Po umiku 600 evrov dodatka: sodniške pripombe na osnutek znane še ta teden

Slovenija 12. Apr 202321:49 1 komentar
Dominika Švarc Pipan
Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan (Foto: Luka Dakskobler/BOBO)

Predstavniki posvetovalne skupine vrhovnega sodišča za izboljšanje položaja sodnikov so se danes srečali z ministricama Dominiko Švarc Pipan in Sanjo Ajanović Hovnik. Svoje pripombe na zakonski osnutek bodo predstavniki posvetovalne skupine na ministrstvo za javno upravo posredovali še v tem tednu, so napovedali sodniki.

Predstavniki posvetovalne skupine vrhovnega sodišča za izboljšanje položaja sodnikov so se danes srečali z ministricama Dominiko Švarc Pipan in Sanjo Ajanović Hovnik. Tema sestanka je bila izmenjava stališč o novi sistemski ureditvi plač v javnem sektorju, je v izjavi po srečanju zapisal vodja posvetovalne skupine Andrej Ekart.

Kot je pojasnil, so izhajali iz osnutka zakona o skupnih temeljih sistema plač v javnem sektorju, ki ga je pripravilo ministrstvo za javno upravo.

Svoje pripombe na zakonski osnutek bodo predstavniki posvetovalne skupine na ministrstvo za javno upravo posredovali še v tem tednu, je napovedal.

“Ker osnutek zakona uvrstitev funkcij v plačne razrede še ne vsebuje, pa je dogovorjeno, da predlog novih uvrstitev za sodnike, glede na že posredovani predlog posvetovalne skupine, pripravijo na ministrstvu za javno upravo,” je še zapisal.

Dodal je, da so se na sestanku z ministricama za pravosodje in javno upravo dogovorili tudi, da se sledi časovnici, po kateri se zakonske spremembe, ki se nanašajo na sodnike, pripravijo za vložitev v zakonodajni postopek do 30. junija.

Naslednji sestanek med predstavniki izvršilne in sodne oblasti bo predvidoma po prvomajskih praznikih.

Posvetovalno skupino vrhovnega sodišča za izboljšanje položaja sodnikov sestavljajo predstavniki Slovenskega sodniškega društva, Sodnega sveta in predstavniki sodišč.

Slovensko sodniško društvo je sicer v začetku tega meseca v odprtem pismu pozvalo predsednika vlade Roberta Goloba k izpolnjevanju zavez. Januarja je namreč na občnem zboru društva napovedal reformo plačnega sistema s posebnim plačnim stebrom za sodstvo oziroma pravosodje. Ob tem je obljubil dodatek k plačam pravosodnim funkcionarjem v višini 600 evrov bruto mesečno.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje