Počivalšek napovedal obvezno cepljenje za javno upravo

Koronavirus 09. Sep 202120:20 > 22:20 1 komentar
Zdravko Počivalšek
Žiga Živulović jr./BOBO

Kot kaže, bo za zaposlene v javni upravi veljal le še pogoj precepljenosti ali prebolelosti, testiranja pa ne bo več. Tako je danes napovedal gospodarski minister in podpredsednik vlade Zdravko Počivalšek. Ponovnega zaprtja države ne bo več, je še povedal, saj imamo dovolj cepiva, po drugi strani pa ni moč pričakovati, da bo država v finančni pomoči gospodarstvu tako darežljiva kot v prejšnjih epidemičnih valovih.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je na finančni konferenci v Portorožu napovedal nadaljnje korake glede pogojev za zaposlene v državni upravi. Od zaposlenih, ki so v stiku z ljudmi, se bo po njegovih besedah zahtevalo pogoja prebolevnosti ali cepljenja.

Počivalšek je v pogovoru ob sklepu prvega dneva finančne konference pojasnil, da ponovnega zaprtja države zaradi epidemije ne bo, saj imamo po eni strani dovolj cepiva, po drugi pa ni moč pričakovati, da bo država v finančni pomoči gospodarstvu tako darežljiva kot v prejšnjih epidemičnih valovih. “To se ne bo več zgodilo, ker imamo možnost, da z ukrepi na zdravstvenem področju to pandemijo zajezimo,” je dodal.

Je pa Počivalšek zato napovedal, da bodo naredili nekaj korakov naprej, ki bi jih morali že prej. “Mislim na trd odnos do vprašanja preboleli – cepljeni,” je dodal.

Kot je navedel, bodo najprej v državni upravi pokazali, da je to možno, saj jim obstoječa zakonodaja na zdravstvenem področju in področju varstva pri delu “omogoča, da od nas, ki smo v stiku z ljudmi, zahtevamo, da to naredimo na dva načina: ali smo preboleli ali pa cepljeni. Ne govorim več o testiranju”. Od gospodarstva pa Počivalšek pričakuje, da bodo izkoristili obstoječo zakonodajo do te mere, da se bo to zgodilo tudi v smeri, kot je pri severnih in zahodnih sosedih. “Ne moremo biti talci zgodbe, ki se izkorišča tudi za obračunavanje na političnem področju,” je še dodal minister.

Tudi Blaž Kovačič Mlinar, odvetnik in predavatelj kazenskega prava na Evropski pravni fakulteti, je v današnji oddaji Tarča dejal, da bi bilo smiselno uvesti obvezno cepljenje za zaposlene v javni upravi, saj da je njihov delodajalec država, ki takšen pogoj lahko zahteva. Kot pravi, ima država v določenih primerih pravico in tudi dolžnost, da uvede obvezno cepljenje. “Če ne za celotno prebivalstvo, pa za skupine ljudi,” je še dejal Kovačič Mlinar.

Obvezno cepljenje je sicer že sinoči napovedal minister za notranje zadeve Aleš Hojs, ki je dejal, da bi na policiji lahko delali le cepljeni in tisti, ki so koronavirusno bolezen preboleli, ter da bi bilo to zahtevo smiselno razširiti tudi na vse zaposlene v javni upravi. Na izjave ministra so se odzvali tudi člani Policijskega sindikata Slovenije, kjer so med drugim zapisali, da bi moral minister svoja mnenja, tudi tista, ki se nanašajo na zagotavljanje varnosti in zdravja zaposlenih, preudarno in odgovorno premisliti, saj lahko z nepremišljenimi in neodgovornimi izjavami povzroči vznemirjanje v delovnih okoljih.

Aleš Hojs
Žiga Živulovič jr./Bobo

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje