Hojs: Na policiji bi lahko delali le cepljeni

Slovenija 08. Sep 202119:46 > 09. Sep 2021 13:20 1 komentar
Aleš Hojs
Žiga Živulovič jr./Bobo

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs bi omogočil delo le prebolelim in cepljenim policistom. Ta pogoj pa bi razširili še na zaposlene v javni upravi.

Po mnenju ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa bi na policiji lahko delali samo tisti, ki so bolezen covid-19 preboleli ali se cepili. Ta pogoj pa naj bi razširili tudi za vse zaposlene na javni upravi. “Treba je preveriti, kako to spraviti skozi delovnopravno zakonodajo,” je za oddajo 24ur dejal Hojs. Kot je dodal, je jasno predvsem, da je, če nekdo odklanja cepljenje, ki je nujno za opravljanje dela na delovnem mestu, treba najti rešitev, da taka oseba v sistemu ne bo delala.

Testiranje poteka enkrat tedensko

Spomnimo, da je vlada pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani) razširila na številne dejavnosti. Z odlokom pa je med drugim določeno, da morajo pogoj PCT izpolnjevati vse osebe, ki pri opravljanju dela prihajajo v neposreden stik z drugimi osebami oziroma so udeležene v okoljih ali dejavnostih, kjer obstaja neposredna nevarnost za izbruh okužbe in s tem nevarnost za zdravje. Med te poklicne skupine spadajo tudi policisti.

Za izpolnjevanje pogoja PCT šteje tudi testiranje s hitrimi antigenskimi testi za samotestiranje, pri čemer se mora posameznik testirati enkrat tedensko. Delavec lahko testiranje izvede v domačem okolju, lahko pa to poteka tudi na delovnem mestu.

Sicer pa je tudi vrhovno sodišče objavilo, da skladno z najnovejšim vladnim odlokom odslej na sodiščih velja za vse zaposlene pogoj PCT. “Skladno z omenjenim odlokom izpolnjevanje pogoja PCT ne velja za stranke v postopkih in obiskovalce sodišč,” so zapisali v današnjem obvestilu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje