Odzivi na grožnje: politiki pristojne pozivajo k ukrepanju

Slovenija 25. Okt 202111:38 > 05. Jan 2022 08:04 5 komentarjev
janez janša matej tonin
Borut Živulovič/BOBO

Grožnje s smrtjo, ki sojih v petek prejeli nekateri predstavniki ljudstva, je politika obsodila. "Grožnje ne smejo ostati nekaznovane," so pristojne pozvali k ukrepanju.

Potem ko sta predsednik vlade Janez Janša in obrambni minister Matej Tonin v petek na domača naslova prejela ovojnici, v katerih sta bili grožnji s smrtjo in naboja večjega kalibra, se je izkazalo, da je bilo teh pošiljk več. Po podatkih policije pet. Med naslovniki sta bila še minister za notranje zadeve Aleš Hojs, ki je v kuverti prejel zgolj naboj, in predsednik SNS Zmago Jelinčič, ki je poleg naboja po poročanju Demokracije prejel tudi grozilno pismo.

Policisti zadevo preiskujejo.

Politiki zaskrbljeni, policijo pozivajo k ukrepanju

Grožnje, tako politikom kot tudi državljanom, je najostreje obsodil predsednik državnega zbora Igor Zorčič. Povedal je, da so politiki tarča pohval in kritik, ki včasih presegajo meje dobrega okusa.

“Po mojih informacijah je teh groženj še nekaj. Zaznale so jo tudi naše službe. Predali smo jih Policijski upravi Ljubljana,” je povedal. Na vprašanje, ali je tudi v teh primerih šlo za podobne grožnje, kot sta jih prejela Janša in Tonin, je odgovoril: “Kaj je grožnja, je tudi stvar individualne ocene. Na koncu vsak politik ali prejemnik grožnje sam oceni, koliko se počuti ogroženega.”

Politike je ob tem pozval k strpni komunikaciji, predvsem na družbenih omrežjih – tako na Twitterju kot TikToku. “Tudi tam smo videli govor, ki ni v ponos nobenemu politiku,” je povedal in pozval, da se politiki pri komuniciranju “nekoliko potegnejo nazaj”. “Ker nekateri politiki sami komunicirajo na podoben način, se težko sklicujejo na to, da jim je kdorkoli grozil,” je dejal. Na vprašanje, ali ima v mislih predsednika SNS Zmaga Jelinčiča, je Zorčič odgovoril pritrdilno. Na vprašanje, ali še koga, pa je odvrnil: Ne.

“Grožnje s silo, izgredi, nasilništvo v naši demokratični družbi nimajo prostora in jih moramo vsi zavrniti,” se je na dogodke odzval predsednik republike Borut Pahor. Ponovil je skrb zaradi tona javne razprave in dodal, da se v javnosti ustvarja vtis, da je godrnjanje, prepiranje, tudi grd in nespoštljiv jezik legitimen. “In da pravzaprav, če ni grd, če ni nespoštljiv, če ni surov, ni slišan,” je dodal. To pa lahko pripelje do tega, da bodo grožnje s silo postale naša stvarnost. V demokratični družbi je vse mogoče urediti na miren način, je še povedal Pahor v nagovoru ob dnevu suverenosti.

V SDS od pristojnih pričakujejo varovanje politikov, ki se počutijo ogrožene

“Tovrstni napadi so zavržni in obsojanja vredni,” so zapisali v SDS. Krivdo so pripisali pasivnim institucijam, medijem in opoziciji. Od pristojnih pričakujejo, da bodo primer obravnavali in da bodo politikom, ki so ogroženi oz. se počutijo ogrožene, nudili ustrezno varovanje. Od nosilcev političnih funkcij pa pričakujejo, da grožnje obsodijo. Dodali so še, da so imele stranke priložnost ta problem vsaj delno nasloviti s predlaganimi spremembami zakona o varstvu javnega reda in miru. “A tega, vsaj nekatere, niso hotele,” so še zapisali.

Največja koalicijska stranka je sicer razkrila pet prejemnikov grozilnih pisem. Poleg Janše in Tonina je pismo prejel še Hojs, poslani pa sta bili tudi v poslanski skupini SNS in Desus.

Grožnje je obsodil tudi vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat. “V NSi ostro obsojamo kakršno koli grožnjo s smrtjo komurkoli. Pričakujemo, da se bodo organi pregoni odločno odzvali in poiskali tiste, ki netijo nestrpnost, sovraštvo v naši državi. Ko se nestrpnost in sovraštvo razplamti, žrtev ne izbira po politični barvi,” je povedal. Poudaril je, da so v NSi na to, da se sovražnost seli iz parlamentarnih dvoran na ulice, opozorili na februarski skupni seji dveh odborov. “In imeli smo prav,” je dodal.

Evropska poslanka iz vrst NSi Ljudmila Novak je zapisala, da je vsakršna oblika groženj ali nasilja zavržno dejanje, ki ga najostreje obsoja. “Vsak ima pravico do svojega mnenja, a nihče nima pravice, da v imenu svojega prepričanja grozi ali spodbuja k sovraštvu,” je sporočila na Twitterju.

V SMC menijo, da je treba tovrstne grožnje in nedopustne pritiske vsakič znova obsoditi. Odkar del politike namesto dialoga goji zgolj izključevanje, so grožnje postale del vsakdana nosilcev javnih funkcij, so še navedli. V imenu poslanske skupine SMC je tovrstna dejanja kot nedopustna na Twitterju označil vodja poslanske skupine SMC Gregor Perič. Ob tem je izrazil tudi solidarnost do vseh, ki so grožnje prejeli. Kot so sicer sporočili iz poslanske skupine SMC, sami tovrstnih groženj niso prejeli, poroča STA.

“Grožnje ne smejo ostati nekaznovane”

“Zavržno dejanje,” je o grožnjah zapisala predsednica SD Tanja Fajon. Poudarila je, da so grožnje politikom, družini in komurkoli v naši družbi nesprejemljive. “Ostro jih obsojam. Kdorkoli priliva olje na ogenj, da smo dosegli tako zaskrbljujočo raven jeze ljudi, nezadovoljstva, nestrpnosti, tudi brezupa v družbi, je soodgovoren,” je zapisala na Twitterju.

Dejanje je obsodil tudi evropski poslanec iz vrst SD Milan Brglez. Izrazil je pričakovanje, da bodo pristojni v policiji naredili vse, da najdejo storilce. “Grožnje komurkoli in kadarkoli v Sloveniji ne smejo ostati nekaznovane,” je sporočil.

V LMŠ so medtem po poročanju STA v sporočilu za javnost navedli, da pričakujejo, da bodo okoliščine tega dogodka nemudoma raziskane, javnost pa seznanjena z ugotovitvami.

“Kakršna koli grožnja komurkoli v naši državi je nesprejemljiva,” se je odzvala predsednica SAB Alenka Bratušek in pozvala policijo k preiskavi. Povedala je, da je tudi sama prejemala grožnje, ko je opravljala delo predsednice vlade. “Vendar jih nisem javno komunicirala, to smo reševali z varnostno službo in policijo,” je dodala. “Na srečo so se vse tiste grožnje izkazale za ne najbolj strašne ali takšne, ki bi se jih mogla najbolj bati,” je povedala. Dejala je še, da če je bila pošiljka plačljiva ter sta jo Tonin in Janša prevzela osebno, bi moral biti znan tudi pošiljatelj. Sicer je poudarila še, da so razmere v državi slabe, za to pa je odgovorna vlada.

Nekdanji pravosodni minister Aleš Zalar je zapisal, da gre za resne in nevarne grožnje, ki jih morajo ostro obsoditi vsi, brez izjeme, od splošne javnosti do politikov. “Tožilstvo mora nemudoma dati policiji usmeritvena navodila v zvezi z zbiranjem dokazov in odkrivanjem storilca očitnega kaznivega dejanja,” je zapisal na Twitterju.

Bandelli: Pošta varovanih oseb je pregledana

Poslanec SAB Marko Bandelli je opozoril, da politiki grožnje prejemajo pogosto. Opisal je, da so mu najpogosteje grozili prek Twitterja in elektronske pošte, med drugim pa je prejel zapise, da ga bodo prišli iskat z mačeto in da mu bodo pod vozilo nastavili bombo. “To je del posla. Javimo policiji, ona to pregleda,” je povedal in dodal, “upam in želim si, da še nismo prišli do točke, ko bi se kaj res zgodilo.” Ostro obsoja vpletanje družine tako v Janševem pismu kot ob prihodu neznancev na Toninov dom. “To je nizkotno in to je treba obsoditi v vsakem primeru, ne glede na to, ali je dogodek resničen ali ne,” je povedal za N1.

Ob pisemskih grožnjah se namreč Bandelli sprašuje, ali gre za pristne grožnje. Vsa pošta, namenjena varovanim osebam, je pregledana z rentgenom, je povedal nekdanji minister. “Zdi se mi čudno, da niso opazili naboja,” pravi.

Ob prihodu neznancev na Toninov dom pa se Bandelli sprašuje, ali je varovanje varovanih oseb ustrezno. “To je zaskrbljujoče in nevarno. Tukaj moramo biti pazljivi,” je povedal. Poudaril je, da bi moral imeti Tonin kot obrambni minister nenehno na voljo varovanje. Sprašuje se, kako se je ta dogodka sploh lahko zgodil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje