Posebna jed iz zasavskih rudnikov, ki je “zavzela” bivšo državo

Magazin 04. Dec 202306:20 4 komentarji
grenadirmarš
Foto: Zajem zaslona/(FACEBOOK

Enostavna jed, ki lahko zadostuje za cel obrok, je bila priljubljena priloga v nekdanji Jugoslaviji. Danes velja za tipično zasavsko jed.

Prehrana v nekdanji Jugoslaviji, predvsem kontinentalna, je temeljila na ogljikovih hidratih in maščobah, piše hrvaški portal Punkufer. Zato ne preseneča, da je bila med bolj priljubljenimi prilogami kalorična bomba, imenovana grenadirmarš.

Glavni sestavini jedi sta pražen krompir in testenine. Od kod izvira? Grenadirmarš zveni zelo vojaško. V resnici so ga “izumili” v Avstro-Ogrski, kjer so z njim vojakom, grenadirjem, postregli pred daljšim pohodom.

V Zasavje so ga prinesli nemško govoreči delavci v rudniku in kmalu je postal ena osrednjih jedi, ki so jo “knapi” uživali kot samostojno jed za kosilo ali večerjo. Kadar se je poleg krompirja in testenin v ponvi znašel še kakšen kos mesa ali klobase, pa je bilo to že razkošje.

Grenadirmarš danes velja za tipično zasavsko jed in v Trbovljah zadnja leta pripravljajo tekmovanje v njegovi pripravi.

Enostavno jed lahko v relativno kratkem času pripravi tudi največji amater, in kar ni nepomembno, zanjo ne boste zapravili veliko denarja, še piše portal Punkufer.

Recept smo pred časom objavili tudi na našem portalu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje