika Tatjane Bobnar

Slovenija 15. Okt 202421:53 0 komentarjev
Pričanje Boštjana Lindava in Tatjane Bobnar pred preiskovalno komisijo
Boštjan Lindav in Tatjana Bobnar (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Po razkritju, da je policija ovadila predsednika vlade zaradi domnevno nedopustnega političnega vplivanja na delo policije, po informacijah N1 je ovaden zaradi suma korupcijskega kaznivega dejanja, objavljamo prvi odziv nekdanjega vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije Boštjana Lindava in odvetnika bivše notranje ministrice Tatjane Bobnar.

Kot je prva poročala Televizija Slovenija, je policija na tožilstvo vložila ovadbo zoper predsednika vlade Roberta Goloba. Po informacijah N1 je policija premierja ovadila zaradi suma storitve korupcijskega kaznivega dejanja. Ovadba je povezava z očitki o premierjevem vplivanju na delo policije, kar sta premierju večkrat očitala bivša notranja ministrica Tatjana Bobnar in nekdanji vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Boštjan Lindav.

Tatjana Bobnar zadeve danes ni hotela komentirati, se je pa na vložitev kazenske ovadbe zoper premierja odzval njen pooblaščenec Luka Švab. Poudaril je, da je nekdanja notranja ministrica ovadbo podala na pristojno državno tožilstvo, saj je menila, da obstaja sum storitve kaznivega dejanja.

“Pristojno državno tožilstvo je zadevo posredovalo policiji. Ta je po navodilih in usmeritvah državnega tožilstva očitno zbrala zadostno število dokazov in izjav vseh vpletenih – pri čemer je nedvomno tudi osumljeni imel možnost podati svojo izjavo in svoje videnje dogodkov – ter zaključila, da je sum utemeljen in podala kazensko ovadbo na državno tožilstvo,” je dejal Švab.

Tatjana Bobnar
Tatjana Bobnar (Foto: Borut Živulović/Bobo)

Ob tem je dodal, da z vsebino ovadbe niso seznanjeni, želijo pa, da vsi pristojni organi opravijo svoje delo strokovno in objektivno, presodijo, kaj je na zadevi in kaj ni, s tem pa tudi zavarujejo temelje in načela pravne države.

Lindav: Moje izjave in izjave Bobnar so podprte z dokazi

Nekdanji vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Boštjan Lindav pa je za N1 dejal, da je policija prvotne razloge za sum storitve kaznivega dejanja, o katerih sta govorila z Bobnar, očitno nadgradila in zbrala dokaze, ki so privedli do utemeljenega suma, ki je bil podlaga za vložitev kazenske ovadbe zoper premierja Goloba.

“To pomeni, da so moje izjave in izjave Tatjane Bobnar podprte z dokazi. Tukaj govorimo o predkazenskem postopku, kjer so strokovno usposobljeni organi izvedli vse ukrepe in z dokazi podprli izjave, ki kažejo na to, da je očitno šlo nekaj narobe pri ravnanju predsednika vlade. Utemeljen sum pomeni več kot 50-odstotno verjetnost, da stvar stoji,” je za N1 poudaril Lindav.

Specializirano državno tožilstvo lahko ovadbo zoper predsednika vlade v nadaljevanju postopka zavrže ali pa zahteva uvedbo sodne preiskave. Na vprašanje N1, ali pričakuje, da bo zadeva dobila sodni epilog, Lindav odgovarja, da je za nadaljnji postopek pomembno, da je tožilec že v fazi predkazenskega postopka dajal usmeritve kriminalistom.

Boštjan Lindav
Boštjan Lindav (Foto: BOBO)

“Glede na to, da je tožilstvo v tej zadevi sodelovalo že v predkazenskem postopku, bi si skoraj upal trditi, da tožilstvo ocenjuje, da stvar dobro stoji,” je dejal Lindav. Nekdanji začasni šef policije vztraja, da je šlo pri ravnanju predsednika vlade za nedopustne politične pritiske in vmešavanje v delo policije.

“Stojim za vsemi svojimi izjavami, ki sem jih dal. Nikoli jih nisem preklical in nikoli nisem karkoli rekel drugače. S Tatjano Bobnar že ves čas govoriva samo eno resnico, nasprotna stran pa vseskozi manipulira,” je dodal Lindav.

Čadonič Špelič: Tej zadevi je treba priti do dna

Golobov zastopnik Stojan Zdolšek je v prvem odzivu na vložitev kazenske ovadbe zoper premierja Goloba poudaril, da bi moralo biti tožilstvo pri obravnavi ovadbe zelo previdno, saj da gre za “očiten napad političarke, ki je bila policistka in ministrica za notranje zadeve”. Ob tem je še dodal, da se hitro lahko izkaže, da trditve, ki so podlaga za vložitev ovadbe, niso resnične in dodal, da v izjavah predsednika vlade ni mogoče zaslediti elementov kaznivega dejanja.

predsednik Mladega foruma SD Luka Goršek
Luka Goršek (Foto: Žiga Živulovič Jr./Bobo)

Premier Golob se bo na dogajanje odzval v sredo zjutraj v državnem zboru, prvi politični odzivi pa so burni. “Če se vlada že ne more pohvaliti s tem, da je okrepila avtonomnost in strokovnost policije, pa se lahko predsednik vlade pohvali s kazensko ovadbo. Nauk zgodbe: izogibaj se janšističnih metod in se drži predvolilnih obljub,” je na družbenem omrežju X zapisal podpredsednik SD Luka Goršek. Svojo objavo je kasneje izbrisal.

“Bil je skrajni čas. Mineva leto dni od pričanja Tatjane Bobnar in Boštjana Lindava, da se je Robert Golob nedopustno vpletal v delo policije. Da je treba zadevi priti do dna, smo v NSi vztrajali ves ta čas. Očitno je policija v pričanju Bobnar in Lindava našla dovolj dokazov za ovadbo,” je poudarila podpredsednica NSi Vida Čadonič Špelič.

Ob tem je še dodala, da bo imel premier Golob zdaj novo priložnost, da po enem letu “s pričami in dokumenti” dokaže svojo domnevno nedolžnost. Vodja poslancev SDS Jelka Godec pa je novico o vložitvi kazenske ovadbe zoper Goloba pospremila s spodnjo objavo.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!