Ekspresna potrditev Katič, premier odločitev opisal kot sorazmerno enostavno

Slovenija 05. Mar 202406:50 > 11:26 6 komentarjev
Andreja Katič
Foto: Borut Živulović/BOBO

Poslanci so potrdili predlog premierja Roberta Goloba, da Andreja Katič postane nova ministrica za pravosodje. Za njeno potrditev je glasovalo 45 poslancev, proti pa jih je bilo 18. Katič je pred poslanci že zaprisegla. Dejala je, da se nadeja dobrega sodelovanja, vendar se zaveda, da "prihaja v zahtevnem času". Upa še, da jim bo skupaj uspelo delati v dobrobit pravosodja.

Kandidatka za novo pravosodno ministrico Andreja Katič je v petek že dobila zeleno luč matičnega odbora DZ za pravosodje. Njeno predstavitev je kot ustrezno ocenilo osem članov odbora, štirje so bili proti. Današnja potrditev Andreje Katič v državnem zboru je potekala brez zapletov, pričakovano so jo podprle vse tri koalicijske stranke, medtem ko so opozicijski poslanci glasovali proti njeni potrditvi. Za je glasovalo 45 poslancev, proti jih je bilo 18. Katič tako že drugič v svoji politični karieri prevzema vodenje pravosodnega resorja.

Premier Robert Golob je v uvodni predstavitvi na današnji redni seji državnega nanizal dosedanje politično udejstvovanje Andreje Katič. Ocenil jo je kot zelo primerno in izkušeno kandidatko za vodenje pravosodnega resorja. Dejal je, da je bila njegova odločitev, da Andrejo Katič predlaga kot kandidatko za ministrico za pravosodje, “sorazmerno enostavna”, saj je Katič ena najizkušenejših kandidatk in je v preteklosti že vodila pravosodni resor.

“Verjamem, da bo zastavljene naloge, ki jih ni malo, začela opravljati v polnem zamahu. Veselim se nadaljnjega dela z njo v vladi,” je dejal premier Golob.

Katič vstopa v “vlado neizpolnjenih obljub”

Jernej Vrtovec je v imenu poslanske skupine NSi dejal, da bo ena od prvih nalog bodoče pravosodne ministrice, da razčisti fiasko okoli nakupa stavbe na Litijski cesti, s svojimi ugotovitvami pa bo morala seznaniti tudi javnost. “Kako naj ljudje zaupajo  v delovanje pravne države, če se najprej na ministrstvu za pravosodje stvari ne razčistijo in se tam ne držijo postulatov pravne države,” se je vprašal Vrtovec.

Poudaril je, da se bo ministrica s prevzemom pravosodnega resorja morala spopasti s številnimi problemi in da vstopa vlado, ki bi ji po Vrtovčevih besedah lahko rekli tudi “vlada neizpolnjenih obljub”. Dejal je, da se od obljub ne da živeti in zgolj z obljubami ni mogoče dobro vladati in izvajati napovedanih reform. Glede napovedi izvajanja reform na področju pravosodja so v Novi Sloveniji skeptični.

“Zaradi tega, ker te vlade ne podpiramo, bomo tudi v tem primeru, kar se tiče imenovanja nove ministrice, glasovali proti,” je dejal poslanec NSi.

Kot je dejala poslanka SD Meira Hot, ima Katič potrebno znanje in bogate politične izkušnje, saj je bila že dvakrat ministrica in pozna pravosodni resor ter se zaveda vseh prihodnjih izzivov.

“Pozdravljamo njen pogum in njeno pripravljenost, da prevzame resor pravosodja v času, ko je afera Litijska močno načela zaupanje v ministrstvo in v pravno državo. Zavedamo se, da v današnjih okoliščinah sprejeti kandidaturo za vodenje ministrstva nikakor ni bila lahka odločitev,” je dejala Hot.

Andreja Katič, zaslišanje, DZ, pravosodna ministrica
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Med ključne naloge Andreje Katič na pravosodnem ministrstvu je poslanka SD navedla ureditev materialnega položaja sodnikov, tožilcev, pravosodnih policistov in drugega pravosodnega osebja. Ob tem pa se bo morala soočiti še z ureditvijo ustrezne infrastrukture za pravosodje. Prioriteta pa bo tudi izvršitev odločbe ustavnega sodišča glede položaja sodnih funkcionarjev. “Socialni demokrati bodoči ministrici za pravosodje želimo obilo smelosti v boju za pravno državo in uspešno delo. Seveda jo bomo podprli soglasno,” je dejala poslanka Meira Hot.

Po mnenju koalicijske stranke Levica je primer nakupa sodne stavbe razkril, da na korupcijo ni imuno niti področje, ki bi se moralo najaktivneje boriti proti korupciji. Zato v Levici pričakujejo, da bo nova ministrica temeljito preučila, kaj se je na ministrstvu dogajalo pred njenim prihodom, in da bodo vsi odgovorni za situacijo odgovarjali za svoja ravnanja.

V Svobodi pričakujejo, da bo Katič “neusmiljena borka proti korupciji”

Kot je v imenu Levice dejal poslanec Milan Jakopovič, v stranki pričakujejo tudi, da se bo morala Katič soočiti tudi z uresničitvijo ustavne odločbe o sodniških plačah. Ob tem je dodal, da kot nekdanja pravosodna ministrica pozna področje in ključne probleme, zato jo bodo na današnjem glasovanju podprli.

“Naj ob začetku izrazim zadovoljstvo, da so v stranki SD predlagali odlično kandidatko, da sta se s predsednikom o problematiki in izzivih pogovorila in dogovorila, da ministrsko mesto ostane zasedeno z žensko, ki ima izkušnje, znanje, predvsem pa volje, da se izzivov in problemov loti,” pa je mnenje o kandidatki za ministrico strnil vodja poslancev Svobode Borut Sajovic.

Poudaril je, da ministrico čaka zahtevna naloga, da resorju povrne ugled ter da bo pri opravljanju svoje funkcije spoštovala neodvisnost organov, ki to potrebujejo, da se bo zavzemala za vladavino prava in da bo “neusmiljena borka proti korupciji”.

“Pravosodno ministrstvo bo kmalu postalo ujetnik skrajno levega nevladnega sektorja”

Po mnenju največje opozicijske stranke SDS predlog premierja Roberta Goloba, da naj ministrica za pravosodje postane Andreja Katič, kaže na plitkost kadrovskega bazena pri izbiri nove vodje pravosodnega resorja. Kot je v imenu SDS dejal poslanec Zoran Mojškerc, se Katič ni izkazala na petkovem zaslišanju pred matičnim delovnim telesom DZ, saj ni želela odgovoriti na nekatera konkretna vprašanja.

“Postavlja se vprašanje, kako zaupati v pravno državo, če niti bodoča šefica tega resorja ne želi, ali ne zmore spoštovati temeljnega načela zavor in ravnovesij, oziroma še huje, morda teh načel niti najbolje ne pozna,” je dejal Mojškerc.

Ob tem v SDS z zaskrbljenostjo pričakujejo, da bo pravosodno ministrstvo “kmalu postalo ujetnik skrajno levega nevladnega sektorja”. Čeprav Andreje Katič na današnjem glasovanju v državnem zboru v SDS ne bodo podprli, ji pa želijo veliko poguma ob spopadanju z izzivi, “ki jih je brezglavo zakuhal njen bodoči šef Robert Golob”.

Novega kandidata oz. kandidatko za pravosodnega ministra so SD in premier iskali po odstopu Dominike Švarc Pipan. Slednja se je z ministrske funkcije poslovila po tistem, ko je kot predstojnica ministrstva podpisala pogodbo o nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani, vredno 7,7 milijona evrov.

Katič sicer ni bila edina kandidatka stranke SD za pravosodno ministrico, a je premier Robert Golob po vrsti sestankov državnemu zboru v imenovanje predlagal prav Katič. Kar so v kabinetu predsednika vlade utemeljili z njenimi preteklimi izkušnjami na čelu pravosodnega resorja.

Za danes popoldne je na ministrstvu za pravosodje predvidena tudi primopredaja poslov, ki bo priložnost, da se Katičeva seznani z dosedanjimi posli in morebitnimi nepravilnostmi. Katičeva je v preteklih dneh poudarila, da se zaveda, da prihaja na resor z močno okrnjenim ugledom. V luči afere nakupa stavbe na Litijski je zatrdila, da stvari ne bo pometala pod preprogo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje